Το NATO διαψεύδει τον Λουκασένκο: Δεν έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Το NATO διαψεύδει τον Λουκασένκο: Δεν έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας στα σύνορα με τη Λευκορωσία Facebook Twitter
0

Το NATO διέψευσε, το βράδυ του Σαββάτου, ότι έχει στείλει οποιεσδήποτε «ενισχύσεις» στα σύνορα με τη Λευκορωσία, απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρόεδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το NATO έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη Λευκορωσία δεν έχει καμία βάση. Όπως έχουμε ήδη καταστήσει σαφές, το NATO δεν αποτελεί επ' ουδενί απειλή για την Λευκορωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν αναπτύσσει στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιφέρεια», διαβεβαίωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Χθες, ο Λουκασένκο είχε δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας να λάβει «τα αυστηρότερα μέτρα» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η οποία συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, επιθεώρησε το Σάββατο τις στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram από τη λευκορωσική προεδρία. «Διέταξα τον υπουργό Άμυνας να υπερασπιστεί πρώτα απ' όλα το δυτικό μαργαριτάρι της Λευκορωσίας, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Γκρόντνο. Και να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η εκπρόσωπος της ατλαντικής συμμαχίας διαβεβαίωσε ότι το NATO βρίσκεται «σε καθαρά αμυντική» θέση. «Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε, έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Καλούμε το Μινσκ να επιδείξει απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» των πολιτών της Λευκορωσίας, πρόσθεσε η Λουνγκέσκου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας από την πλευρά της χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Λευκορώσου ηγέτη «προπαγάνδα του καθεστώτος», ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε «για εντελώς ανυπόστατες δηλώσεις για κατά φαντασίαν εξωτερικές απειλές».

Στα μέσα της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβληθούν κυρώσεις για τη βία και την εκλογική νοθεία. Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε πως: «Οι εκλογές δεν ήταν ούτε δίκαιες, ούτε ελεύθερες και δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμά τους»

«Η ΕΕ θα επιβάλλει σύντομα κυρώσεις σε σημαντικό αριθμό ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη βία, την καταστολή και την εκλογική απάτη», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό της Λευκορωσίας. «Δεν ανεχόμαστε την ατιμωρησία. Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι σοκαριστική και απαράδεκτη», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM