Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
0

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Τάκη Μπίνη

Θυμάμαι ένα γύρισμα πριν από μία δεκαετία ακριβώς στο σπίτι του Μιχάλη Μενιδιάτη στη Νέα Κηφισιά. Εκείνος καθισμένος με φόντο τον σαγρέ τοίχο, από πάνω του τα νεανικά πορτρέτα του και δίπλα ένα μπουζούκι. Άρχισε να αφηγείται, ενόσω η σύζυγός του, η κυρία Χρυσούλα, γέμιζε τον δίσκο με καφέδες, γλυκά και αναψυκτικά. Ωραίος άνθρωπος, κιμπάρης, που ο πλουτισμός δεν είχε αλλοιώσει τον ατόφιο λαϊκό χαρακτήρα του. Διότι ο Μενιδιάτης, εκτός από τη μεγάλη πορεία που διέγραψε στο πάλκο και τη δισκογραφία από το 1958 μέχρι το 1999, υπήρξε κι ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας. Το μαγαζί του, η περιβόητη Φαντασία, έγραψε ιστορία στη νύχτα των δεκαετιών του 1970 και του '80. Από 'κει πέρασαν οι πάντες, συνάδελφοί του τραγουδιστές, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές, αλλά και ξένοι σταρ της εποχής σαν τον Μπένι Χιλ, την Γκρέις Τζόουνς, τον Τζέιμς Κόμπερν. Από εκείνη τη μία και μοναδική συνάντηση με τον Μενιδιάτη –ο Κώστας Μπαλαχούτης του έπαιρνε τη συνέντευξη κι εγώ κινηματογραφούσα– κρατάω μέχρι σήμερα πολλές από τις ιστορίες του που αντικατοπτρίζουν και τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού: πώς ο Λαμπρόπουλος της Κολούμπια ήθελε τους τραγουδιστές του να μη μοιάζουν σε τίποτα μεταξύ τους, από τον τρόπο ερμηνείας ως το ντύσιμο, ακόμη και το βάδισμά τους! Τη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο στον «Λαϊκό τραγουδιστή» για την ταινία «Happy Day» του Βούλγαρη – εκείνος ήθελε να επαναληφθεί η φωνοληψία, μα ο Σαββόπουλος του φώναξε: «Όχι, μην το ξαναπείς, θα μου χαλάσεις το τραγούδι»! Κι ακόμη, μαρτυρίες για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Απόστολο Καλδάρα, την «ινδική εισβολή» στο λαϊκό τραγούδι του '60 («Περιφρόνα με, γλυκιά μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που σφράγισε), χωρίς φυσικά να μείνει εκτός το all time classic «Πετραδάκι-πετραδάκι» σε δρόμο «ραστ», ένα από τα μεγαλύτερα hits που γεννήθηκαν μες στην επταετία της χούντας.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

Από τότε, από το 2007, γνώριζα πως ο συνάδελφος και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης ετοίμαζε τη βιογραφία του σημαντικού τραγουδιστή. Οι συναντήσεις των δυο τους συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης έφυγε από τη ζωή απρόσμενα στις 21 Αυγούστου του 2012, σε ηλικία 80 ετών. Και λέω απρόσμενα, καθώς ένας άνθρωπος με γερή κράση, χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα υγείας, χτυπήθηκε από τον καρκίνο και «έφυγε» σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Απόστολο Καλδάρα


Να που σήμερα ο Μπαλαχούτης ολοκλήρωσε τη βιογραφία του, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος με τίτλο «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!». Στον επίλογό του ο συγγραφέας σημειώνει πως αν και ο Μενιδιάτης δεν πρόλαβε να χαρεί το βιβλίο τυπωμένο, είχαν διαβάσει παρέα τις σελίδες του αρκετές φορές.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

 
Κύρια πηγή της βιογραφίας είναι ακριβώς εκείνη η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Μενιδιάτη και, βέβαια, όχι μόνο. Σε πρώτο πρόσωπο διαβάζουμε τις μαρτυρίες του για τη φτώχεια των παιδικών χρόνων, για τα πρώτα μαγαζιά, για τη γνωριμία του με τον Γεράσιμο Κλουβάτο και τον Απόστολο Καλδάρα, για το πώς από Καλογράνης μετονομάστηκε σε Μενιδιάτης ως κάτοικος του Μενιδίου (έμελλε να το τιμήσει με την καριέρα του), για μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη που παρέμεινε στα σκαριά, για τον φίλο του Άκη Πάνου, για την παντοδυναμία της Φαντασίας στη νυχτερινή διασκέδαση, για το συνταξίδεμά του με ηθοποιούς σαν τον Νίκο Ξανθόπουλο και τη Ρένα Βλαχοπούλου, τότε που λαϊκό τραγούδι και λαϊκός κινηματογράφος πήγαιναν χέρι-χέρι.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τη Βίκυ Μοσχολιού


Στο βιβλίο περιέχονται ακόμη μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Σαββόπουλου για τον Μενιδιάτη στον Μπαλαχούτη, ολόκληρη η εργογραφία του από τα 45άρια και τους μεγάλους δίσκους του, ο πρόλογος του δημάρχου Αχαρνών, Γιάννη Κασσαβού, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες από το άλμπουμ ζωής του τραγουδιστή, αφίσες με τα σχήματα της Φαντασίας κ.λπ.


Ομολογώ πως η βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη με συγκίνησε. Είναι ίσως που δεν έχει πάψει να γυρίζει στο μυαλό μου το πρόσωπό του με τα αδρά αετίσια χαρακτηριστικά, ενόσω μιλούσε κοιτώντας κατάματα τον φακό. Ο στακάτος λόγος του όση ώρα θυμόταν τους πάντες και τα πάντα με ακρίβεια και κριτική μεν, στοχαστική δε ματιά. Όλο αυτό το κλίμα ο συγγραφέας πέτυχε να το αποτυπώσει σε ακόμα μία βιογραφία από τον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού που επιμελήθηκε, και γι' αυτό πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα αξιόλογο βιβλίο-ντοκουμέντο.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Απόστολο Καλδάρα και τον Θανάση Πολυκανδριώτη

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Η Γκρέις Τζόουνς στη Φαντασία

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Νίκο Γκάλη

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Τέλι Σαβάλας στη Φαντασία

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Βασίλη Τσιτσάνη

Info:

Το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη για τον Μιχάλη Μενιδιάτη «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος και παρουσιάζεται την Τρίτη 4 Απριλίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) με ομιλητές τον Γιώργο Λιάνη, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Χρήστο Μενιδιάτη και τον συγγραφέα. Θα συντονίσει η Εύη Φραγκάκη.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Τόμας Μπέρνχαρντ «Ο μίμος των φωνών»

Το πίσω ράφι / «Ο μίμος των φωνών»: Ο Τόμας Μπέρνχαρντ γράφει για τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ψυχής

104 σύντομες ιστορίες περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο του 1978, όπου αναδύονται ο γνώριμος κυνισμός και το μαύρο χιούμορ του διάσημου Αυστριακού συγγραφέα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αυτοί ήταν οι ιδρυτές της Σχολής Χιλλ

Βιβλίο / Σχολή Χιλλ: Ένα βιβλίο για το διάσημο σχολείο της Αθήνας

Οι ημερολογιακές καταγραφές της Φάννυ και του Τζων Χένρυ Χιλλ, ιδρυτών ενός από τα πιο παλιά εκπαιδευτήρια του ελληνικού κράτους: Η νέα κοινωνία της Αθήνας, η εκπαίδευση, οι ιδεολογικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Χρήστος Βακαλόπουλος «Η γραμμή του ορίζοντος»

Το πίσω ράφι / «Η γραμμή του ορίζοντος»: Σαρκασμός και νοσταλγία στο καλύτερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου

Η εξερεύνηση μιας ψεύτικης ευημερίας, η σκιαγράφηση μιας Ελλάδας που έχει πάρει λάθος κατεύθυνση, και ένα βιβλίο που δεν χαρίζεται σε κανέναν και σε τίποτα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε σήμερα

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε σήμερα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης Πάρι Τσάρτα για τα ταξίδια, τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό με αφορμή το βιβλίο του «Τα ταξίδια της ζωής μας».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Μετάξι και Πορφύρα: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του υφάσματος

Βιβλίο / Μετάξι και Πορφύρα: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του υφάσματος

Από τα αυτοκρατορικά εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης μέχρι τα περίφημα μεταξωτά της Χίου, από την άνθηση της βυζαντινής μεταξουργίας μέχρι την πτώση της, μια εξερεύνηση των παραδόσεων στον κόσμο του βυζαντινού και μεταβυζαντινού υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Οι Έλληνες δεν γερνούν ποτέ

Βιβλίο / Οι Έλληνες δεν γερνούν ποτέ

Η Βερονίκ Μπουτόν-Μιγιό εξερευνά την τρίτη ηλικία στην ελληνική αρχαιότητα, ο Μιχάλης Αλμπάτης ενσωματώνει αριστουργηματικά το σεξ στο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» και η Ζέιντι Σμιθ ανατρέχει στο παρελθόν για να εξετάσει τον λαϊκισμό.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Διαβάζοντας (με τρόμο) αποσπάσματα από τη νέα βιογραφία του Ίλον Μασκ

Daily / Διαβάζοντας (με τρόμο) αποσπάσματα από τη νέα βιογραφία του Ίλον Μασκ

Όσο πιο πολύ διαβάζει κανείς για τον Μασκ, τόσο πιο πολύ νοσταλγεί τις εποχές του Ωνάση, του Αγά Χαν, του Ροκφέλερ και του Σκρουτζ Μακ Ντακ, πολύ πριν αναλάβουν τα ηνία οι σύγχρονοι τρισεκατομμυριούχοι τεχνο-σωτήρες του πλανήτη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Τσαρούχης και ο ομοερωτισμός στο έργο και στον λόγο του

Podcast / Ο Τσαρούχης και ο ομοερωτισμός στο έργο και στον λόγο του

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Ευγένιο Ματθιόπουλο, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τον μεγάλο ζωγράφο, με αφορμή το βιβλίο του «Πέρα από την εγκράτεια και την απόλαυση: ο έρως που δημιουργεί τον κόσμο», μια έκδοση του Μουσείου Μπενάκη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Λέοναρντ Κοέν: «Το αγαπημένο παιχνίδι»

Το πίσω ράφι / «Το αγαπημένο παιχνίδι»: Όταν ο Λέοναρντ Κοέν αναμετρήθηκε με την αυτοβιογραφία

Προτού αφοσιωθεί στο τραγούδι, ο Καναδός συνθέτης και τραγουδιστής δημοσίευσε έναν απολογισμό της μέχρι τότε ζωής του, εξιστορώντας την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικιώση του alter ego του, Λόρενς Μπρίβμαν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ