Ενώ άλλοι παίζουν, έφηβοι χάκερς κερδίζουν χιλιάδες ευρώ στο Fortnite κάθε εβδομάδα

Ενώ άλλοι παίζουν, έφηβοι χάκερς κερδίζουν χιλιάδες ευρώ στο Fortnite κάθε εβδομάδα Facebook Twitter
0

Έφηβοι χάκερ κερδίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα, μέσα από το παράνομο δίκτυο που έχει στηθεί γύρω από το δημοφιλές, ηλεκτρονικό παιχνίδι Fortnite. 

Όπως απέδειξαν 20 ανήλικοι χάκερ που μίλησαν στο BBC, κλέβουν λογαριασμούς άλλων παικτών, των οποίων οι χαρακτήρες έχουν εξελιχθεί, και τους πουλούν ακριβά σε τρίτους.

Το Fortnite μπορεί να είναι δωρεάν αλλά ο τζίρος από τις εσωτερικές πωλήσεις για την εμφάνιση των χαρακτήρων και άλλα πρόσθετα ξεπερνά τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.  Το παιχνίδι αριθμεί πλέον περισσότερους από 200 εκατομμύρια παίκτες και η μεγάλη δημοφιλία φέρνει σημαντικά έσοδα στο δίκτυο των χάκερ που βρίσκουν πολλούς πρόθυμους πελάτες.

Ένας καλός χαρακτήρας μπορεί να πιάσει στην μαύρη αγορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ. 

Πώς τα καταφέρνουν

Οι χάκερς μπαίνουν στον λογαριασμό των ανυποψίαστων χρηστών και συνδέουν τον χαρακτήρα με άλλο email, διαγράφοντας το email των χρηστών. Έτσι αποκτούν απόλυτο έλεγχο και στη συνέχεια πουλούν αυτούς τους λογαριασμούς σε χιλιάδες πρόθυμους πελάτες.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως τα αξεσουάρ των χαρακτήρων από τις εσωτερικές αγορές αλλάζουν μόνο στιλιστικά τους ήρωες χωρίς να τους προσδίδουν έξτρα ιδιότητες. Παρ' όλα αυτά το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. 

Η εταιρεία Epic που δημιούργησε το παιχνίδι, αρνήθηκε να σχολιάσει τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη και περιορίστηκε στη διαβεβαίωση ότι «γίνεται κάθε προσπάθεια για να βελτιωθεί η ηλεκτρονική ασφάλεια». Η εταιρεία προτρέπει τους χρήστες να ενεργοποιούν την ασφάλεια δύο παραγόντων που μειώνει την πιθανότητα να γίνουν στόχοι. 

Πρώτα θύμα και ύστερα θύτης

Ένας Βρετανός χάκερ, είπε στο BBC πως ξεκίνησε τις επιθέσεις, αφού πρώτα έπεσε ο ίδιος θύμα χάκινγκ, φέτος το καλοκαίρι. 

Είχε ξοδέψει σχεδόν 70 ευρώ από το χαρτζιλίκι του για να αναβαθμίσει (στιλιστικά) τον χαρακτήρα του και ένα πρωί ξύπνησε και συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να μπει στον λογαριασμό του. 

«Το e-mail που δέχθηκα έλεγε ότι ο κωδικός είχε αλλάξει και κάποιος είχε ενεργοποιήσει την δικλείδα ασφαλείας δύο παραγόντων (σ.σ επιβεβαίωση για κάθε νέα αλλαγή μέσω άλλου e-mail ή εφαρμογής). Ένιωσα φρικτά», θυμάται ο χάκερ. Στρεφόμενος στο twitter για να εκφράσει την οργή του, συνειδητοποίησε πως υπήρχε μία «μαύρη αγορά» με λογαριασμούς καλύτερους από εκείνον που είχε χάσει. 

«Με προσέγγισε κάποιος, λέγοντάς μου ότι μπορώ να αγοράσω έναν λογαριασμό για 30 λεπτά του ευρώ, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι άξιζε πολύ περισσότερα. Τον αγόρασα». Αν και ήξερε ότι αγόραζε έναν κλεμμένο λογαριασμό, δεν ένιωσε τύψεις καθώς «πολλοί άλλοι έκαναν ακριβώς το ίδιο» και, σύντομα, τον προσέλκυσε ο κόσμος της κλοπής ξένων λογαριασμών. 


«Μία ομάδα μου εξήγησε ότι είχε να κάνει με τους proxies και, μου έδειξαν πως να "σπάω" κι εγώ λογαριασμούς». Όπως είπε, του υπέδειξαν και που να βρίσκει λίστες με ονόματα και κωδικούς χρηστών, που είχαν αναρτηθεί στον ιστό από παλαιότερες κυβερνοεπιθέσεις. 

Ο ίδιος, έχει καταφέρει μέσα σε μία ημέρα να σπάσει ακόμα και 1.000 λογαριασμούς. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες έβγαλε 1.650 ευρώ και πλέον λειτουργεί ως μεσάζοντας για τρίτους χάκερ. 

Στην Βρετανία, αυτές οι ενέργειες τιμωρούνται με βάση τους νόμους για κακόβουλη χρήση υπολογιστή, με ποινές φυλάκισης ακόμα και για δύο έτη.

Από τους πλέον διαβόητους χάκερ του παιχνιδιού, είναι ένας 17χρονος από την Σλοβενία που πουλά κλεμμένους λογαριασμούς μέσα από την ιστοσελίδα του. «Δεν μπορούν να σε πιάσουν», λέει στο BBC. «Κανένας δεν ελέγχει». 

Στους εφτά μήνες που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, έχει κερδίσει 17.700 ευρώ. Μάλιστα έστειλε στο BBC screenshot από τις συναλλαγές του με Paypal και Bitcoin για να αποδείξει του λόγου το αληθές. 

Ένας άλλος έφηβος χάκερ έστειλε αποδείξεις για ημερήσια έσοδα που κυμαίνονται από 55 έως 300 ευρώ. Στην καλύτερη εβδομάδα του κέρδισε περισσότερα από 2.540€. «Έχω κάνει και άλλες απάτες αλλά τίποτα τόσο μεγάλο». 

Η Εθνική Υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος επισημαίνει πως οι χάκερς δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κάνει έκκληση στις εταιρείες παιχνιδιών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, όχι μόνο τεχνικά ,αλλά και με μηνύματα που θα προτρέπουν τους νέους να μην προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM