ΗΠΑ: Νέα ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη - Η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα

ΗΠΑ: Νέα ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη - Η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα Facebook Twitter
EPA
0

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εκτέλεση ενός άνδρα καταδικασμένου σε θάνατο για ομοσπονδιακό έγκλημα, μετά την αποτυχία πολλών προσφυγών των δικηγόρων του που επικαλούνταν τη διανοητική του κατάσταση.

Με τη απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γουέσλι Πάρκεϊ, 68 ετών, εκτελέστηκε σήμερα, και είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός θανατοποινίτης που εκτελείται αυτή την εβδομάδα, μετά τον Ντάνιελ Λι την Τρίτη. Ο Πάρκεϊ δηλώθηκε νεκρός στις 08.19 τοπική ώρα (15.19 ώρα Ελλάδας) στην αίθουσα εκτελέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης στη φυλακή του Τερ Οτ στην Ιντιάνα, στις βόρειες ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχος της ενισχυμένης χρήσης της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, επανέλαβε τις εκτελέσεις έπειτα από μια παύση 17 ετών. Δύο ακόμη εκτελέσεις θανατοποινιτών, των Ντάστιν Χόνκεν και Κιθ Νέλσον, για δολοφονίες παιδιών, προβλέπονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η μια την Παρασκευή και η άλλη στις 28 Αυγούστου.

Ο Γουέσλι Πάρκεϊ κρίθηκε ένοχος το 2003 γιατί βίασε και σκότωσε μια 16χρονη στο Μιζούρι προτού διαμελίσει και κάψει το σώμα της, και στη συνέχεια πετάξει τις στάχτες σε υπόνομο.

Η εκτέλεσή του, που αρχικά είχε προγραμματιστεί χθες, Τετάρτη, στην ίδια φυλακή όπου εκτελέστηκε ο Ντάνιελ Λι, καθυστέρησε λόγω των πολλών δικαστικών προσφυγών των δικηγόρων του και των συγγενών του, που βεβαίωναν ότι η τιμωρία ήταν «απάνθρωπη» για ένα άνθρωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ και υποφέρει από σχιζοφρένεια.

«Το αίτημα να ανασταλεί η εκτέλεση της θανατικής ποινής απορρίφθηκε», σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει απόφαση που είχε εκδώσει την προηγουμένη περιφερειακό δικαστήριο που ανέστειλε την εκτέλεση. Τέσσερις από τους εννέα δικαστές του Δικαστηρίου διαφώνησαν ωστόσο με την απόφαση αυτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ είχε ανακοινώσει πέρυσι το τέλος του μορατόριουμ για τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις, που ίσχυε από το 2003, απηχώντας τη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ρεπουμπλικανός αξιωματούχος, που θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 3 Νοεμβρίου, είναι ένθερμος υποστηρικτής της εσχάτης των ποινών, κυρίως για αυτούς που σκοτώνουν αστυνομικούς και για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που διαπράττονται στις ΗΠΑ δικάζονται σε πολιτειακό επίπεδο. Ορισμένες πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, αλλά η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη μπορεί να επιληφθεί βαρύτερων υποθέσεων. Πριν από τον Ντάνιελ Λι, τρείς ακόμη κατάδικοι είχαν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1974, από τους οποίους ο Τίμοθι Μακβέι, το 2001, υπεύθυνος για την επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι (168 νεκροί το 1995).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ