Αναστασιάδης για τουρκικές προκλήσεις: Η Ε.Ε. να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα

Αναστασιάδης για τουρκικές προκλήσεις: Η Ε.Ε. να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε την Παρασκευή τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τηλεδιάσκεψη με τους κ. Μισέλ και Μπορέλ, που διήρκεσε πέραν της μίας ώρας και στην οποία συμμετείχε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συζητήθηκαν, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Πλάνο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενόψει της συζήτησης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου 2020 και της προσπάθειας για υιοθέτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για το 2021-2027, και θέματα που άπτονται των ευρύτερων σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και των υφιστάμενων προκλήσεων, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ως προς το ΠΔΠ, ο Κύπριος Πρόεδρος παρουσίασε εκ νέου αναλυτικά τις θέσεις και αιτήματα Κύπρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναγνωριστούν, με τρόπο χειροπιαστό και να βοηθηθεί ειδικά η Κύπρος, ως προς τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του νησιωτικού της χαρακτήρα και των προβλημάτων συνδεσιμότητας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Αναστασιάδης «υπογράμμισε ότι ως οικονομία μικρή, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες, έχει πληγεί σημαντικά και η ΕΕ οφείλει να συνδράμει ουσιαστικότερα στην ανάκαμψη της. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί καλή βάση για συζήτηση και η Κύπρος αντιλαμβάνεται και θα συμβάλει στην ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης τόσο του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ όσο και του Πλάνου Ανάκαμψης», όπως είπε ο κ. Κούσιος.

Ως προς τη συζήτηση για την Τουρκία, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της καθώς και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ίδια θεμελιώθηκε.

Κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκε ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας των παράνομων αυτών ενεργειών, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ευρύτερη περιοχή καθώς και η αρνητική επιρροή τους σε όλο το φάσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπληρώνεται.

«Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκαν στις επαφές, των τελευταίων εβδομάδων, με Ευρωπαίους ομολόγους τους και στην κοινή αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης και του απαράδεκτου των απειλών και των έκνομων ενεργειών» λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σημειώνει τέλος ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαβουλεύσεων Λευκωσίας-Βρυξελλών σε όλα τα επίπεδα και η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων ώστε να υπάρχει αποφασιστική αντιμετώπιση και ανταπόκριση στην κατάλληλη χρονική στιγμή. «Στόχος παραμένει ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας και η αποσόβηση οποιουδήποτε κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM