Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου Facebook Twitter
0

Ενόψει του 5ου Story Telling Festival, του διαγωνιστικού φεστιβάλ παραμυθιού που διοργανώνει το Μικρό Πολυτεχνείο για πέμπτη συνεχή χρονιά (με συμμετοχές επίδοξων και δόκιμων παραμυθάδων απ' όλη τη χώρα), είμαι απορροφημένος από ανάλογα διαβάσματα αυτή την εποχή και σκέφτηκα να προτείνω έργα που θα μας επιστρέψουν ατόφια την παιδική ψυχή που όλοι έχουμε καταχωνιάσει σε ξεχασμένα ντουλάπια της νιότης μας.

    1David Almond: Το αγρίμι, εικονογράφηση Dave McKean, μτφρ. Βασίλης Μπαμπούρης, εκδόσεις Gemma Press.

    Νουβέλα, παραμύθι ή διαμαντάκι της φανταστικής λογοτεχνίας, όπως κι αν ονομάσει το έργο του Almond η παγκόσμια κριτική, ένα είναι σίγουρο: δύσκολο να μην ταυτιστείς με το αγρίμι που γεννάει ο έφηβος Μπλου Μπέικερ, ο ήρωας του βιβλίου, που γράφει για να ξεπεράσει τους φόβους του μια ιστορία και ξαφνικά βλέπει πως όσα επινοεί συμβαίνουν πραγματικά! Σας υπόσχομαι πως μαζί με την εικονογράφηση του McKean θα νιώσετε την αξία του σασπένς σε όλο της το μεγαλείο!

    2Melanie Wallace: Αναζητώντας τον Μαγκ, εικονογράφηση Βίκτωρ Κοέν, μτφρ. Κέλλυ Χοντροδήμα, εκδόσεις Graphopress.

      Εικοστός πρώτος αιώνας σε εξέλιξη. Μια τεράστια κειμενογράφος μπαίνει στη λογοτεχνία του φανταστικού και ένας από τους πιο ευφυείς Έλληνες εικονογράφους τη συναντάει σε μια παράλογη, ειρωνική και νοσηρή περιπέτεια που η λακωνικότητά της αγγίζει την ποίηση του μέλλοντος. Ογδόντα τοις εκατό εικόνα, 10% λόγος και 10% η απόλαυση του κειμένου από τον αναγνώστη, δηλαδή η δική σας δημιουργική φαντασία. Καλές εμπνεύσεις!

      3Brian Froud, Alan Lee, Νεράιδες, μτφρ. Βιβιάνα Δελιδάκη, εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος.

      Ο δρόμος από τη Νεραϊδοχώρα στους Κούφιους Λόφους είναι γεμάτος νεραϊδο-συναπαντήματα, που όποιος σήμερα γράφει παραμύθια οφείλει να τα ζήσει επειγόντως. Το ευαγγέλιο του καλού παραμυθά και του επίδοξου μάγου. Δεν είναι βιβλίο, είναι υποχρέωση!

        4Jeff Kinney: Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα, μτφρ Χαρά Γιαννακοπούλου, εκδόσεις Ψυχογιός.

        Ο Γκρεγκ Χέφλι είναι ο πιο απροσδόκητος ήρωας που έχω συναντήσει τελευταία. Κρατάει ένα ημερολόγιο που θα οφείλαμε όλοι να γράφουμε, υποστηρίζοντας τον ειλικρινή σπασίκλα που έχουμε μέσα μας και μας εμποδίζει να απολαύσουμε τις καθημερινές συμβάσεις που κάνουν τη ζωή όμορφα μίζερη. Το πιο αδυσώπητα ειλικρινές κείμενο που διάβασα φέτος με ξεσήκωσε για τα καλά από το βολεμένο μου υποσυνείδητο και μου επιβεβαίωσε πόσο ερωτική μπορεί να είναι η αλήθεια.

          5Σαρλ Μπωντλαίρ: Τα άνθη του κακού, Τα απαγορευμένα ποιήματα, εικόνες Πατ Αντρέα, μτφρ. Ερρίκος Σόφρας, εκδόσεις Μεταίχμιο.

          Επείγων Μπωντλαίρ, συγκλονιστικά εικονογραφημένος και εμπνευσμένα μεταφρασμένος. Τι άλλο να αναζητήσει κανείς τις μαγιάτικες νύχτες χωρίς έναν αληθινά μαγικό σύντροφο; Εκπτώσεις στον έρωτα και την ποίηση δεν κάνουμε!

          Βιβλίο
          0

          ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

          Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

          Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

          Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
          ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
          21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

          Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

          Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
          ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
          Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

          Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

          Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
          M. HULOT
          «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

          Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

          Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
          M. HULOT
          Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

          Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

          Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
          ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
          Rene Karabash

          Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

          Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
          ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
          Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

          Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

          Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
          ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
          «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

          Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

          Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
          ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
          Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

          Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

          Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
          ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
          Κεχαγιάς

          Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

          Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
          M. HULOT
          Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

          Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

          Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
          ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
          Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

          Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

          Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
          ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
          Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

          Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

          Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
          ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
          Τζόναθαν Κόου

          I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

          Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
          ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
          Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

          Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

          Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
          ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
          Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

          Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

          Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
          ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
          Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

          Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

          Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
          ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ