Γκορμπατσόφ: Έχουν χαθεί πολλά απ' όσα δημιουργήσαμε πριν 30 χρόνια

Γκορμπατσόφ: Έχουν χαθεί πολλά απ' όσα δημιουργήσαμε πριν 30 χρόνια Facebook Twitter
Γκορμπατσόφ: Έχουν χαθεί πολλά απ' όσα δημιουργήσαμε πριν 30 χρόνια (EPA/Αρχείο)
0

Ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κάλεσε τους ηγέτες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.

Μιλώντας σε on-line συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «30 χρόνια της Συνθήκης 2+4» για την επανένωση της Γερμανίας, ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να καταβάλουν προσπάθειες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.

«Έχουν χαθεί πολλά απ' όσα δημιουργήσαμε πριν 30 χρόνια: συμφωνίες για τον αφοπλισμό, προγράμματα συνεργασίας και το κυριότερο η εμπιστοσύνη. Χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες, πολιτική βούληση και σοφία, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επιστρέψουμε στον δρόμο της συνεργασίας. Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατόν», δήλωσε ο Γκορμτατσόφ.

Ο τελευταίο Σοβιετικός ηγέτης είπε ότι αυτή την στιγμή η κατάσταση στον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη είναι «ανησυχητική».

«Οι αιτίες είναι σύνθετες, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις ευθύνες εκείνων που αυτοανακηρύχθηκαν νικητές του ψυχρού πολέμου, εμφανιζόμενοι ότι έχουν ξεχωριστά δικαιώματα στην διεθνή πολιτική», επισήμανε ο Γκορμπατσόφ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν (οι πολιτικοί) δώσουν τα χέρια τους, ενώσουν τις προσπάθειες τους, ώστε να συνεχίσουν αυτά που ξεκινήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, οι λαοί της Ευρώπης, αλλά και εκατομμύρια Ρώσοι και Γερμανοί, θα τις υποστηρίξουν με όλη τους την καρδιά, θα συμβάλουν στην ιστορική αυτή υπόθεση» είπε ο Γκορμπατσόφ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισήμανε επίσης ότι ρόλο κλειδί στην επανένωση της Γερμανίας δεν έπαιξαν οι πολιτικοί αλλά οι λαοί.

«Αποδίδοντας τα δέοντα στους πολιτικούς ηγέτες, θέλω για μια ακόμη φορά να υπογραμμίσω ότι οι κύριοι ήρωες της εποποιίας της επανένωσης της Γερμανίας ήταν οι λαοί. Και πρωτίστως οι Γερμανοί και οι Ρώσοι.

Οι Γερμανοί που απέδειξαν ότι έχουν ξεπεράσει το ζοφερό παρελθόν, ότι έχουν διδαχθεί και έχουν βγάλει τα συμπεράσματα. Και οι Ρώσοι οι οποίοι μετά τα δεινά του πολέμου κατανόησαν τις προσδοκίες των Γερμανών, και ανταποκρίθηκαν», είπε ο Γκορμπατσόφ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βάσεις των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας είναι σταθερές και μακραίωνες.

Η Συνθήκη για την τελική ρύθμιση όσον αφορά την Γερμανία (Συνθήκη 2+4) υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου του 1990 στην Μόσχα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας , Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας. Η Συνθήκη καθόρισε τα σύνορα της ενοποιημένης Γερμανίας, τους όρους της κυριαρχίας της, και προσδιόρισε την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την χώρα έως τα τέλη του 1994.

Με πληροφορίες του TASS/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Διεθνή / Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Μόνο ένας στους τέσσερις Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ είναι μαχητής, ενώ οι υπόλοιποι είναι αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Ο βρετανός μονάρχης θα κλείσει τα 77 τον Νοέμβριο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο και είχε ξεκινήσει θεραπεία
LIFO NEWSROOM