Σάμος - Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα - Αδικαιολόγητα «ήσυχο» βράδυ με τα 6,7 Ρίχτερ

Σάμος - Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα - Αδικαιολόγητα «ήσυχο» βράδυ με τα 6,7 Ρίχτερ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο είναι υποτονική, προειδοποιεί ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας πως δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα επακολουθήσει κάποιος άλλος ισχυρός σεισμός.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα», σχολίασε χαρακτηριστικά κ. Παπαζάχος. «Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ».

Μιλώντας για το ρήγμα που «έδωσε» τον σεισμό, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε πως έχει μέγεθος 50 χιλιομέτρων αν όχι μεγαλύτερο: «Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ένας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι».

Από χθες το μεσημέρι έχουν καταγραφεί πάνω από 60 μετασεισμοί - οι περισσότεροι μεγέθους 3-4 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε μεν λόγο για φυσιολογική ροή της μετασεισμικής ακολουθίας, άλλα και αυτός άφησε ανοικτή την προοπτική ενός σεισμού περίπου 6 Ρίχτερ: «Είναι η φυσιολογική ροή της μετασεισμικής ακολουθίας και περιμένουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Ωστόσο καλό είναι να έχουμε το νου μας για έναν ισχυρό μετασεισμό κόντά στα 6 Ρίχτερ», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Όπως εξήγησε, η μετασεισμική ακολουθία εντοπίζεται περίπου 20 χιλιόμετρα από το νησί της Σάμου σε μικρό εστιακό βάθος: «Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ αισθητοί στο νησί ακόμη και αν είναι 3 ή 4 Ρίχτερ, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για τις επόμενες ημέρες». 

Ο φονικός σεισμός σκότωσε δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών στο νησί, τραυματίζοντας συνολικά 19 κατοίκους. Ένα 14χρονο αγόρι διακομίστηκε στην Αθήνα αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε παλιά κτίρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ κατέρρευσε και τμήμα της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Τσελέντης: Να προσέχουν οι κάτοικοι

 

Παρόμοια ανησυχία με τους συναδέλφους του, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης: «Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα» δήλωσε σήμερα το πρωί, λίγη ώρα μετά από έναν ακόμα μετασεισμό 4,7 Ρίχτερ. «5,5 και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους» ανέφερε ο σεισμολόγος.

Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι μετασεισμοί της τάξης των 6 Ρίχτερ, πρέπει να αναμένονται όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. «Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε.

Εξήγησε πως ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χιλιόμετρα μπορεί να προκαλέσει πιο μεγάλη μετατόπιση του βυθού απ' ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι. «Οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.

«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές. Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα». 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM