Οι ΗΠΑ απέσυραν κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση από τη λίστα των τρομοκρατών

Οι ΗΠΑ απέσυραν κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση από τη λίστα των τρομοκρατών Facebook Twitter
Οι ΗΠΑ απέσυραν κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση από τη λίστα των τρομοκρατών
0

Εκτός της αμερικανικής λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, η Etim.

ΟΙ ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι απέσυραν από τον κατάλογό τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις μια κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση, την οποία όμως το Πεκίνο επικαλείται συχνά για να δικαιολογήσει την καταστολή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Με απόφασή του που δημοσιεύθηκε στο αντίστοιχο της αμερικανικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θεωρεί πλέον το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (Etim) «τρομοκρατική οργάνωση».

«Το Etim αποσύρθηκε από τον κατάλογο διότι επί περισσότερα από δέκα χρόνια δεν έχουν προκύψει αξιόπιστες αποδείξεις ότι υπάρχει ακόμη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους είχε προσθέσει την οργάνωση αυτή στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το 2004 όταν προσπαθούσε να πάρει με το μέρος του την Κίνα «στον πόλεμό μου κατά της τρομοκρατίας».

Η Κίνα εξέφρασε χθες «την έντονη δυσαρέσκειά της και την σταθερή της αντίθεση στην αμερικανική απόφαση», ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει «την οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τη διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο κατηγορεί τακτικά το Etim για επιθέσεις στην αυτόνομη επαρχία Σιντζιάν, όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι Ουιγούροι.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα, τα οποία χαρακτηρίζοντας πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο αμφισβητεί το νούμερο αυτό και κάνει λόγο για "κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης" τα οποία έχουν στόχο να απομακρύνουν τους πολίτες από τον εξτρεμισμό.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Κίνα δεν έχει αποδείξει ότι το Etim αποτελεί μια οργανωμένη ομάδα ούτε ότι ευθύνεται για επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε αυτή την περιοχή, την οποία οι αυτονομιστές αποκαλούν ανατολικό Τουρκεστάν.

Εξάλλου ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών --Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων-- έχει ζητήσει να κηρυχθεί η Κίνα υπεύθυνη για "γενοκτονία" των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών εθνοτήτων στη χώρα, θυμάτων καταστολής. Στα τέλη Οκτωβρίου κατέθεσαν νομοσχέδιο για τον σκοπό αυτό, το οποίο θα συζητηθεί όταν συγκληθεί εκ νέου το σώμα.

Με πληροφοόρίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM