Εμπειρογνώμων ΟΗΕ: «Παράνομη» η δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ

Εμπειρογνώμων ΟΗΕ: «Παράνομη» η δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Reuters
0

Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε με «αυθαίρετο και παράνομο τρόπο» στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Ιράκ, καθώς η Ουάσινγκτον δεν κατέδειξε ότι ο Σουλεϊμανί αντιπροσώπευε έναν άμεσο κίνδυνο, εκτιμά μια εμπειρογνώμων του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε έκθεση που εστάλη σήμερα από τον ΟΗΕ στα μέσα ενημέρωσης, η Ανιές Καλαμάρ, Ειδική Εισηγήτρια για εκτελέσεις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος» και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ειδικός, η οποία έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά δεν ομιλεί εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να παρουσιάσει μεθαύριο, Πέμπτη, την έκθεσή της σ' αυτό το όργανο του ΟΗΕ, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018.

Η έκθεση αφορά γενικότερα τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για στοχοποιημένους φόνους, όμως σχεδόν η μισή αφορά τον Σολεϊμανί.

«Αρχιτέκτονας» της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, ο ισχυρός στρατηγόςΣουλεϊμανί, ο οποίος διοικούσε τον κλάδο των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα μπροστά από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με τον υπαρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις, επικεφαλής φιλοϊρανών παραστρατιωτικών στη χώρα αυτή.

«Υπό το φως των αποδείξεων που έχουν παράσχει μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η στοχοποίηση του στρατηγού Σουλεϊμανί και ο θάνατος αυτών που τον συνόδευαν αποτελούν αυθαίρετη δολοφονία για την οποία είναι υπεύθυνες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου οι Ηνωμένες Πολιτείες», υπογραμμίζει η Καλαμάρ στην έκθεσή της.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να δικαιολογήσει τη διαταγή για τον φόνο τουΣουλεϊμανί, είχε διαβεβαιώσει εκ των υστέρων πως αυτός ο τελευταίος, τον οποίο χαρακτήρισε «υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτη» στον κόσμο, προετοίμαζε «επικείμενες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών.

«Καμιά απόδειξη»

Στην έκθεσή της, η Καλαμάρ απορρίπτει το επιχείρημα του Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν κατέδειξαν ότι ο στρατηγός «αντιπροσώπευε μια επικείμενη απειλή», ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν για να τον πλήξουν και ότι δεν ήταν σε θέση να ζητήσουν «την άδεια» από την ιρακινή κυβέρνηση για να τον σκοτώσουν.

Σύμφωνα με τη γαλλίδα ειδικό, η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να καταδείξει πως ο φόνος του ήταν «απαραίτητος».

«Καμιά απόδειξη δεν παρασχέθηκε ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί σχεδίαζε ειδικά μια επικείμενη επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στο Ιράκ, εξαιτίας της οποίας ήταν απαραίτητη και δικαιολογημένη η ανάληψη άμεσης δράσης», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης, συνεχίζει το κείμενο, «δεν παρασχέθηκε καμιά απόδειξη που να δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν τον χρόνο να ζητήσουν τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να αντιμετωπίσουν θεωρούμενες επικείμενες απειλές».

Η Καλαμάρ θεωρεί εξάλλου πως, ακόμη και σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο ιρακινό έδαφος, «τίποτε δεν αποδεικνύει πως το Ιράκ δεν ήταν σε θέση ή δεν ήθελε να υπερασπισθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην επικράτειά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM
Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Διεθνή / Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων
LIFO NEWSROOM