Σεισμός στη Σάμο: Δύο νεκρά παιδιά και 19 τραυματίες - Kάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους

Σεισμός στη Σάμο: Δύο νεκρά παιδιά και 19 τραυματίες - Kάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους Facebook Twitter
0

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Σάμου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 την Παρασκευή. Οι αλλεπάλληλοι μετασεισμοί προκάλεσαν μεγάλο φόβο και οι σεισμόπληκτοι επέλεξαν να περάσουν το βράδυ σε σκηνές και αυτοκίνητα. 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν σε σπίτια συγγενών, σε ξενοδοχεία ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς αρκετοί από τους μετασεισμούς είναι ισχυροί. Στο Βαθύ έχει στηθεί υπαίθριος καταυλισμός, ενώ έχουν δεσμευθεί δωμάτια ξενοδοχείων για τους σεισμόπληκτους.

Περίπου 70 οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου όπου στήθηκαν στρατιωτικές σκηνές, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και η εκτίμηση του κινδύνου, από τα κλιμάκια μηχανικών που έχουν μεταβεί στο νησί.

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους. Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αιγαίο έπληξε στις 13:51 χθες Παρασκευή τη Σάμο, τη Χίο και περιοχές στα παράλια της Τουρκίας. Στη Σάμο, δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του τα δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών, και 19 τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Αλλά και μεγάλες καταστροφές κυρίως σε παλιά κτίρια, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ υπήρξε και η κατάρρευση τμήματος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πραγματοποιούνταν συσκέψεις στο νησί με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γεώργιου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστου Ροϊλού, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, των Δημάρχων και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού.


Εκτός από τις καταστροφές και την απώλεια των δυο μαθητών, ο εγκέλαδος προκάλεσε και τσουνάμι, με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), νωρίτερα σήμερα το πρωί, έκανε λόγο για 24 νεκρούς, πάνω από 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Μπαϊράκλι, όπου υπάρχουν παγιδευμένοι.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM