Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές θέλουν η Μπιγιονσέ να μοιάσει περισσότερο στη Ριάνα

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές θέλουν η Μπιγιονσέ να μοιάσει περισσότερο στη Ριάνα Facebook Twitter
Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές θέλουν οι Μπιγιονσέ να μοιάσει περισσότερο στη Ριάνα (EPA)
0

Η Ριάνα, ο Κάνιε Γουέστ και η Νίκι Μινάζ είναι μερικοί μόνο από τους σταρς που εξέφρασαν δημόσια την στήριξή τους στις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία στη Νιγηρία.

Ωστόσο οι διαδηλωτές δεν δέχτηκαν με την ίδια θέρμη τη στήριξη της Μπιγιονσέ.

Οι διαδηλωτές ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα λένε ότι την Τρίτη το βράδυ στο Λάγος άνδρες της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον τους ενώ τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Ο στρατός από την άλλη, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

Ο κωμικός από τη Νότια Αφρική, Τρέβορ Νόα είπε πως «Όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ, η αστυνομία στη Νιγηρία ανταποκρίνεται σε διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία με περισσότερη αστυνομική βία». 

Ακολούθησε πλήθος διασημοτήτων, που με αναρτήσεις τους δήλωσαν τη στήριξή τους στη Νιγηρία.

Η Ριάνα ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία με μια αιματοβαμμένη νιγηριανή σημαία γράφοντας πως δεν αντέχει πλέον να βλέπει αυτά τα βασανιστήρια και τις βιαιότητες, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τα έθνη στον πλανήτη.

Η Νίκι Μινάζ μίλησε απευθείας με διαδηλωτές στο tweet της για την αλληλεγγύη, λέγοντας «Στεκόμαστε δίπλα και προσευχόμαστε για τους γενναίους νέους της Νιγηρίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανόητης βίας. Η φωνή σου ακούγεται.». 

Και μετά ήρθε η δήλωση της Μπιγιονσέ.

Μέσω του λογαριασμού της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, η διάσημη τραγουδίστρια ανέφερε σε ανάρτησή της «Θλίβομαι βαθιά όταν βλέπω αυτή την ανόητη βιαιότητα να συμβαίνει στη Νιγηρία. Συνεργαζόμαστε με ενώσεις για να παρέχουμε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, τροφή και στέγη».

«Μπορεί κάποιος να πει σε αυτή τη γυναίκα ότι δεν πεινάμε ;;;; Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να παλέψουμε για την ύπαρξή μας», απάντησε ο χρήστης Mercy Ehimare.

Οι χρήστες προσβλήθηκαν καθώς από την ανάρτηση της Μπιγιονσέ υπονοείται ότι οι Νιγηριανοί είναι φτωχοί και πεινούν.

Αυτό σίγουρα δεν ήταν το πώς ο Νιγηριανός Τύπος είχε περιγράψει τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις. Αντίθετα, επέλεξαν να τους αναφέρουν ως «influencers από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τις πρώτες μέρες των διαμαρτυριών, η Nduka Orjinmo του BBC περιέγραψε τους ανθρώπους που διαδήλωναν ως «κυρίως νέοι, άνετοι, μερικοί με βαμμένα μαλλιά, σκουλαρίκια στη μύτη και τατουάζ».

Η ανταποκριτής του BBC Nigeria Mayeni Jones σημειώνει ότι, ενώ τώρα βλέπει ένα πιο κοινωνικά μικτό πλήθος σε διαδηλώσεις στο Λάγος, τα άτομα που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις στο διαδίκτυο ήταν «παιδιά μεσαίας τάξης».

Ήταν άνθρωποι όπως η Rinu Oduala, η οποία είχε πείσει άλλους διαδηλωτές να περάσουν τη νύχτα έξω από το κυβερνητικό Μέγαρο στο Λάγος στις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ τους για να καλύψουν το κόστος της διαμαρτυρίας, γράφει η Νιγηριανή συγγραφέας Naomi Ndifon, στο Black Women Radicals.

Έτσι, σε αυτό το σημείο, οι διαδηλωτές ήθελαν μόνο να ενισχυθεί το μήνυμά τους κατά της αστυνομικής βίας.

Η Μπιγιoνσέ με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ακόλουθους στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, θα μπορούσε να μεταδώσει το μήνυμα με μία μόνο ανάρτηση.

Αλλά οι διαδηλωτές έμειναν απογοητευμένοι, σχολιάζει ένας χρήστης στην ανάρτηση της Μπιγιονσέ, ο οποίος επισημαίνει δε το γεγονός ότι η διάσημη τραγουδίστρια στήριξε τους διαδηλωτές μόνο μέσα από τον λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Επίσης πολλοί είπαν ότι η Μπιγιονσέ, έστω και έτσι άργησε να στηρίξει τους διαδηλωτές. Εκείνοι είχαν αρχίσει εβδομάδες πριν και ήταν πλέον στο «δεύτερο κύμα» των σταρ, που έδειχναν την υποστήριξή τους.

Ο ηθοποιός του Star Wars, Τζον Μπογιέγκα, ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Μεσούτ Οζίλ και ο ράπερ Κάνιε Γουέστ είχαν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στην Αλάσκα: «Θετική» την αξιολογεί ο Πούτιν - Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ

Διεθνή / Χωρίς συμφωνία στην Αλάσκα: Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ - «Θετική» αξιολογεί τη συνάντηση ο Πούτιν

Σε σύντομη, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τραμπ και Πούτιν έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες κατά τις οποίες σημειώθηκε «πρόοδος», χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM