Ατλάντα: Νέος θάνατος μαύρου από αστυνομικά πυρά - Οργισμένες διαδηλώσεις και παραιτήσεις

Ατλάντα: Νέος θάνατος μαύρου από αστυνομικά πυρά - Οργισμένες διαδηλώσεις και παραιτήσεις Facebook Twitter
Reuters
0

Άλλος ένας νεαρός μαύρος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες λευκού αστυνομικού στην Ατλάντα, πυροδοτώντας περαιτέρω το εκρηκτικό κλίμα στις ΗΠΑ, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Ρέισαρντ Μπρουκς πυροβολήθηκε θανάσιμα μετά από διένεξη με αστυνομικό για ένα τεστ αλκοόλ. Σύμφωνα με την αστυνομία ο νεαρός άνδρας άρπαξε το τέιζερ του αξιωματικού και άρχισε να τρέχει όταν δέχτηκε τα πυρά. 


Το νέο αυτό περιστατικό, που καταγράφεται έπειτα από εβδομάδες μαζικών και οργισμένων κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, προκάλεσε νέο κύμα οργής, με διαδηλωτές να κλείνουν κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Ατλάντα και να βάζουν φωτιά στα Wendy's όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο 27χρονος προσπαθώντας να διαφύγει της σύλληψης. 


Παραίτηση της επικεφαλής της αστυνομίας 

Λίγες ώρες μετά και εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, η επικεφαλής της αστυνομίας της Ατλάντας, η Έρικα Σιλντς, υπέβαλε την παραίτησή της, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης Κίσα Λανς Μπότομς. 

Η δήμαρχος Μπότομς διευκρίνισε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση της Σιλντς μετά τον θάνατο του Ρεϊσάρντ Μπρους, 27 ετών.


 «Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός», ξεκαθάρισε η δήμαρχος Μπότομς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας βοηθά το έργο τους.

Ο Βικ Ρέινολντς, ο διευθυντής του GBI, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βίντεο από κάμερες έξω από το εστιατόριο Γουέντις μοιάζει να δείχνει πως ο Μπρουκς απέσπασε τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, που είχε πάνω του ο ένας από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει.

«Σε αυτό το σημείο, ο αστυνομικός (...) βγάζει το όπλο του από τη θήκη του, πυροβολεί, πετυχαίνει τον Μπρουκς στον χώρο στάθμευσης κι εκείνος πέφτει», περιέγραψε ο Ρέινολντς.


Στο βίντεο που τράβηξε ο αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς.

Αποσπά το τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε στο πόδι του. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, ο Πολ Χάουαρντ ο νεότερος, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του ήδη «άρχισαν να διενεργούν εντατική, ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν» όσο εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των ευρημάτων του GBI.

Με πληροφορίες από Guardian/NYT/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Διεθνή / Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Με σαφές μήνυμα ότι «δεν επιδιώκεται πόλεμος», αλλά «δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Midnight Hammer»
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ «τζογάρει» την προεδρία του με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «τζογάρει» την προεδρία του με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Υπό την πίεση του Νετανιάχου, θεώρησε την επίθεση στο Ιράν ως ευκαιρία που έπρεπε να εκμεταλλευτεί, αλλά και ως τρόπο να διαμορφώσει ένα προφίλ ηγέτη που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική ισχύ
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Αντονέλι: To sex symbol της Ιταλίας που λερώθηκε από την επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Διεθνή / Λάουρα Αντονέλι: To sex symbol της Ιταλίας που λερώθηκε από την επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Η Αντονέλι πέθανε στις 22 Ιουνίου του 2015 σε ηλικία 73 ετών, γεμάτη πίκρα, σημαδεμένη από τη μεγάλη περιπέτεια, που βίωσε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και την έφερε στην πόρτα στης φυλακής
LIFO NEWSROOM