1Ανδρέας Λ. Σεφιχά: Αναμνήσεις μιας ζωής και ενός κόσμου, εκδόσεις Ιανός.

Αν σας αρέσουν οι αυτοβιογραφίες, η ζωή του Ανδρέα Σεφιχά (1929-2007), ενεργού μέλους και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητος Θεσσαλονίκης, είναι ένα βαθιά συγκινητικό και ατμοσφαιρικό αφήγημα που αναπαριστά τη ζωή στον Μεσοπόλεμο, την Κατοχή και τα μεταπολεμικά χρόνια σε μία Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Διαβάζεται σαν ένα ρεαλιστικό παραμύθι. Η καταγραφή, επιμέλεια και επεξεργασία είναι της Σοφίας Πακαλίδου.

2Νίκος Α. Μάντης: Το χιόνι του καλοκαιριού, εκδόσεις Καστανιώτη.

Ένα ελληνικό καλοκαίρι στη δυτική Πελοπόννησο τη δεκαετία του '80. Μέσα από τα μάτια του μικρού ήρωα ξετυλίγεται ένα μυθιστόρημα «ενηλικίωσης», γραμμένο με καλαισθησία, τιμιότητα και οικονομία. Με στοιχεία θρίλερ και περιπέτειας, το βιβλίο αυτό μιλάει στην ουσία για τους χαμένους κρίκους και τα βαθιά τραύματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Ορισμένες περιγραφές και ψυχολογικές καταστάσεις είναι πολύ δυνατές. Με ξάφνιασε.

3Χάινριχ φον Κλάιστ: Μίχαελ Κόλχαας, μτφρ. Θοδωρής Παρασκευόπουλος, εκδόσεις Ερατώ.

Μεταφραστικός άθλος και ένα σπουδαίο αφήγημα της γερμανικής γραμματείας στους κομψούς τόμους των εκδόσεων Ερατώ. Ο Χάινριχ φον Κλάιστ δημοσίευσε αυτό το κείμενο το 1810, αλλά η υπόθεση διαδραματίζεται την εποχή της Μεταρρύθμισης, τον 16ο αιώνα. Γραμμένο με εξαιρετικό στυλ και τεχνική, ο Μίχαελ Κόλχαας είναι ο άνθρωπος που βιώνει με έναν δραματικό και ακραίο τρόπο το πέρασμα στους νεωτερικούς χρόνους, μέσα από τις θεσμικές δομές και τη σχέση πολίτη-κράτους.

4Christos Tsiolkas: Νεκρή Ευρώπη, μτφρ. Νίκη Προδρομίδου, εκδόσεις Printa.

Ένα συνταρακτικό και τραγικά επίκαιρο μυθιστόρημα από τον ελληνικής καταγωγής Christos Tsiolkas, που είναι από τους πλέον προβεβλημένους συγγραφείς της Αυστραλίας. Είναι η πορεία ενός Αυστραλού φωτογράφου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που έχει εξιδανικεύσει και μυθοποιήσει. Η σταδιακή αποφλοίωση του ονείρου και η συνθλιπτική επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα είναι ταυτόχρονα και ένας άλλος τρόπος για να μιλήσει κανείς για την αυτογνωσία και τις σκιές της Ιστορίας.

5Παύλος Νιρβάνας: Το Αγριολούλουδο, επιμέλεια Γιάννης Παπακώστας, εκδόσεις Πατάκη.

Για να χαρείτε την αισθητική της γλώσσας και το ύφος του αθηναϊκού Μεσοπολέμου, η έκδοση αυτού του μυθιστορήματος του Παύλου Νιρβάνα (στην ωραία σειρά «Επί τα ίχνη» των εκδόσεων Πατάκη) προσφέρεται ως μία εναλλακτική επιλογή. Εξαιρετική αναπαράσταση (για μας, τους ανθρώπους του 2010) της αστικής, αθηναϊκής κοινωνίας της δεκαετίας του 1920, σκηνές έρωτα και μοναδικές περιγραφές της φύσης της Κεφαλλονιάς.