Η ενίσχυση τεχνολογικών υποδομών είναι προαπαιτούμενο της βιώσιμης ανάπτυξης

Ενίσχυση τεχνολογικών υποδομών: προαπαιτούμενο βιώσιμης ανάπτυξης Facebook Twitter
Ειδικά για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, η δημιουργία ποιοτικών, αξιόπιστων και ανθεκτικών υποδομών συνιστά προαπαιτούμενο.
0
afa
Xρήστος Ταραντίλης

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ αποτελούν, αναμφίβολα, τις ράγες πάνω στις οποίες τρέχει η οικονομία και επηρεάζουν καθοριστικά τον ρυθμό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητάς της. Γι’ αυτό και η δημιουργία υποδομών, η προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς εκβιομηχάνισης και της καινοτομίας περιλαμβάνεται ρητά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Στόχος 9, Sustainable Development Goals 2030). 

Ειδικά για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, η δημιουργία ποιοτικών, αξιόπιστων και ανθεκτικών υποδομών συνιστά προαπαιτούμενο. Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησαν όλοι και όλες οι εκπρόσωποι κάθε χώρου του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που εκλήθησαν κατά τον τελευταίο χρόνο στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Μάλιστα, στην πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής με τίτλο «Η επιχειρηματική αξιοποίηση της τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας» αποτυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών, όπως ενδεικτικά:

• Δημιουργία ψηφιακών υποδομών, ώστε να εξασφαλίζονται σταθερά υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και μεγαλύτερη κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταγωνιστεί τις χώρες που πρωτοστατούν στην προσέλκυση νεοφυών (startup) επιχειρήσεων, όπως η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Ισραήλ, οι Βαλτικές χώρες κ.λπ.

• Τεχνολογική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων, με ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (smart and green).

• Ενίσχυση της πυκνότητας κάθε κοινότητας τεχνολογίας (δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, hubs και clusters), ώστε να διευκολύνεται η αμεσότερη σύνδεση και ώσμωση των εμπλεκομένων στην έρευνα και την καινοτομία. Για παράδειγμα, για τη φιλοξενία τεχνολογικών hubs και clusters μπορεί να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α. πρώην ΟΑΕΔ) ή νέα έργα αστικής ανάπλασης, όπως το Ελληνικό. 

Είναι αλήθεια ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογικών πάρκων, με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ThessIntec και την Πολιτεία Καινοτομίας ΧΡΩΠΕΙ, καθώς και των ψηφιακών υποδομών είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές από διεθνείς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Cisco, η Amazon, καθώς και, μόλις πρόσφατα, η Google ανοίγουν νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο του ψηφιακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με τη δημιουργία της Google Cloud Region, δηλαδή μιας περιοχής με φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας, όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που θα παρέχει προηγμένες υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους προς οργανισμούς και επιχειρήσεις, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ψηφιακό κόμβο στη συμβολή τριών ηπείρων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι έως το 2030 θα δημιουργηθούν – μόνο από τη συγκεκριμένη επένδυση – 20.000 νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην αντιστροφή του brain drain.

Συνοψίζοντας, η ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών στη χώρα μας θα δημιουργήσει την απαραίτητη βάση για την οικοδόμηση ενός νέου, βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στην έρευνα, τη γνώση, το ταλέντο και την τεχνολογική καινοτομία. 

Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2022: Το έτος των επόμενων ετών

Guest Editors / 2022: Χρονιά - σταθμός για τους παλιούς μύθους και τις νέες πραγματικότητες

Η φετινή χρονιά ήταν το έτος μετάβασης προς μια νέα συστημική διάταξη στο διεθνές περιβάλλον, με τη σταδιακή απομάκρυνση από τον πολυπολισμό και την επιστροφή σε μια διπολική πραγματικότητα.
ΣΠΥΡΟΣ Ν. ΛΙΤΣΑΣ*
Χρίστος Δήμας: Η εξέλιξη της επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Guest Editors / Χρίστος Δήμας: Η εξέλιξη της επιχειρηματικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, και βουλευτής Κορινθίας περιγράφει το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που οικοδομείται στην Ελλάδα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ
Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση

Guest Editors / Παναγιώτης Καραμπίνης: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η high-impact επανάσταση

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, τα τελευταία χρόνια ζει και αναπνέει μέσα στο εκκολαπτόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας. Με ρεαλισμό και συγκρατημένη αισιοδοξία μιλάει στη LiFO για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας χάρη στις καινοτόμες ιδέες νέων επιχειρηματιών που την έχουν βάλει ήδη σε μια συναρπαστική τροχιά που μας αφορά όλους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ
Το 2023 θα είναι ίσως το πιο σημαντικό έτος για το σύγχρονο ελληνικό κράτος

Guest Editors / Το 2023 θα είναι ίσως το πιο σημαντικό έτος για το σύγχρονο ελληνικό κράτος

Μπορούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να αποφύγουν εσωτερικές συγκρούσεις που θα φέρουν τη χώρα αντιμέτωπη με τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, εν όψει των αναμενόμενων εντάσεων στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών;
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
Η διευρυμένη ερμηνεία του βιασμού με την χωρίς συναίνεση

Guest Editors / Stealthing: Η διευρυμένη ερμηνεία του βιασμού

Η δικηγόρος Αθηνών και επικεφαλής του Lean In Young Women Lawyers, Koρίνα Θ. Διονυσοπούλου, εξηγεί γιατί ο ποινικός κώδικας οφείλει να τιμωρεί την αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού χωρίς συναίνεση.
KOΡΙΝΑ Θ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Αστυνομία και κράτος δικαίου

Guest Editors / Αστυνομία και κράτος δικαίου: Γιατί πληθαίνουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας;

Η αντίληψη πως η αστυνομική παραβατικότητα είναι διαδεδομένη, δίχως να επιβάλλονται οι αρμόζουσες κυρώσεις, παγιώνεται πλέον στην κοινή γνώμη.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ