Φτάνει ως εδώ. Από τον Διονύση Χαριτόπουλο

Φτάνει ως εδώ Facebook Twitter
Την 27η Ιανουαρίου 1996 δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» με έδρα στη Σμύρνη προσγειώνονται με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.
0

ΜΙΑ ΧΩΡΑ στον παγκόσμιο χάρτη μπορεί να είναι αδιάφορη για τους πολλούς, είναι όμως η πατρίδα κάποιων άλλων. Κι επειδή η πατρίδα ακουμπάει στον βαθύ ανθρώπινο πυρήνα, απαιτεί ελευθερία, δικαιοσύνη και σεβασμό.

«Ο πατριωτισμός του λαού δεν είναι ιδέα αλλά γεγονός [...] Οι λαϊκές μάζες όλων των χωρών αγαπούν βαθιά την Πατρίδα τους. Αυτό είναι μια φυσική, πραγματική αγάπη. Η Πατρίδα, η εθνικότητα, όπως και η ατομικότητα, είναι ταυτόχρονα ένα γεγονός φυσικό και κοινωνικό, ψυχολογικό και ιστορικό. Η Πατρίδα αντιπροσωπεύει το ιερό και αδιαφιλονίκητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου». (Μπακούνιν)

Δεν παίζεις με την πατρίδα του άλλου. Αγγίζεις τα όσια και τα ιερά.

Εισέρχεσαι στο άβατο της ύπαρξής του. Η πατρίδα έχει την αξιοπρέπεια, την περηφάνια και τα αισθήματα των ανθρώπων της.

Μας ξεφτίλισαν μία φορά στα Ίμια. Φτάνει ως εδώ.

Δεν αντέχεται να ξαναδιαβάσουμε στις ξένες εφημερίδες το περιπαιχτικό: «Οι Έλληνες κατάπιαν την περηφάνια τους».

Ούτε να κάνουμε έντρομοι νέες παραχωρήσεις, όπως στη συμφωνία της Μαδρίτης.

Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο. 

Αλλά, φαντάζομαι, ούτε την ξεφτίλα. Ούτε την πατρίδα του ανυπόληπτη στον κόσμο και έρμαιο στις ορέξεις κάθε τραμπούκου.

Δεν είναι λόγια εύκολα.

Έχω βρεθεί δύο φορές με το όπλο στο χέρι. Πρώτα, επί της όχθης του Έβρου, τη δεκαετία του ’60 στο παρά ένα της σύγκρουσης. Και μετά τη δεκαετία του ’70 στην Επιστράτευση (επί τέσσερις μήνες λόγω βαθμού και ειδικότητας), με τους μπροστινούς μας να έχουν μεταλάβει.

Και τις δύο φορές ένιωσα αφάνταστη περηφάνια για τους δικούς μας.

Οι μεγαλύτεροι γραψαρχίδες και λουφαδόροι στρατιώτες, τις κρίσιμες στιγμές είχαν μεταλλαχτεί σε αρχάγγελους πολεμιστές.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ
Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Lgbtqi+ / Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Επικαλούμενοι τις ηθικές αξίες, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κινδυνεύουμε κυρίως από την αναγνώριση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και από τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο σχολείο.
ΕΛΕΝΑ ΣΚΑΡΠΙΔΟΥ
Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT
Ειρήνη Φρεζάδου: Τι θα μετρήσει πίσω από το παραβάν;

Guest Editors / Ειρήνη Φρεζάδου: Τι θα μετρήσει πίσω από το παραβάν;

Για να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις ζωές και τις πόλεις μας, είναι αποφασιστικής σημασίας να υπάρχει ισχυρή παρουσία ενεργών πολιτών-εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.
ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΕΖΑΔΟΥ