Σεμπάστιαν Φίτζεκ: «Ίσως εμπνευστώ ένα ψυχολογικό θρίλερ που να διαδραματίζεται στην Ελλάδα»

Σεμπάστιαν Φίτζεκ: «Ίσως εμπνευστώ ένα ψυχολογικό θρίλερ που να διαδραματίζεται στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Σεμπάστιαν Φίτζεκ: «Είμαι συλλέκτης ιστοριών και ανθρώπων. Πρόκειται για ένα είδος επαγγελματικής διαστροφής».
0

Ήταν από τις πιο αναμενόμενες λογοτεχνικές παρουσιάσεις των τελευταίων μηνών: Η διπλή επίσκεψη του Σεμπάστιαν Φίτζεκ στη χώρα μας, στα Public της Τσιμισκή (2/4) στη Θεσσαλονίκη και της πλατείας Συντάγματος (3/4) στην Αθήνα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους fans του crime αλλά και από όλη την ελληνική βιβλιοφιλική κοινότητα.


Ο Βερολινέζος συγγραφέας-φαινόμενο, μέσα από τα τρία πρώτα του βιβλία («Πτήση 7Α», «Η Θεραπεία» και «Το Δέμα») που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο του ελληνικού κοινού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


Ερχόμενος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η χώρα μας τον έχει συναρπάσει και δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο μελλοντικά, έπειτα από επαναληπτικό του ταξίδι, να εμπνευστεί ένα νέο θρίλερ που να τοποθετείται εδώ.


Άλλωστε «απλώς γράφει ιστορίες που ευχαρίστως θα διάβαζε ο ίδιος».

Όπως ένας τεχνίτης που φτιάχνει βίδες δεν μπορεί να περάσει μπροστά από ένα ράφι χωρίς να προσέξει πώς είναι κατασκευασμένες οι βίδες του, έτσι κι εγώ δεν μπορώ να προσπεράσω ιδιαίτερες καταστάσεις ή ενδιαφέροντες ανθρώπους χωρίς να ασχοληθώ περαιτέρω μαζί τους.

— Οι ήρωες των βιβλίων σου «Πτήση 7Α» και «Η Θεραπεία» είναι ψυχίατροι. Ποια είναι η στάση σου απέναντι στην ψυχοθεραπεία και γιατί επιλέγεις οι χαρακτήρες σου να εξασκούν αυτό το λειτούργημα;

Κατά τη γνώμη μου, κάθε καλό βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε έναν νέο, άγνωστο, συναρπαστικό κόσμο. Ένας τέτοιος κόσμος βρίσκεται και μέσα μας: Είναι η ίδια μας η ψυχή, που κρύβει αμέτρητα μυστήρια και άλυτους γρίφους.


Θεωρώ, λοιπόν, πως οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι είναι οι εξερευνητές του ωκεανού της ψυχής μας. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω πως δεν πρωταγωνιστούν ψυχίατροι και στα 17 θρίλερ που είχα τη χαρά να γράψω μέχρι τώρα.

— Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, μου περιέγραψες ότι η βασική ιδέα της «Θεραπείας» προέκυψε ενώ περίμενες στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου. Πώς συλλαμβάνεις τα θέματα των βιβλίων σου; Είσαι ο τύπος που παρατηρεί τα πάντα γύρω του και κολλάει συνεχώς σε λεπτομέρειες που κανείς άλλος δεν προσέχει;
Είμαι συλλέκτης ιστοριών και ανθρώπων. Πρόκειται για ένα είδος επαγγελματικής διαστροφής.


Όπως ένας τεχνίτης που φτιάχνει βίδες δεν μπορεί να περάσει μπροστά από ένα ράφι χωρίς να προσέξει πώς είναι κατασκευασμένες οι βίδες του, έτσι κι εγώ δεν μπορώ να προσπεράσω ιδιαίτερες καταστάσεις ή ενδιαφέροντες ανθρώπους χωρίς να ασχοληθώ περαιτέρω μαζί τους.


Και τότε θέτω πάντα στον εαυτό μου το ερώτημα που κατά τη γνώμη μου αποτελεί τον πυρήνα κάθε καλού ψυχολογικού θρίλερ: «Κι αν αυτό που αντιλαμβάνομαι δεν είναι όπως φαίνεται;»

Σεμπάστιαν Φίτζεκ: «Ίσως εμπνευστώ ένα ψυχολογικό θρίλερ που να διαδραματίζεται στην Ελλάδα» Facebook Twitter

— Πώς συμπεραίνεις ότι μια ιδέα αξίζει να αναπτυχθεί στο επόμενό σου μυθιστόρημα; Έχεις ποτέ αντιμετωπίσει το «μπλοκάρισμα του συγγραφέα»;
Απ' όλες τις ιδέες που μου έρχονται, συγκεντρώνομαι στη μία που χτυπάει επίμονα την πόρτα του μυαλού μου και λέει: «Έι, είμαι σημαντική. Κατάγραψέ με».


Όταν, λοιπόν, στην καθημερινή μου ζωή, δεν μπορώ να βγάλω απ' το μυαλό μου έναν άνθρωπο ή μια κατάσταση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ιδέα να είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους αναγνώστες.


Σε κάθε βιβλίο περνάω από μία φάση όπου δεν μπορώ να σκεφτώ. Είναι η στιγμή που αντιλαμβάνομαι ότι, ξαφνικά, οι ήρωές μου παύουν να μοιάζουν τεχνητοί και γίνονται πραγματικοί. Και τότε αρχίζουν να κάνουν μονάχα ό,τι θέλουν· όχι ό,τι έχω σχεδιάσει εγώ γι' αυτούς.


Μετατρέπομαι σε παρατηρητή της ιστορίας μου. Κι από τη μία είναι πολύ ωραίο αυτό το συναίσθημα, διότι η ιστορία δίνει πλέον την αίσθηση πως είναι αληθινή.


Από την άλλη, όμως, με πιάνει ο φόβος ότι δεν θα μπορέσω να γράψω ποτέ ένα τέλος που να βγάζει νόημα.


Είναι η στιγμή που, ως συγγραφέας, πρέπει να πιέσω τον εαυτό μου να συνεχίσει να γράφει. Διότι αν κάθεσαι και κοιτάζεις μέρες ολόκληρες μια λευκή κόλλα χαρτί, δεν πρόκειται να ξεπεράσεις ποτέ το "writer's block".

— Τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα ψυχολογικά θρίλερ είναι από τα πιο επιτυχημένα είδη, αλλά συχνά ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και στερεότυπα στην ανάπτυξη της ιστορίας και των χαρακτήρων. Πώς καταφέρνεις να προσπερνάς αυτούς τους κανόνες και ταυτόχρονα να είναι εμπορικά και κριτικά επιτυχημένος;
Δεν έχω συγκεκριμένη φόρμουλα. Απλώς γράφω μια ιστορία που ευχαρίστως θα διάβαζα κι εγώ ο ίδιος.


Συχνά, ωστόσο, καθώς γράφω, θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα: «Τι θα γινόταν αν τώρα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υπολογίζω;». Κι αυτό μού ανοίγει συνήθως τελείως νέους ορίζοντες.

— Μπορείς να ονοματίσεις μερικούς από τους αγαπημένους σου εκπροσώπους του crime και σχετικές ταινίες;
Όλα άρχισαν με τον Στίβεν Κινγκ και τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, ενώ αργότερα διάβασα όλα τα έργα του Τζον Γκρίσαμ και του Μάικλ Κράιτον.


Με επηρέασαν έντονα ταινίες όπως η «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» με τον Κερτ Ράσελ ή ο «Δαιμονισμένος Άγγελος» με τον Μίκι Ρουρκ.


Φυσικά, στα πρότυπά μου περιλαμβάνεται και «Η σιωπή των αμνών» του Τόμας Χάρις, καθώς και η «Έκτη Αίσθηση» ή η σειρά «24», την οποία λάτρεψα λόγω του ρυθμού της.


Αυτή την περίοδο διαβάζω πολύ Μάικλ Ρόμποθαμ και Χάρλαν Κόμπεν.

— Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχεις λάβει από αναγνώστη;
Ήταν από έναν αναλφάβητο άνδρα, που ήθελε οπωσδήποτε να μάθει τι γίνεται στη «Θεραπεία» και γι' αυτό ξεκίνησε μαθήματα ανάγνωσης.

— Πρόσφατα επισκέφθηκες την Ελλάδα για να παρουσιάσεις τα βιβλία σου στα Public της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θα σκεφτόσουν ποτέ να γράψεις ένα μυθιστόρημα με στοιχεία από την αρχαία ή τη σύγχρονη Ελλάδα;
Μπορώ να γράφω μόνο για μέρη που γνωρίζω καλά. Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα (πέρα από μια σύντομη στάση με κρουαζιερόπλοιο στην Κρήτη, που δεν τη λογαριάζω), δεν διαθέτω επαρκή εμπειρία, ώστε να τοποθετήσω εδώ την πλοκή μιας ιστορίας μου.


Ωστόσο, η σύζυγός μου και εγώ ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ με τη χώρα και τους ανθρώπους, που αποφασίσαμε να ξανάρθουμε οπωσδήποτε μαζί με τα παιδιά μας — και ίσως τότε μου έρθει η έμπνευση για ένα ψυχολογικό θρίλερ που να διαδραματίζεται στην Ελλάδα.

Info

Τα βιβλία του Σεμπάστιαν Φίτζεκ «Πτήση 7Α», «Η Θεραπεία» και «Το Δέμα» κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ