Τουρκία: Εκλογική ήττα Ερντογάν δείχνει νέα δημοσκόπηση

Τουρκία: Εκλογική ήττα Ερντογάν δείχνει νέα δημοσκόπηση Facebook Twitter
0

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici φέρνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του ηττημένου καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και χάνει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το 72,8% των ψηφοφόρων της δημοσκόπησης σε όλη τη χώρα πιστεύει ότι οι ψήφοι της κυβέρνησης έχουν μειωθεί, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η τουρκική Cumhuriyet.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Gezici, ο Ερντογάν έρχεται δεύτερος για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Ποσοστό 51,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι την λύση στην οικονομική κρίση θα δώσει η «Εθνική Συμμαχία».

Εντυπωσιακά χαρακτηρίζει η εφημερίδα, τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγε το Mobile Research Center σε μια εποχή που η πολιτική «βράζει» και οι εικασίες για πρόωρες εκλογές είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28-29 Μαΐου με συμμετοχή 1.570 ατόμων σε 14 επαρχίες. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα, ο ειδικός Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικών Σπουδών Μουράτ Γκεζίτσι τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «κλονισμένη».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Το 51,6% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι την λύση στην οικονομική κρίση θα δώσει η Εθνική Συμμαχία ενώ ποσοστό 48,4% απαντά η Λαϊκή Συμμαχία. 

Αναφορικά με το «ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα αντί της προεδρικής διακυβέρνησης» το 55,3% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά ενώ το 44,7% αρνητικά.

Μεταξύ άλλων στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και πιθανά σενάρια στις Προεδρικές εκλογές με τους συμμετέχοντες να απαντούν υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 44,7% που τον φέρνει στην πρώτη θέση ενώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθεί με 41,2%. Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,6% ενώ το ποσοστό των «άλλων υποψηφίων» ήταν 4,5%.

Στο σενάριο του δεύτερου γύρου των εκλογών μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν το 52,6% των συμμετεχόντων επέλεξε τον πρώτο και το 47,4% τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών και Ειδικός Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικών Σπουδών, Murat Gezici, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τα προβλήματα καταφεύγοντας στον λαϊκισμό δεν αποδίδουν.

«Ο κόσμος, που ορίζει την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, θα μετατρέψει την οργή του σε ψήφο αντίδρασης ενάντια στην κυβέρνηση που δεν ακούει, τους κοιτάζει υποτιμητικά και αγνοεί τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ο Ερντογάν θα λάβει λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό του, υποστήριξε και είπε πως «Το AKP και η Λαϊκή Συμμαχία δεν θα μπορέσουν να εδραιωθούν λόγω αυτής της κατάστασης».

Με πληροφορίες της Cumhuriyet

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ