«Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής» Facebook Twitter
H Καρολίνα Μέρμηγκα γεννήθηκε το ’57, σπούδασε νομικά, εργάστηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος.
0


«ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ; Πότε ξεκινά; Τη στιγμή της γονιμοποίησης ή αργότερα στην κύηση; Και πού ακριβώς; In vitro, στις παγέτες με το κρύο άζωτο ή στη μήτρα; Σε κάθε μήτρα; Κι επομένως, πότε αυτό που “διακόπτουμε” είναι ζωντανό, πότε το σκοτώνουμε;»

Οι ερωτήσεις πέφτουν σαν πολυβόλο. Τις ξεστομίζει μια δημοσιογράφος στον αρχισυντάκτη της, φλεγόμενη να ξεκινήσει το ρεπορτάζ της για τη ζωή που παραγγέλλεται και κατασκευάζεται στα εργαστήρια, για τη ζωή που συσκευάζεται και αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση, για τα επιτεύγματα της γενετικής που υπόσχονται θαύματα και μας παρασύρουν ενίοτε στην ύβρι...

Η σκηνή ξεπροβάλλει σ' ένα από τα πρώτα κεφάλαια του μυθιστορήματος της Καρολίνας Μέρμηγκα «Συγγενής» (Μελάνι, 2013), αλλά τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν μέρος μόνο του υλικού του. Ξεφυλλίζοντάς το κανείς από την ανάποδη και βλέποντας την εκτενή βιβλιογραφία στο παράρτημά του, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεγελαστεί, νομίζοντας πως πρόκειται για μελέτη. Κι όμως, ενώ στις σελίδες του γίνεται λόγος για την τεχνητή γονιμοποίηση, για δωρητές σπέρματος, για νομικές αντιδικίες ή για την αποκωδικοποίηση του DNA, πρόκειται για ένα καθαρόαιμο, καλοκουρδισμένο μυθιστόρημα που σε καλεί να σκεφτείς.

 «Υπάρχει και μια συγγένεια ακόμη: αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας και που χτίζουμε χρόνο με το χρόνο, καθώς μεγαλώνουμε. Όταν είσαι πολύ νέος, δεν τη γνωρίζεις αυτή τη σχέση, κοιτιέσαι στον καθρέφτη κι αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός εκεί μέσα, αλλά μετά, με την ηλικία, φτάνει μια στιγμή που μπορείς να πεις, έτσι είμαι εγώ». 

Εκείνο που προσεγγίζει ουσιαστικά η Μέρμηγκα με όχημα τις επιστημονικές εξελίξεις είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις, τις φιλικές και ερωτικές μας επιλογές. Η λαχτάρα της κεντρικής ηρωίδας, της Αλεξάνδρας, να εξερευνήσει «το πιο τρομακτικό θρίλερ που παίζεται κάτω απ' τα μάτια μας, πιάνοντας τη νομοθεσία στον ύπνο», έχει πυροδοτηθεί από την περιπέτεια μιας φίλης της που έχει χάσει από λευχαιμία το παιδί της.

cover
KANTE ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: 
Καρολίνα Μέρμηγκα, Συγγενής, εκδόσεις Μελάνι

Η τελευταία είναι αποφασισμένη να κινήσει γη και ουρανό για να δώσει ζωή στα κατεψυγμένα έμβρυα της νεκρής της κόρης, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις του γαμπρού της, οχυρωμένη πίσω από το πένθος και την απόγνωση. Κι εκεί που η Αλεξάνδρα σκέφτεται πώς να τη συνεφέρει, μια μεγάλη ανατροπή έρχεται ν' αναστατώσει το δικό της σπιτικό, κλονίζοντας τις βεβαιότητες που έτρεφε.

Η ίδια και ο δικηγόρος σύζυγός της, ο Μιχάλης, αστικής καταγωγής και οι δυο, στα πενήντα και κάτι, εμφανίζονται σαν ένα μάλλον αξιοζήλευτο ζευγάρι. Μπορεί ο γάμος τους να μην επιστέγασε κάποιο θυελλώδες πάθος, μπορεί στην πορεία να θάμπωσε κάπως η εικόνα που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο, αλλά έχουν παραμείνει σύντροφοι και στα καλά και στα κακά κι έχουν μεγαλώσει με περίσσευμα αγάπης τον εικοσάχρονο γιο τους. Ώσπου μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, βλέπουν να εισβάλλει στη ζωή τους μια τριαντάχρονη γυναίκα, η οποία ισχυρίζεται πως είναι καρπός μιας παλιάς, σύντομης σχέσης του Μιχάλη με επαρχιώτισσα συμφοιτήτριά του και αποζητά να γνωρίσει τον πατέρα που της έλειψε...

Αυτό είναι το βασικό νήμα της πλοκής στο «Συγγενής», με τη Μέρμηγκα να το ξεδιπλώνει πότε από την οπτική γωνία της Αλεξάνδρας, πότε από εκείνη του άντρα της. Ο Μιχάλης, σοκαρισμένος, δεν θέλει και πολύ για να υιοθετήσει την εκδοχή της «άγνωστης κόρης»: στο πρόσωπό της αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του, στην ελκυστική της κορμοστασιά ανακαλεί την παλιά του αγάπη, και ο λανθάνων ερωτισμός που αναπτύσσεται ανάμεσά τους σύντομα θ' αρχίσει να φαντάζει πολύ απειλητικός. Η Αλεξάνδρα, από τη μεριά της, εξαρχής καχύποπτη, προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με ψυχραιμία, αλλά το αναπάντεχο αυτό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια ό,τι απωθούσε μέσα της για χρόνια και την οδηγεί στο να επανεξετάσει όλο της το παρελθόν. Ακόμη και οι φίλοι που περιστοιχίζουν το ζευγάρι φωτίζονται πια αλλιώς...

Λίγους μήνες αργότερα, η Αλεξάνδρα θα το έχει συνειδητοποιήσει για τα καλά: «Υπάρχει και μια συγγένεια ακόμη: αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας και που χτίζουμε χρόνο με το χρόνο, καθώς μεγαλώνουμε. Όταν είσαι πολύ νέος, δεν τη γνωρίζεις αυτή τη σχέση, κοιτιέσαι στον καθρέφτη κι αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός εκεί μέσα, αλλά μετά, με την ηλικία, φτάνει μια στιγμή που μπορείς να πεις, έτσι είμαι εγώ. Είμαι πεισματάρα, είμαι ονειροπαρμένη, αλλά είμαι και συμπονετική, είμαι και ανοιχτή στις ανάγκες των άλλων. Αυτή είμαι. Αλλά μετά, μπορεί να έρθει κάποιος και να σου το πάρει πίσω. Να σου πει ότι, όχι, δεν είσαι ούτε καλή, ούτε συμπονετική, μια υποκρίτρια είσαι. Να σου αφαιρέσει αυτό που πιο πολύ απ' όλα χρειάζεσαι: να ξέρεις ποια είσαι».

Ταξίδι αυτογνωσίας, το «Συγγενής» είναι το τρίτο βιβλίο της Καρολίνας Μέρμηγκα. Γεννήθηκε το ’57, σπούδασε νομικά, εργάστηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος, και έχει δημοσιεύσει ακόμη δύο συλλογές διηγημάτων και τα μυθιστορήματα «Ο Έλληνας γιατρός», «Κάτι κρυφό μυστήριο» (Μελάνι) και «Ο κήπος της Αμαλίας» (Πατάκης).

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ