Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μέχρι 29 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το εμβόλιο της Pfizer

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μέχρι 29 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το εμβόλιο της Pfizer Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση έγκρισης υπό όρους τόσο από τις Pfizer/ BioNTech, όσο και από τη Moderna, για τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει για τον κορωνοϊό.

Η απόφαση αναφορικά με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech θα ληφθεί έως τις 29 Δεκεμβρίου και για εκείνο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου το αργότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων για τον κορωνοϊό λίγες μέρες μετά την έγκριση του EMA, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, ο ΕΜΑ προτείνει την έγκριση ενός φαρμάκου ή εμβολίου και η Κομισιόν δίνει άδεια με βάση τη γνωμοδότηση του Οργανισμού.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι η διαδικασία και για τα δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα γίνει με επισπευσμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι δυνατό να γίνει επειδή ήδη ο Οργανισμός έχει αξιολογήσει κάποια από τα στοιχεία για τα εμβόλια.

Στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό, αξιολογήθηκαν δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες και ξεκίνησε η αξιολόγηση στοιχείων για την ανοσοαπόκριση και την ασφάλεια του εμβολίου, από την προκαταρκτική μελέτη.

Για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech ο Οργανισμός αξιολόγησε δεδομένα για την ποιότητα- όπως πληροφορίες για τα συστατικά και τον τρόπο παραγωγής- όπως και αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες. Επίσης ο Οργανισμός εξέτασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τα αρχικά δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου, που προκύπτουν από τη μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή.

Και στις δύο περιπτώσεις, αν τα στοιχεία είναι αρκετά προκειμένου να βγει ένα συμπέρασμα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα καταλήξει στην τελική αξιολόγησή της για το εμβόλιο των Pfizer/ Moderna σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει το αργότερο έως τις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM