Ανατροπή στο Brexit- Η Βρετανία μπορεί να το τερματίσει μονομερώς

Ανατροπή στο Brexit- Η Βρετανία μπορεί να το τερματίσει μονομερώς Facebook Twitter
0

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει μονομερώς τη γνωστοποίηση για το Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κάμπος Σάντζες-Μπορντόνα εξέφρασε σήμερα την άποψη πως η μονομερής ανάκληση του Brexit πριν από την ημερομηνία αποχώρησης είναι δυνατή στο πλαίσιο του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ. 

«Ο γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα προτείνει πως το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50... επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την ΕΕ», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας προτείνει στο Δικαστήριο να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ επιτρέπει τη «μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική».

«Αυτή η δυνατότητα συνεχίζει να υφίσταται έως ότου ολοκληρωθεί επίσημα η συμφωνία αποχώρησης», ανέφερε το δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ότι άλλαξε γνώμη πριν από την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου του 2019.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα, εν μέσω ελπίδων ότι θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία τον επόμενο Μάρτιο.

Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές προς το Δικαστήριο της ΕΕ που αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος σε δεύτερο χρόνο, αλλά με ταχεία διαδικασία. Ωστόσο το δικαστήριο τείνει να τις ακολουθεί στις τελικές του αποφάσεις.

Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από Σκωτσέζους πολιτικούς που αντιτίθενται στο Brexit. Ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δίνοντας στους ψηφοφόρους την εναλλακτική της παραμονής στην ΕΕ.

«Αυτό θέτει και πάλι την απόφαση για το μέλλον στα χέρια των δικών μας εκλεγμένων αντιπροσώπων», δήλωσε ο Τζο Μομ, ένας από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τόσο η Μέι όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, η Βρετανία θα κινδυνεύσει να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις. Η Μέι υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τον κίνδυνο να μην εκπληρωθεί το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός.

Ωστόσο, στην προσωρινή συμφωνία αντιτίθενται και οι υποστηρικτές μια καθαρής εξόδου από την ΕΕ και η Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για αυτό, ακόμα και εντός του δικού της κόμματος.

«Και στις δύο πλευρές της Μάγχης γίνεται κάθε προσπάθεια για να σταματήσει το Brexit», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένθερμος υποστηρικτής του διαζυγίου με την ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM