Το τέλος μιας αρχής

Το τέλος μιας αρχής Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι πως ήθελα να γίνω συγγραφέας από τη στιγμή που διάβασα το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο, δηλαδή πολλά χρόνια πριν. Δεν κατάλαβα ποτέ ποιο ήταν το ερέθισμά μου. Δεν είχα καν την πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα, εκείνον τον καιρό, για να καταλάβω. Φωτο: Βασίλης Γενόπουλος / LIFO
0

AΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟ

Το τέλος μιας αρχής Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Γενόπουλος / LIFO

Ο 23χρονος Στέλιος Λευκόπουλος είναι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας. Σπούδασε στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σήμερα μένει μόνιμα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου κατέχει θέση υποψήφιου διδάκτορα στο Μαξ Πλανκ Ανοσολογίας & Επιγενετικής. Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Το τέλος μιας Αρχής» είναι μια gay ιστορία που μιλά για τους ανθρώπους που συναντάμε, την φυγή, την αρχή και το τέλος των ανθρωπίνων σχέσεων.

 

«Φαντάζομαι ότι θα περίμενε κανείς να ακούσει πως μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο βιβλία. Ότι οι γονείς μου προσπάθησαν να με μυήσουν στον κόσμο της λογοτεχνίας από νωρίς και απόρροια αυτών μου των ερεθισμάτων ήταν να κρατώ σήμερα στα χέρια μου το πρώτο μου μυθιστόρημα» λέει. «Τα πράγματα, όμως, δεν έγιναν καθόλου έτσι. Οι γονείς μου δεν με πίεσαν ποτέ να αγαπήσω το βιβλίο. Ήμουν πάντα πολύ καλός μαθητής και απαιτούσαν με τη στάση τους να συνεχίσω να είμαι, αλλά ποτέ δε με πίεσαν συγκεκριμένα για κάτι. Ποτέ δεν με έσπρωξαν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όταν ήθελα να κάνω μαθήματα μουσικής και κιθάρας, με άφησαν να το κάνω. Όταν ήθελα να κάνω πολεμική τέχνη, επίσης με άφησαν. Όταν ήθελα να διαβάσω βιβλία, μου αγόραζαν τα βιβλία. Οπότε, αν έπρεπε να το προσδιορίσω με μια λέξη, θα έλεγα ότι μεγάλωσα σε ένα ελεύθερο περιβάλλον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο επέλεγα να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο μου.

Το «σ' αγαπάω», κι όχι «σ' αγαπώ», σημαίνει ότι δεν μπορώ να είμαι καλά, όταν εσύ δεν είσαι. Επίσης, «σ' αγαπάω» θα πει νιώθω όσα νιώθω, όπως εσύ θα ήθελες να τα νιώθω, για να είσαι καλά. Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που κατάλαβα πολύ πρόσφατα.


Υπάρχουν πολλά πράγματα που θυμάμαι, αλλά δίχως να έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία ή τουλάχιστον, δεν έχω καταφέρει ακόμη να την προσδιορίσω. Οι πιο ισχυρές μου αναμνήσεις, όμως, σχετίζονται με τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Κάθε χρόνο μαζευόμασταν όλη η οικογένεια στο σπίτι των παππούδων μου, τρώγαμε μέχρι σκασμού, κι έπειτα ανοίγαμε τα δώρα που βρίσκονταν ήδη κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Θα έλεγα ότι αυτές μου οι αναμνήσεις είναι και αυτές που μπορώ να ανασύρω με μεγαλύτερη ευκολία, αλλά όχι τόσο με τη μορφή συγκεκριμένων σκηνικών, όσο συναισθημάτων. Δηλαδή, μου είναι πολύ εύκολο να θυμηθώ ακριβώς όλα όσα ένιωθα καθώς βρισκόμασταν όλοι μαζί στο τραπέζι, καθώς ανοίγαμε τα δώρα, αλλά και καθώς απομονωνόμουν κάποια στιγμή, για να διαβάσω κάποιο βιβλίο ή για να κάνω τον απολογισμό του έτους (χασούρες και κέρδη σε υλικό, πνευματικό ή συναισθηματικό επίπεδο), που κάνω μέχρι και σήμερα.

Το τέλος μιας αρχής Facebook Twitter
Όνειρα κάνω κάθε ώρα και κάθε στιγμή της ημέρας. Ένα όνειρό μου, για παράδειγμα, ήταν να γίνω συγγραφέας. Έκανα μια μικρή, αδύναμη και ίσως πενιχρή αρχή. Πάντως, την έκανα. Φωτο: Βασίλης Γενόπουλος / LIFO

Η αλήθεια είναι πως ήθελα να γίνω συγγραφέας από τη στιγμή που διάβασα το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο, δηλαδή πολλά χρόνια πριν. Δεν κατάλαβα ποτέ ποιο ήταν το ερέθισμά μου. Δεν είχα καν την πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα, εκείνον τον καιρό, για να καταλάβω. Αλλά και σήμερα ακόμη που, τουλάχιστον υποτίθεται πως, την έχω, δυστυχώς δεν έχω κάποια απάντηση να σου δώσω.  Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι η συγγραφή είναι για μένα ένας πολύ χρήσιμος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, τόσο για να κάνω την προσωπική μου ψυχανάλυση, όσο και για να πω κάποια πράγματα που θέλω στον κόσμο –συγκεκριμένο και μη. Είναι το μέσο με το οποίο επέλεξα να εκτονώσω την ένταση των συναισθημάτων μου, πράγμα πολύ χρήσιμο για χαρακτήρες σαν το δικό μου, που δυσκολεύονται να εκφράσουν σε πρακτικό επίπεδο αυτό που νιώθουν. Ταυτοχρόνως, είναι το μέσο με το οποίο αποφάσισα να δώσω την ευκαιρία στον εαυτό μου να καταλάβει κάποια πράγματα που αδυνατούσε να κατανοήσει, τόσο για εκείνον όσο και για τους άλλους (είναι αλλιώς να τα δεις γραμμένα). Και από την άλλη, ακριβώς λόγω της προαναφερθείσας αδυναμίας μου να εκφραστώ σε πρακτικό επίπεδο, είναι ο τρόπος με τον οποίο, συχνά, επιλέγω να μιλήσω στους ανθρώπους γύρω μου και να πω όσα σκέφτομαι ή νιώθω. Με δυο λόγια, γράφω και για να βοηθήσω τον εαυτό μου να χειριστεί καταστάσεις που αδυνατεί να χειριστεί στην καθημερινότητα, αλλά και για να πω όσα δεν μπορώ, δε θέλω ή δεν τολμώ να πω έξω από τα κείμενά μου. Για το συγκεκριμένο βιβλίο, πάντως, θεωρώ ότι το έγραψα, εκτός των άλλων, κυρίως για να προσφέρω κάτι σε έναν ή περισσότερους ανθρώπους που ήθελα να ευχαριστήσω, αλλά και για να μην πέσω στα ψυχοφάρμακα.

Δυστυχώς, όσα βιβλία και να διαβάσω και όσο «ψαγμένος» κι αν πιστεύω, πολλές φορές, ότι είμαι σαν άνθρωπος, υπάρχουν πράγματα για τα οποία αδυνατώ ακόμη και να εκφέρω άποψη.  Εν προκειμένω, όσο περίεργο κι αν ακουστεί, δεδομένου ότι έχω γράψει και το συγκεκριμένο βιβλίο, που εμπεριέχει ορισμένες μορφές της διαφορετικότητας, είμαι ένας άνθρωπος που, συχνά, δυσκολεύεται να σεβαστεί τη διαφορετικότητα των άλλων –και ντρέπομαι γι’ αυτό. Ίσως φταίει η εγωκεντρική φύση των ανθρώπινων όντων. Δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε αυτό που δεν κατανοούμε. Και δεν κατανοούμε αυτό που δε μας χαρακτηρίζει ή δε μας αφορά. Αυτό, λοιπόν, που προσπαθώ εγώ να κάνω, ώστε να αποφύγω την παγίδα στην οποία πέφτω μερικές φορές και κατακρίνω, είναι να μεγιστοποιήσω, κατά το δυνατόν, στο μυαλό μου την απόσταση μεταξύ του «κατανοώ» και του «σέβομαι-αποδέχομαι». Με άλλα λόγια, προσπαθώ (όχι πάντα επιτυχώς) να μην κατακρίνω αυτό που δεν κατανοώ, ακριβώς όπως απαιτώ από τους άλλους να σεβαστούν –αν όχι και να αποδεχτούν- στοιχεία της προσωπικότητάς μου που είναι τελείως ξένα για εκείνους. Όπως καταλαβαίνεις, βέβαια, και πάλι δεν έχω καταφέρει να αποδεχτώ. Προσπαθώ, απλώς, να δεχτώ ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να κατανοήσω και δεν έχω κανένα δικαίωμα να τα χαρακτηρίσω ως σωστά η λανθασμένα, ελπίζοντας πως αυτή μου η αντιμετώπιση είναι ένα είδος σεβασμού. Όλο αυτό, όμως, είναι μια προσωρινή λύση, έως ότου βρω τον πραγματικό τρόπο να σεβαστώ και να αποδεχτώ τη διαφορετικότητα των άλλων. Ίσως το πρώτο βήμα να είναι η πλήρης αποδοχή της διαφορετικότητας του ίδιου μας του εαυτού. Ίσως, όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να σεβαστούμε ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το τέλος μιας αρχής Facebook Twitter
Για το συγκεκριμένο βιβλίο, πάντως, θεωρώ ότι το έγραψα, εκτός των άλλων, κυρίως για να προσφέρω κάτι σε έναν ή περισσότερους ανθρώπους που ήθελα να ευχαριστήσω, αλλά και για να μην πέσω στα ψυχοφάρμακα. Φωτο: Βασίλης Γενόπουλος / LIFO

Μερικές φορές, οι αναγνώστες πιστεύουν πως ο συγγραφέας ενός βιβλίου είναι ο παντογνώστης όσων γίνονται σε αυτό. Ότι, δηλαδή, γνωρίζει και μπορεί να ερμηνεύσει τις ενέργειες κάθε χαρακτήρα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει, διότι αν μπορούσα να εξηγήσω τα πάντα αναφορικά με την ψυχοσύνθεση, τις πράξεις και τα κίνητρα αυτών για κάθε χαρακτήρα του μυθιστορήματός μου, τότε όλοι οι χαρακτήρες θα ήταν, στην ουσία, προβολές του εαυτού μου και, συνεπώς, δε θα υπήρχε κανένα είδος πλοκής. Αυτή, λοιπόν, η πράξη του Σταύρουκαι του κάθε Σταύρου στην πραγματικότητα, να «τελειώσει» μια σχέση με ένα μήνυμα, είναι κάτι που, προσωπικά, δε θα έκανα ποτέ και, επομένως, δεν μπορώ να εξηγήσω. Και δε θα το έκανα ποτέ, επειδή, αν είχα μπει στη διαδικασία να βάλω έναν άνθρωπο στη ζωή μου, θα θεωρούσα μεγάλη ασέβεια προς το άτομό μου, αλλά και προς αυτόν τον άνθρωπο να του φερθώ έτσι στο τέλος.  Ένας λόγος, λοιπόν, μπορεί να είναι η έλλειψη αυτοσεβασμού και, φυσικά, η επιπολαιότητα. Κάτι ακόμη, όμως, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοια συμπεριφορά είναι η αδυναμία χαρακτήρα, η αδιαμαρτύρητη αποδοχή της οποίας, βέβαια, συνεπάγεται και πάλι έλλειψη αυτοσεβασμού.

Ταυτίζομαι με τους ανθρώπους που φεύγουν. Βασικά, μέχρι πριν από δυο χρόνια θα έλεγα ότι η φυγή δεν είναι ποτέ η λύση, όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα σε μια σχέση σου –φιλική ή ερωτική. Εξακολουθώ, μάλιστα, να πιστεύω ότι ακόμη κι αν φύγεις, δεν έχεις λύσει το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί, έχεις απομακρυνθεί από αυτόν με τον οποίο σχετίζεται, αλλά το κουβαλάς πάντα μέσα σου, αφού αποτελείς επίσης κεντρικό κομμάτι του. Ωστόσο, είναι μερικές φορές που δεν υπάρχει πραγματική και εφικτή λύση. Μερικές φορές που η κατάσταση, ο άλλος ή ακόμη κι ο ίδιος σου ο εαυτός δε σου επιτρέπουν να μείνεις πιο πολύ. Από τη μία, λοιπόν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κίνηση αδυναμίας. Από την άλλη, όμως, είναι αμυντική κίνηση και την κάνεις όταν καταλαβαίνεις ότι αυτή σου η προσπάθεια να ξεπεράσεις την προαναφερθείσα αδυναμία καταστρέφει το μέσα σου. Πιστεύω, λοιπόν, πως οι άνθρωποι που επιλέγουν τη φυγή, το κάνουν για να προστατευτούν, όταν για διάφορους λόγους δε διαθέτουν άλλα όπλα για να «πολεμήσουν». Απλώς είμαστε και μερικοί που… επιστρέφουμε.

Έχω προδοθεί πολλές φορές, από τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, αν μιλάμε για προδοσία της εμπιστοσύνης ή και της πίστης μου σε αυτούς. Όσο για το τι μαθαίνεις, ειλικρινά, δεν ξέρω. Οι μεγαλύτεροι, συνήθως, λένε ότι, όταν σε προδίδει κάποιος, μαθαίνεις να είσαι σε εγρήγορση και να κρίνεις καλύτερα αυτόν που έχεις απέναντί σου, την επόμενη φορά. Με βάση αυτό το σκεπτικό, εγώ θα έπρεπε σιγά-σιγά να νιώθω ότι προδίδομαι λιγότερο συχνά, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, αφού υποτίθεται ότι έχω διδαχτεί από τα λάθη και την ευπιστία του παρελθόντος που με οδήγησε στο να γευτώ την προδοσία. Σε πληροφορώ, όμως, ότι κάθε νέα φορά που προδίδομαι φαντάζει μακράν πιο εκκωφαντική της προηγουμένης. Δεν αισθάνομαι να έχω διδαχτεί απολύτως τίποτα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο οδηγούμαι είναι ότι, ίσως, ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να μην εμπιστεύεσαι κανέναν. Και κάπου εκεί, τα ελάχιστα λεπτά κατά τη διάρκεια του χρόνου που κάνω έντονα αυτή τη σκέψη, τρώω και ένα κιλό παγωτό μόνος μου, για να ξεπεράσω την προσωρινή μου «κατάθλιψη» που, φυσικά, επιστρέφει το επόμενο πρωί, όταν ανεβαίνω στη ζυγαριά.

Το τέλος μιας αρχής Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Γενόπουλος / LIFO

Υπάρχει «κάτι» που μου λείπει πάρα πολύ. Και, δεδομένου ότι γνωρίζω τον εαυτό μου και δεν είμαι ο άνθρωπος που θα νοσταλγήσει εύκολα κάτι, πιστεύω πως θα μου λείπει για πολύ καιρό ακόμη. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορώ να μοιραστώ το «τι» είναι αυτό.

Το «σ’ αγαπάω», κι όχι «σ’ αγαπώ», σημαίνει ότι δεν μπορώ να είμαι καλά, όταν εσύ δεν είσαι. Επίσης, «σ’ αγαπάω» θα πει νιώθω όσα νιώθω, όπως εσύ θα ήθελες να τα νιώθω, για να είσαι καλά. Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που κατάλαβα πολύ πρόσφατα. Όταν είμαι ερωτευμένος, είμαι με το δικό μου τρόπο. Όταν εκφράζω τα φιλικά μου συναισθήματα, το κάνω επίσης με το δικό μου τρόπο. Όταν αγαπάω, όμως, αργά ή γρήγορα  το κάνω με τον τρόπο που θέλει ο άλλος να το κάνω. Και ο λόγος είναι η ίδια η αγάπη. Δε μιλάμε δηλαδή για αίτιο και αποτέλεσμα, είναι αλληλένδετα, πάνε μαζί. Είναι το σημείο στο οποίο καταλαβαίνεις ότι, αυτό που μετράει περισσότερο για σένα, είναι να είναι ο άλλος καλά. Οπότε εκφράζεις τα συναισθήματά σου με γνώμονα τα «θέλω», τα συναισθήματα, τις αντοχές και τη γενικότερη κατάσταση του άλλου, όχι τη δική σου.

Όνειρα κάνω κάθε ώρα και κάθε στιγμή της ημέρας. Ένα όνειρό μου, για παράδειγμα, ήταν να γίνω συγγραφέας. Έκανα μια μικρή, αδύναμη και ίσως πενιχρή αρχή. Πάντως, την έκανα. Εύχομαι μια μέρα να μπορέσω να αισθανθώ ότι πραγματοποίησα πλήρως αυτό μου το όνειρο. Έπειτα, είμαι καριερίστας. Θα ήθελα, δηλαδή, να πετύχω στο επαγγελματικό μου αντικείμενο αφού όπως ξέρεις, είμαι βιολόγος και δεν έχω καμία σχέση με το χώρο της λογοτεχνίας.  Αν προσπαθήσω, όμως, να εντοπίσω το σημείο εφαρμογής όλων των ονείρων μου και να κοιτάξω λίγο πιο βαθιά, αυτό που θα ήθελα είναι να μπορέσω να πω, λίγο πριν το τέλος της ζωής μου, ότι είμαι ευτυχισμένος. Να μπορέσω να πω ότι άρπαξα όλες μου τις ευκαιρίες, τις έζησα όπως εγώ γούσταρα, επωφελήθηκα ακόμη κι αν έκανα λάθη, δε μετάνιωσα για κάτι που έκανα, αλλά ούτε και μου έμεινε κάποιο απωθημένο για κάτι που δεν έκανα».

Το βιβλίο του Στέλιου Λευκόπουλου «Το τέλος μιας Αρχής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookstars.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ