LIVE!

Ορέστης Ανδρεαδάκης

Ορέστης Ανδρεαδάκης Facebook Twitter
0

1

Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτος, Annie di Dona, Logicomix,
Eκδόσεις Ίκαρος.

Ένα από τα καλύτερα graphic novel που έχω διαβάσει ποτέ κι ένα από τα πλέον συναρπαστικά βιβλία της τελευταίας δεκαετίας. Φιλοσοφία, λογική και μαθηματικά συνταξιδεύουν σε μια εκθαμβωτική περιπέτεια αισιοδοξίας και αλήθειας, με υπέροχες ιστορίες που η μια βγαίνει μέσα απόν την άλλη. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου -ο νομπελίστας Μπέρτραντ Ράσελ- συνομιλεί με την ιστορία κι αντιπαρατίθεται με την τρέλα, αναζητώντας τις απαρχές και τη διαδικασία της σκέψης. Οι δημιουργοί παρεμβαίνουν συχνά στην πλοκή εμπλουτίζοντάς την με χιούμορ και τελικά οδηγούν τον αναγνώστη σε μια πρωτότυπη εμπειρία εικόνων και ρυθμού. Λαμπρό σενάριο, λιτός και ακριβής λόγος, εξαίσιο σχέδιο.

2

Alice Sebold, Παραδεισένια οστά, μτφρ.: Σοφία Μαριάτου,
εκδόσεις Λιβάνη

Μόλις το άρχισα, ενόψει της μεταφοράς του από τον Πίτερ Τζάκσον των Δαχτυλιδιών, κι έτσι δεν είμαι ακόμη σίγουρος αν πρόκειται για σπουδαία λογοτεχνία. Σίγουρα όμως είναι τρομερά συγκινητικό - διαβάζεις και κλαις. Εκπληκτική ατμόσφαιρα κι αφήγηση που σε παρασέρνει. Αναπάντεχο και το θέμα του: δεκατετράχρονη μαθήτρια πέφτει θύμα βιασμού και δολοφονείται. Από τον Παράδεισο παρακολουθεί την οικογένειά της να προσπαθεί να συμβιβαστεί με την απώλεια και να βρει τον δολοφόνο της. Στην Ελλάδα εκδόθηκε το 2002 και το βρίσκεις δύσκολα, αν και φαντάζομαι ότι θα επανεκδοθεί σύντομα.

3

Chuck Palahniuk, Πνιγμός, μτφρ.: Νίνα Μπούρη,
εκδόσεις Οξύ

Κι αυτό με κινηματογραφική αφορμή, αφού μεταφέρθηκε πέρσι με τον Σαμ Ρόκγουελ και την Αντζέλικα Χιούστον. Το είχαμε παίξει και στις Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες. Ο Palahniuk είναι ο συγγραφέας του Fight Club κι είναι κι εδώ εξίσου παραληρηματικός: ο ήρωάς του είναι εθισμένος στο σεξ. Συμμετέχει σε γκρουπ απεξάρτησης, δουλεύει ως ζωντανό έκθεμα σε θεματικό πάρκο για την ιστορία των ΗΠΑ και φροντίζει τη μητέρα του, η οποία πάσχει από άνοια, αλλά έχει και επικίνδυνες εκρήξεις διαύγειας. Καθαρή αμερικανική γραφή, αθώα, άμεση, και επιθετική. Σχεδόν εφηβική. Σαν να παρακολουθείς μια τρελή ταινία - ακόμη κι αν δεν ξέρεις ότι έχει ήδη γυριστεί.

4Simon Critchley, Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων, μτφρ.: Γιάννης Ανδρέου,
εκδόσεις Πατάκη

Ευφάνταστο λεξικό φιλοσοφίας και ταυτόχρονα απίστευτα αστείο και σατιρικό πόνημα που περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους πέθαναν όλοι σχεδόν οι φιλόσοφοι της ανθρωπότητας: ο Ηράκλειτος από ασφυξία σκεπασμένος με κοπριά, ο Εμπεδοκλής πέφτοντας στον κρατήρα της Αίτνας για να γίνει θεός κι ο Χέγκελ άφησε την τελευταία του πνοή λέγοντας «ένας μόνον με κατάλαβε στη ζωή μου... κι ούτε κι αυτός με κατάλαβε». Περισσότεροι από 190 φιλόσοφοι -προφανώς όλοι νεκροί- συνηγορούν με τον συνάδελφό τους Μονταίν, ο οποίος είπε ότι «το φιλοσοφείν είναι μάθηση θανάτου».


5 Vladislav Bajac, Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών, μτφρ.: Μαρία Κεσίνη,
εκδόσεις Κέδρος

Τυπικό «ιστορικό μυθιστόρημα» σίγουρα δεν είναι. Προσωπικά με μπέρδεψε ευχάριστα. Ο Αλέξανδρος, ο γιος του Φιλίππου, συναντά έναν Κέλτη δρυΐδη, ενώ η σοφία του Αριστοτέλη μπολιάζεται στην προφορική παράδοση, μέρος της οποίας είναι και ο Σέρβος συγγραφέας του αταξινόμητου αυτού βιβλίου. Μάχες κι άλλα τέτοια ηρωικά σπανίζουν, η αμφιβολία διατρέχει συνεχώς όλες τις σελίδες, ενώ αντίπαλοι πολιτισμοί επηρεάζουν ο ένας τον άλλον και βρίσκουν κοινές ισορροπίες. Το παρελθόν των αρχαίων Ελλήνων και των Κελτών είναι μια αφορμή πολεμικής (και αναμφίβολα φιλοσοφικής) συζήτησης.

Βιβλίο
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ