Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική

Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Γκανας, ένας εκ των τριών λογοτεχνών που συμμετέχουν στη δράση. Φωτό: Σπύρος Στάβερης / LIFO
0

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ στην προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους προσεγγίζει το χώρο της λογοτεχνίας.

Τρεις σημαντικοί συγγραφείς, κλήθηκαν να γράψουν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική. Οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης θα διαβάσουν οι ίδιοι τα πρωτότυπα έργα τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 5 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου και 22 Μαΐου 2015 αντίστοιχα.


Στην εποχή όπου το οπτικό ερέθισμα είναι κυρίαρχο, επηρεάζοντας την ύπαρξη των τεχνών και διαμορφώνοντας την μορφή τους ή τον τρόπο παρουσίασής τους, επιλέξαμε να αναθέσουμε σε τρεις έλληνες δημιουργούς τη συγγραφή διηγημάτων με αφορμή τη μουσική: τη μουσική σαν ιδέα, τη μουσική σαν ηχητικό περιβάλλον, τη μουσική σαν μελωδία, τη μουσική σαν έργο, σύνθεση, τραγούδι, τη μουσική στη λεκτική της διατύπωση και τις αναγωγές της.

Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική Facebook Twitter
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Την ιδέα είχε η Ραλλού Βογιατζή (που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου) που μου μίλησε γι' αυτήν. 

Πώς αποφασίσατε να επιχειρήσετε αυτήν τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους;

Είναι σκέψη που υπάρχει σε πολλές από τις εκδηλώσεις ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Στήν ίδια λογική Διοργανώνουμε και διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με έμπνευση από την ελληνική μουσική δημιουργία. Η διάδραση υπάρχει ήδη, η μουσική έχει εμπνεύσει την λογοτεχνία και η λογοτεχνία τη μουσική με απόδειξη πολυάριθμα έργα γνωστών δημιουργών της ιστορίας των δύο αυτών τεχνών. Εμείς απλά βάζουμε ένα σημείο στίξης με την επιθυμία να προκύψουν νέες δημιουργίες στο σήμερα.

 

Η μουσική είναι παρούσα μόνο ως έμπνευση;

Δεν υπάρχει μουσική συνοδεία ή μουσική με οποιονδήποτε τρόπο ούτε ως δεδομένο για τους δημιουργούς αλλά ούτε και στην ίδια την παρουσίαση /ανάγνωση.. Η μουσική είναι ο ''χώρος'' πηγής έμπνευσης. Επιλέξαμε τρεις δημιουργούς που εκτιμούμε το έργο τους, τη σκέψη τους, τον τρόπο τους και μας ενδιέφερει να μας αποκαλυφθεί και αυτή τη φορά ένα κομματι του κόσμου τους.

Ποιο ελπίζετε πως θα είναι το αποτέλεσμα;

Στην ουσία, η σκέψη μας αυτή, όπως και άλλες δράσεις μας έχουν και την έννοια του ''εργαστηρίου''. Η βασική επιθυμία είναι να προκύψουν νέα έργα. Ο τίτλος του πρότζεκτ δίνει το έναυσμα για σκέψη και τα νέα έργα αποκαλύπτουν πλευρές αυτού, ενός είδους δημιουργικού ερωτήματος που στην ουσία τίθεται με τον τίτλο. Τρεις δημιουργοί, θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία και θα μας χαρίσουν ένα νέο δημιούργημά τους.

Υποθέτω ότι έχετε ήδη διαβάσει τα διηγήματα. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε μερικά πράγματα σχετικά;

Οι δημιουργοί έχουν στη διάθεσή τους για την ολοκλήρωση του έργου τους όλο τον χρόνο έως την ημερομηνία της πρώτης παρουσίασης στο κοινό. Μου αρέσει ιδιαίτερα που θα έχω την εμπειρία της πρώτης επαφής με το έργο στις συνθήκες που ορίστηκαν για την παρουσίασή του. Αυτό είναι προνόμιο. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες κάποιος που ασχολείται με την υλοποίηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης/ παράστασης μπορεί να έχει την εμπειρία της πρώτης επαφής με το έργο. Για μένα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και δεν έχω συχνά τη δυνατότητα αυτή καθώς, στις υπόλοιπες παραστάσεις ή συναυλίες που έχουμε κάνει, πάντα είμαστε στις πρόβες και γνωρίζουμε το έργο πριν την παρουσίασή του στο κοινό.

Από όλες τις συμπράξεις διαφορετικών τεχνών που έχουν γίνει κατά καιρούς, εσάς ποια εκτιμάτε περισσότερο;

Εκτιμώ τις συμπράξεις που οδηγούν σε έργο με περιεχόμενο αλήθειας.

 

Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική Facebook Twitter

 

Με δικά τους λόγια |


«Η ιστορία που θα ακουστεί είναι η παλαιότερη και γνωστότερη απ' όσες
αφορούν στη μουσική: η ιστορία του μελίφθογγου Ορφέα - που συγχέεται
όμως με την εξίσου παλαιά ιστορία μιας αδελφοκτονίας και με μια
διήγηση για το πώς παράγουν μέλι οι μέλισσες. Τίποτα περισσότερο δεν
μπορούμε ν' αποκαλύψουμε εδώ». Γ. Κοροπούλης


«Φέρτε τους άρχοντες να ευθυμήσουμε λιγάκι να θυμηθούμε τις ευθύνες μας».
M. Γκανάς


«Δεν έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του «σοφού λαού» και σ' αυτά που πιστεύει συνήθως η «κοινή γνώμη». Δ. Καλοκύρης

 

 

Πρώτη εκδήλωση: Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015
Ώρα έναρξης | 19.30
Διάρκεια | 60'
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας / www.sgt.gr 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ