Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική

Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Γκανας, ένας εκ των τριών λογοτεχνών που συμμετέχουν στη δράση. Φωτό: Σπύρος Στάβερης / LIFO
0

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ στην προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους προσεγγίζει το χώρο της λογοτεχνίας.

Τρεις σημαντικοί συγγραφείς, κλήθηκαν να γράψουν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική. Οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης θα διαβάσουν οι ίδιοι τα πρωτότυπα έργα τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 5 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου και 22 Μαΐου 2015 αντίστοιχα.


Στην εποχή όπου το οπτικό ερέθισμα είναι κυρίαρχο, επηρεάζοντας την ύπαρξη των τεχνών και διαμορφώνοντας την μορφή τους ή τον τρόπο παρουσίασής τους, επιλέξαμε να αναθέσουμε σε τρεις έλληνες δημιουργούς τη συγγραφή διηγημάτων με αφορμή τη μουσική: τη μουσική σαν ιδέα, τη μουσική σαν ηχητικό περιβάλλον, τη μουσική σαν μελωδία, τη μουσική σαν έργο, σύνθεση, τραγούδι, τη μουσική στη λεκτική της διατύπωση και τις αναγωγές της.

Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική Facebook Twitter
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Την ιδέα είχε η Ραλλού Βογιατζή (που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου) που μου μίλησε γι' αυτήν. 

Πώς αποφασίσατε να επιχειρήσετε αυτήν τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους;

Είναι σκέψη που υπάρχει σε πολλές από τις εκδηλώσεις ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Στήν ίδια λογική Διοργανώνουμε και διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με έμπνευση από την ελληνική μουσική δημιουργία. Η διάδραση υπάρχει ήδη, η μουσική έχει εμπνεύσει την λογοτεχνία και η λογοτεχνία τη μουσική με απόδειξη πολυάριθμα έργα γνωστών δημιουργών της ιστορίας των δύο αυτών τεχνών. Εμείς απλά βάζουμε ένα σημείο στίξης με την επιθυμία να προκύψουν νέες δημιουργίες στο σήμερα.

 

Η μουσική είναι παρούσα μόνο ως έμπνευση;

Δεν υπάρχει μουσική συνοδεία ή μουσική με οποιονδήποτε τρόπο ούτε ως δεδομένο για τους δημιουργούς αλλά ούτε και στην ίδια την παρουσίαση /ανάγνωση.. Η μουσική είναι ο ''χώρος'' πηγής έμπνευσης. Επιλέξαμε τρεις δημιουργούς που εκτιμούμε το έργο τους, τη σκέψη τους, τον τρόπο τους και μας ενδιέφερει να μας αποκαλυφθεί και αυτή τη φορά ένα κομματι του κόσμου τους.

Ποιο ελπίζετε πως θα είναι το αποτέλεσμα;

Στην ουσία, η σκέψη μας αυτή, όπως και άλλες δράσεις μας έχουν και την έννοια του ''εργαστηρίου''. Η βασική επιθυμία είναι να προκύψουν νέα έργα. Ο τίτλος του πρότζεκτ δίνει το έναυσμα για σκέψη και τα νέα έργα αποκαλύπτουν πλευρές αυτού, ενός είδους δημιουργικού ερωτήματος που στην ουσία τίθεται με τον τίτλο. Τρεις δημιουργοί, θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία και θα μας χαρίσουν ένα νέο δημιούργημά τους.

Υποθέτω ότι έχετε ήδη διαβάσει τα διηγήματα. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε μερικά πράγματα σχετικά;

Οι δημιουργοί έχουν στη διάθεσή τους για την ολοκλήρωση του έργου τους όλο τον χρόνο έως την ημερομηνία της πρώτης παρουσίασης στο κοινό. Μου αρέσει ιδιαίτερα που θα έχω την εμπειρία της πρώτης επαφής με το έργο στις συνθήκες που ορίστηκαν για την παρουσίασή του. Αυτό είναι προνόμιο. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες κάποιος που ασχολείται με την υλοποίηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης/ παράστασης μπορεί να έχει την εμπειρία της πρώτης επαφής με το έργο. Για μένα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και δεν έχω συχνά τη δυνατότητα αυτή καθώς, στις υπόλοιπες παραστάσεις ή συναυλίες που έχουμε κάνει, πάντα είμαστε στις πρόβες και γνωρίζουμε το έργο πριν την παρουσίασή του στο κοινό.

Από όλες τις συμπράξεις διαφορετικών τεχνών που έχουν γίνει κατά καιρούς, εσάς ποια εκτιμάτε περισσότερο;

Εκτιμώ τις συμπράξεις που οδηγούν σε έργο με περιεχόμενο αλήθειας.

 

Τρεις σημαντικοί Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική Facebook Twitter

 

Με δικά τους λόγια |


«Η ιστορία που θα ακουστεί είναι η παλαιότερη και γνωστότερη απ' όσες
αφορούν στη μουσική: η ιστορία του μελίφθογγου Ορφέα - που συγχέεται
όμως με την εξίσου παλαιά ιστορία μιας αδελφοκτονίας και με μια
διήγηση για το πώς παράγουν μέλι οι μέλισσες. Τίποτα περισσότερο δεν
μπορούμε ν' αποκαλύψουμε εδώ». Γ. Κοροπούλης


«Φέρτε τους άρχοντες να ευθυμήσουμε λιγάκι να θυμηθούμε τις ευθύνες μας».
M. Γκανάς


«Δεν έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του «σοφού λαού» και σ' αυτά που πιστεύει συνήθως η «κοινή γνώμη». Δ. Καλοκύρης

 

 

Πρώτη εκδήλωση: Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015
Ώρα έναρξης | 19.30
Διάρκεια | 60'
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας / www.sgt.gr 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ