Βολιβία: Νίκη για το κόμμα του πρώην προέδρου Μοράλες βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Βολιβία: Νίκη για το κόμμα του πρώην προέδρου Μοράλες βλέπουν οι δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
Βολιβία: Νίκη για το κόμμα του πρώην προέδρου Μοράλες βλέπουν οι δημοσκοπήσεις (EPA)
0

Νίκη ακόμα και από την πρώτη Κυριακή για τον διάδοχο του Έβο Μοράλες δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Βολιβία.

Ο Λουίς Άρσε, ο υποψήφιος με το κόμμα του Σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα ακόμη και από τον πρώτο γύρο, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται διασπασμένη.

Σύμφωνα με την ευρείας κλίμακας δημοσκόπηση Jubileo Foundation, που διενεργήθηκε από πανεπιστήμια και μέσα ενημέρωσης, το 40,3% των Βολιβιανών θα ψηφίσουν στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), προεδρικός υποψήφιος του οποίου είναι ο Άρσε.

Ο Άρσε είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός σύμμαχος του Μοράλες. Ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,2%, ενώ η μεταβατική πρόεδρος Ζανίν Άνιες καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 10,6%.

Στη δημοσκόπηση δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και να προηγείται με δέκα μονάδες από τον δεύτερο υποψήφιο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 3-7 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 15.979 ερωτηθέντων σε όλη τη χώρα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, ο Μέσα θα μπορούσε να κερδίσει, εφόσον πείσει τους υποστηρικτές των άλλων κομμάτων να τον ψηφίσουν.

Ο Φράνκλιν Παρέχα, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Αντρές, είπε ότι είναι αξιοσημείωτο το πώς το MAS κατάφερε να αποσείσει τα σκάνδαλα που περιέβαλαν τον πρώην ηγέτη του, τον Μοράλες, που σήμερα είναι αυτοεξόριστος στην Αργεντινή, ενώ την ίδια ώρα ο Μέσα δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους.

«Το άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η απογοητευτική εμφάνιση της Άνιες, η οποία αυτοπροβαλλόταν ως μεγάλη ηγέτιδα αλλά σήμερα δεν έχει καμία τύχη», πρόσθεσε.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι θα αντιπαρατεθούν σε ένα δημόσιο ντιμπέιτ στις 8 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM