Charlie Hebdο: Ανοιχτή επιστολή από 100 ΜΜΕ μετά τις νέες απειλές της Αλ Κάιντα

Charlie Hebdο: Ανοιχτή επιστολή από 100 ΜΜΕ μετά τις νέες απειλές της Αλ Κάιντα Facebook Twitter
Charlie Hebdο: Ανοιχτή επιστολή από 100 ΜΜΕ μετά τις νέες απειλές της Αλ Κάιντα (EPA/Αρχείο)
0

Με ανοιχτή επιστολή καλούν τους πολίτες σε κινητοποιήσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου, περίπου 100 ΜΜΕ στη Γαλλία μετά τις νέες απειλές της Αλ Κάιντα κατά του περιοδικού Charlie Hebdo.

Μετά την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ από το Charlie Hebdo, η διευθύντρια ανθρώπινων πόρων του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού, η Μαρικά Μπρε, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας πως χρειάσθηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της εξαιτίας απειλών, οι οποίες θεωρήθηκαν σοβαρές.

Είπε ό,τι οι φρουροί της, που την έχουν προστατεύσει για σχεδόν πέντε χρόνια, δέχθηκαν τις απειλές στις 14 Σεπτεμβρίου. Έκανε λόγο δε, για «ένα εξωπραγματικό επίπεδο μίσους γύρω από Charlie Hebdo».

Το περιοδικό ήταν ο στόχος μιας φονικής τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιανουάριο του 2015, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα, μετά τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Προφήτη Μωάμεθ. 

Την παραμονή της έναρξης της δίκης, το σατιρικό περιοδικό αποφάσισε να ξαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που το είχαν καταστήσει στόχο τζιχαντιστών.

Η αναδημοσίευση αυτή χαιρετίσθηκε από μερικούς, όμως στοίχισε στο περιοδικό νέες απειλές, ιδιαίτερα από την πλευρά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα, και καταδικάσθηκε από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

«Μετά την εκ νέου δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, το Charlie Hebdo απειλείται και πάλι από τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόκειται για απειλές που αποτελούν μια αληθινή πρόκληση εν μέσω της δίκης και προχωρούν πολύ πέρα του Charlie καθώς στοχοθετούν επίσης όλα τα μέσα ενημέρωσης και ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο Riss, ο διευθυντής του Charlie Hebdo, σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μας φαίνεται απαραίτητο να προτείνουμε στα μέσα ενημέρωσης να σκεφθούν σχετικά με τη συλλογική απάντηση που αξίζει να δοθεί σ' αυτή την κατάσταση», εξηγεί.

Η κινητοποίηση αυτή μεταφράσθηκε σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους Γάλλους πολίτες, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού, καθώς και στις σελίδες και τους ιστότοπους των μέσων ενημέρωσης που την συνυπογράφουν, μεταξύ των οποίων ο εθνικός και περιφερειακός γαλλικός Τύπος, τα κύρια τηλεοπτικά δίκτυα, περιοδικά και ραδιοσταθμοί.

Ανοιχτή επιστολή από τα γαλλικά ΜΜΕ

 

«Σήμερα, το 2020, ορισμένοι από εσάς απειλούνται με θάνατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν εκθέτουν ιδιαίτερες απόψεις. Μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται ανοιχτά στόχοι από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Κράτη ασκούν πιέσεις σε Γάλλους δημοσιογράφους 'ενόχους' επειδή δημοσίευσαν κριτικά άρθρα», αναφέρεται στο κείμενο αυτό με τίτλο «Μαζί, υπερασπίζουμε την Ελευθερία».

Επικαλούμενοι τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1789, οι συντάκτες του κειμένου προσθέτουν: «ολόκληρο το νομικό οικοδόμημα, που δημιουργήθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο αιώνων για να προστατευθεί η ελευθερία έκφρασής σας, δέχεται επίθεση όπως ποτέ άλλοτε εδώ και 75 χρόνια. Και αυτή τη φορά από νέες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που προσποιούνται μερικές φορές ότι εμπνέονται από θρησκευτικά κείμενα.

»Σας έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη την κινητοποίησή σας. Τις επάλξεις των συνειδήσεών σας. Πρέπει οι εχθροί της ελευθερίας να καταλάβουν πως όλοι μαζί είμαστε οι αποφασισμένοι αντίπαλοί τους, όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας στις απόψεις ή την πίστη μας», τονίζουν οι υπογράφοντες.

Με πληροφορίες του BBC/ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM
ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM