Απόφαση - σταθμός στην Ιταλία: Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τα ενήλικα τέκνα

Απόφαση - σταθμός στην Ιταλία: Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τα ενήλικα τέκνα Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Οι νεαροί ενήλικες στην Ιταλία δεν έχουν «αυτόματο δικαίωμα» οικονομικής υποστήριξης από τους γονείς τους, ακόμη και αν δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το δικαστήριο της Ρώμης έλαβε την απόφαση τον Ιούλιο, ωστόσο δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Συγκεκριμένα το δικαστήριο απέρριψε την αξίωση ενός δασκάλου μουσικής, μερικής απασχόλησης, που εξακολουθούσε να ζητά οικονομική υποστήριξη από τους γονείς του. Ο δάσκαλος, 35 ετών, υποστήριξε πως το ετήσιο εισόδημά του, που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του.

«Μειώνοντας τις εφηβικές του φιλοδοξίες», αναφέρει η επικεφαλής δικαστής Maria Cristina Giancola, ο νεαρός ενήλικας «θα βρει έναν τρόπο να υποστηρίξει τον εαυτό του». Η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου δίνει τέλος σε μία υπόθεση πέντε ετών καθώς, αρχικά, δικαστήριο της Τοσκάνης είχε αναγνωρίσει στον ενάγοντα το δικαίωμα απολαβών ύψους 300 ευρώ τον μήνα από τους γονείς του.

Σύμφωνα το δικαστήριο, παρότι τα τέκνα με αναπηρία χαίρουν ειδικής προστασίας από το ιταλικό νομικό σύστημα, η οικονομική υποστήριξη των γονέων «δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα» εάν δεν υπάρχει μία τέτοια συνθήκη. Παράλληλα η Giancola ανέφερε ότι οι δυσκολίες σε εύρεση εργασίας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες δεν αποτελεί δικαιολογία.

«Το (ενήλικο) παιδί πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναζητήσει ενεργά εργασία για να εξασφαλίσει μια ανεξάρτητη διαβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι 6 στους 10 εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat), περίπου το 64,3% των νεαρών ενηλίκων της Ιταλίας, μεταξύ 18 και 34 ετών, ζουν ακόμα με τους γονείς τους. Από αυτούς το 36,5% φοιτά, το 38,2% εργάζεται και το 23,7% αναζητά εργασία. Η ανεργία των νέων (15-24) στην Ιταλία ανέρχεται περίπου σε 30%. 

Ο Gian Ettore Gassani, δικηγόρος που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο και επικεφαλής σχετικής επαγγελματικής ένωσης, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. Παράλληλα έκανε για μία πολιτισμικού τύπου «παιδαγωγική πρόταση» που αποτελεί «προειδοποίηση για όλους στη χώρα». Πρόσθεσε ακόμη ότι η απόφαση αυτή «ωθεί τους νέους να σταθούν στα πόδια τους».

Ο ίδιος έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες αντίστοιχες περιπτώσεις και παρότι υποστήριξε πως ανάλογες υποθέσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, στην Ιταλία «είναι σίγουρα χειρότερα». 

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι είχε ονομάσει «bamboccioni» (δλδ. «μεγάλα μωρά») τους Ιταλούς που εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι των γονιών τους μέχρι και τα 30. «Οι Ιταλοί νεαροί πρέπει να είναι πιο θαρραλέοι, πρέπει να βρουν τη βούληση να αναλάβουν ρίσκα», είπε ο Gassani, προσθέτοντας, «ότι αυτό είναι δύσκολο αν η μαμά σου συνεχίσει να σου φέρνει ένα φλιτζάνι καφέ στο κρεβάτι κάθε πρωί».







Με πληροφορίες από CNN 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM