Τι σχέση έχει ο Τζόκερ με τον περιφρονημένο γιο του Βιζυηνού;

Τι σχέση έχει ο Τζόκερ με τον περιφρονημένο γιο του Βιζυηνού; Facebook Twitter
0

O ένας από τους σκηνοθέτες της ομάδας «Όχι παίζουμε» μας μιλά για τον Mockob Selim C, τον ήρωα του πιο προκλητικού έργου του Γ. Βιζυηνού, και την ιδιότυπη «παντρειά» του με τον Τζόκερ. 

Τι σχέση έχει ο Τζόκερ με τον περιφρονημένο γιο του Βιζυηνού;

Σημαδεμένος, με χαραγμένο χαμόγελο, ο Τζόκερ εδώ και χρόνια μετατρέπει το επίπονο στίγμα του σε διασκεδαστικό θέαμα. Για να μη σκοτώσει τον θεατή, τον καθηλώνει. Για να μη βάλει βόμβα, παίζει δυνατά επί σκηνής, εκπυρσοκροτεί με αιχμηρά νούμερα τσίρκου. Είναι η μαύρη συνέπεια της περιφρόνησης. Ο Τζόκερ βρήκε τον Τούρκο βετεράνο στρατιώτη Μοσκώβ-Σελήμ στην Καϊνάρτζα της Θράκης, όπου τον είχε αφήσει ο Βιζυηνός. Τον έκανε πρωταγωνιστή στο περιπλανώμενο τσίρκο του. Αναζητώντας ακόμα αποδοχή από τον πατέρα του, ο παράδοξος Τούρκος επιδεικνύει κάθε νύχτα στη χωμάτινη αρένα τις ηρωικές περιπέτειες της ζωής του. Είναι βέβαιος ότι ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται ο πατέρας του και θα του δώσει τελικά ένα χάδι. Του έχει πλέον στρίψει, είναι η λευκή συνέπεια της περιφρόνησης. Και ο Τζόκερ τού βάζει τρικλοποδιές και δοκιμασίες με τη φονική παιχνιδιάρικη διάθεσή του προς όλους: τον εαυτόν του, τον Μοσκώβ, τους θεατές. Μοσκώβ-Σελήμ και Τζόκερ, δύο πληγωμένα σκυλιά που, αν δεν έφτιαχναν θίασο, θα 'ταν κουφάρια στους δρόμους του Ελαιώνα.

Ασχολείστε με τον χορό και το θέατρο. Πού τέμνονται αυτά τα δύο;

Αυτό ερευνούμε με κάθε παραγωγή της ομάδας μας από το 2005.

Τι καθιστούσε το έργο του Βιζυηνού τόσο προκλητικό για την εποχή του;

Αν μιλάμε για το Μοσκώβ-Σελήμ, το εξηγεί ο Μισέλ Φάις: «Εγώ, ο Γ.Μ. Βιζυηνός, κάτοικος του Δρομοκαϊτείου, με πλήρη συνείδηση της αστρικής μοναξιάς μου, δηλώνω ομογάλακτος του αγιασμένου αυτού Τούρκου και αβάσταχτα ξένος με τον ξιπασμένο ελλαδισμό της Αθήνας».

Γιατί ο ήρωας του έργου, ο Μοσκώβ Σελήμ, αναζητά τόσο επίμονα την αναγνώριση;

Γιατί δεν την πήρε ποτέ από κανέναν, του τη στέρησαν βίαια, οι ίδιοι του οι γονείς πρώτα απ' όλους. Του την έδωσε απλόχερα ο μισητός εχθρός της χώρας του. Μετεβλήθη εντός του ο ρυθμός του κόσμου και από τότε η εμμονή έγινε αλλόκοτη δύναμη.

Σε ποιο σημείο η επιμονή, από σημάδι ηρωισμού, γίνεται σημάδι γελοιότητας;

Όταν χτυπάς διαρκώς και ανελέητα το κεφάλι σου στον ίδιο τοίχο με τον ίδιο τρόπο. Εκτός του γελοίου και του τραύματος, αν κάτι άλλο μπορεί να προκύψει από τα χτυπήματα αυτά, είναι τέχνη: χορογραφία, δράμα, τσίρκο κ.λπ. Εμείς κάναμε κάτι ανάμεσα σε αυτά.

 

=====

Mockob Selim C

Κάθε Πέμπτη & Παρασκευή, 21:00

Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, 210 3453203

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT