Aleksander Tokarczyk: «Την οικογένειά σου την επιλέγεις»

Aleksander Tokarczyk: «Την οικογένεια σου την επιλέγεις και μπορώ με σιγουριά να σου πω ότι έκανες εξαιρετική επιλογή στον κάθε ένα ξεχωριστά» Facebook Twitter
«Θα χρειαστεί να πάρεις μεγάλες αποφάσεις τις οποίες κανένα παιδί στην ηλικία σου δεν θα έπρεπε να μπει στη θέση να το κάνει».
0

Ο Ιούνιος, Μήνας Υπερηφάνειας ή αλλιώς Pride Month, γιορτάζει κάθε χρόνο την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και την προβολή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ παγκοσμίως. Ολόκληρος ο μήνας αποτελεί μια γιορτή υπερηφάνειας που στηρίζει τους αγώνες για τα δικαιώματα της κοινότητας, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Γιορτάζει την ελευθερία.

Πριν, όμως, το Pride γίνει μια παγκόσμια γιορτή υπερηφάνειας και ισότητας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου του 1969, έλαβε χώρα ένα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του Pride, ως μιας επετείου μνήμης των ταραχών του Stonewall. Εκείνη την ημέρα, η αμερικάνικη αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο Stonewall Inn, ένα gay bar στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα μέρος το οποίο ως τότε προσέφερε «καταφύγιο» στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της εποχής.

Εκείνη τη χρονική περίοδο, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις θεωρούνταν παράνομες σχεδόν σε κάθε πολιτεία και παρότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία προκαλούσε επεισόδια, με βάση τον χαρακτηρισμό της ομοφυλοφιλίας ως «ποινικού αδικήματος», εκείνο το βράδυ τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποφάσισαν να αντισταθούν, πυροδοτώντας μια εξέγερση που θα ξεκινούσε μια νέα εποχή αντίστασης και αργότερα γιορτής.

Στο σήμερα, ο Pride Month συνεχίζει να γιορτάζεται και παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Για τον Pride Month 2021, η Havaianas γιορτάζει την αγάπη και την ελευθερία, αλλά και την ιστορία, με μια νέα συλλογή, με σκοπό να ενθαρρύνει τον διάλογο, την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από τη συγκεκριμένη συλλογή Pride, το 7% των εσόδων από την πώληση κάθε ζεύγους πρόκειται να δωρηθεί στο κίνημα «All Out», με οικονομική δέσμευση προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Με την παραπάνω αφορμή και με έμπνευση το εμβληματικό και πολυβραβευμένο ριάλιτι Ru Paul's Drag Race, το LIFO.gr ζήτησε από 4 άτομα της queer κοινότητας να στείλουν ένα γράμμα ενδυνάμωσης στον 10χρονο εαυτό τους, μιλώντας για όλα όσα θα ήθελαν να ξέρουν ή να ακούσουν μεγαλώνοντας.

Ο Aleksander Tokarczyk (χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες he/him/his) γράφει:

Μικρέ μου Αλεξάκο,

Ελπίζω να είσαι καλά, ξέρω, είναι περίεργο να σου γράφεις 10 χρόνια αργότερα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σου πω όσο είσαι ακόμα μικρός.

Σύντομα θα βρεθείς στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής σου και ξέρω πολύ καλά πως θα σου φανεί αδύνατο να το αντιμετωπίσεις, όπως επίσης ξέρω ότι θα περάσουν πολλές άσχημες σκέψεις από το μυαλό σου, αλλά θέλω να μου υποσχεθείς ότι θα φανείς δυνατός και θα τις ξεπεράσεις για ακόμη μια φορά.

Αν δεν το κάνεις αυτό, δυστυχώς, δεν θα βρεθείς ποτέ στη θέση μου να σου γράφεις αυτό το γράμμα και δεν θέλω να το σκέφτομαι καθόλου. Για όλες αυτές τις στιγμές που θα κάθεσαι στο δωμάτιό μας και θα κλαις επειδή ο κόσμος δεν είναι όπως τον περιμέναμε και δεν μας φέρθηκε δίκαια, θέλω να ξέρεις πως δίπλα σου έχεις ανθρώπους οι οποίοι σε αγαπάνε και περιμένουν να δημιουργήσετε αναμνήσεις και στιγμές – απλά δεν τους έχεις ανακαλύψει ακόμα.

Σύντομα θα αντιληφθείς ότι η γνώμη του κόσμου δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο μας είχαν πει. Μην αλλάξεις ποτέ τίποτα στο πώς φέρεσαι, στο πώς εκφράζεσαι ή στο πώς εκδηλώνεις την άφθονη αγάπη που έχεις μέσα σου.

Θα χρειαστεί να πάρεις μεγάλες αποφάσεις τις οποίες κανένα παιδί στην ηλικία σου δεν θα έπρεπε να μπει στη θέση να το κάνει, αλλά δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος για τον οποίο μας μεγαλώνουν.

Την οικογένειά σου την επιλέγεις, και μπορώ με σιγουριά να σου πω ότι έκανες εξαιρετική επιλογή στον κάθε ένα ξεχωριστά. Μη σκεφτείς στιγμή ότι είσαι μόνος σου σε αυτό το ταξίδι, απλά έχε τα μάτια σου ανοιχτά γιατί αξίζεις όλα τα καλά του κόσμου και θα σου έρθουν από εκεί που δεν το περιμένεις.

Σε αγαπάω πολύ,

Άλεξ

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Η HAVAIANAS ΕΙΝΑΙ ένα δημοκρατικό brand που εκφράζει την ισότητα και την αισιοδοξία. Από το ξεκίνημά της, δημιούργησε ένα προϊόν που πλέον βρίσκεται στα πόδια όλων των Βραζιλιάνων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, και αποτελεί μια ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή υπόδησης για κάθε άνθρωπο.

Σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το brand έχει φορεθεί από όλους, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης, εθνικότητας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και είναι ευρέως γνωστό για το χρώμα που προσφέρει στον κόσμο, με κάθε ζευγάρι Havaianas. 

Aleksander Tokarczyk: «Την οικογένειά σου την επιλέγεις» Facebook Twitter

Φέτος η συλλογή έχει επεκταθεί και διαθέτει πέντε διαφορετικά μοντέλα από σαγιονάρες, ένα αστραφτερό τσαντάκι, ένα μπρελόκ και ένα ζευγάρι κάλτσες που είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.havaianas-store.com, στο δίκτυο καταστημάτων Havaianas και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Σχετικά με το κίνημα All Out: Το All Out είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου κανένας άνθρωπος δεν θα είναι αναγκασμένος να θυσιάζει την οικογένεια, την ελευθερία, την ασφάλεια ή την αξιοπρέπειά του εξαιτίας αυτού που αγαπά. Μάθετε περισσότερα για το έργο του κινήματος εδώ: www.allout.org

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αλλάζει τόσο το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι ή bisexual, αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
NEWSROOM
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ