Μαθήματα συγγραφής και ποίησης στο Βρετανικό Συμβούλιο

 Μαθήματα συγγραφής και ποίησης στο Βρετανικό Συμβούλιο Facebook Twitter
0
 Μαθήματα συγγραφής και ποίησης στο Βρετανικό Συμβούλιο Facebook Twitter

Οι Ομάδες Γραφής του Βρετανικού Συμβουλίου ξεκίνησαν το 2012 και φέτος διανύουν την τέταρτη περίοδό τους. Απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που ήδη γράφουν και θέλουν να συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις για την δουλειά τους, να ασκηθούν σε νέες κατευθύνσεις, να καλλιεργήσουν το προσωπικό τους ύφος και για να ακούσουν καταξιωμένους συγγραφείς. Πάνω από όλα όμως για να 'παίξουν' με την γραφή. Συντονιστές είναι ο Παναγιώτης Ιωαννίδης για την Ομάδα Ποίησης - με τον οποίο και μιλήσαμε - και ο Βαγγέλης Προβιάς για την Ομάδα Πεζογραφίας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με το -φημισμένο για τα Προγράμματά του Δημιουργικής Γραφής- Writing School του Kingston University του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μαθήματα γίνονται στα ελληνικά, αλλά η καλή γνώση των Αγγλικών είναι χρήσιμη για skype sessions με καθηγητές του Kingston Writing School.  

 

Γιατί να γραφτεί κάποιος στις Ομάδες Γραφής;

Για να ακούσει την γνώμη άλλων -που επίσης γράφουν- για την δική του εργασία, και να συνεισφέρει κι αυτή ή αυτός στον εποικοδομητικό σχολιασμό της εργασίας των άλλων μελών της Ομάδας. Για να γνωρίσει διάφορες πτυχές της δραστηριότητας που λέγεται "συγγραφή" - να ασκηθεί - να βελτιωθεί.

Στις συναντήσεις αυτές, διαβάζουμε και σχολιάζουμε ό,τι έχουμε γράψει κατά την διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και ασκούμαστε και "παίζουμε", συχνά ομαδικά.

Μπορεί να διδαχτεί η ποίηση;

Και η ποίηση, και η πεζογραφία, όπως και όλες οι τέχνες, είναι, ακριβώς, τέχνες: προϋποθέτουν, δηλαδή, την γνώση και την άσκηση στους οικείους κανόνες τους, με σκοπό να τους κατακτήσουμε, πριν επιχειρήσουμε (ενδεχομένως) να τους εμπλουτίσουμε ή να τους υπερβούμε. Όσο και αν αυτά είναι δυνατόν να επιτευχθούν με την κατά μόνας μελέτη και εργασία, η συμμετοχή σε μιαν Ομάδα τα κάνει σίγουρα πιο ευχάριστα, και, ίσως, με την "δέσμευση" -χρόνου και δημιουργίας κειμένων- που προϋποθέτει, τα επιταχύνει, ενώ συγχρόνως συμβάλλει και στην καλύτερη αφομοίωσή τους. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, η τέχνη διδάσκεται (ενώ το ταλέντο, προφανώς όχι). Επιπλέον, η εξάσκηση στην κατανόηση διαφορετικών τρόπων γραφής -των μελών της Ομάδας, αλλά και υποδειγματικών έργων-, στον εποικοδομητικό σχολιασμό, αλλά και στην δημιουργική επεξεργασία των σχολίων που λαμβάνουμε για την δική μας εργασία -και είναι κι αυτή, ενός άλλου είδους διδαχή- είναι απαραίτητες για την ωρίμανσή μας ως συγγραφέων.

 Μαθήματα συγγραφής και ποίησης στο Βρετανικό Συμβούλιο Facebook Twitter

Τι μαθήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα και τι κόστος έχει;

Η Ομάδα της Πεζογραφίας συναντιέται ανά δύο εβδομάδες, και καθεμιά από τις 15 συναντήσεις της διαρκεί 3 ώρες. Η Ομάδας της Ποίησης εργάζεται σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή πραγματοποιεί 20 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Στις συναντήσεις αυτές, διαβάζουμε και σχολιάζουμε ό,τι έχουμε γράψει κατά την διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και ασκούμαστε και "παίζουμε", συχνά ομαδικά. Ο συντονισμός της ομάδας έχει σκοπό να ενθαρρύνει την εμβάθυνση στο προσωπικό ύφος κάθε μέλους, αλλά και την εξερεύνηση νέων τρόπων για την διεύρυνση των δυνατοτήτων μας. Το ετήσιο κόστος συμμετοχής σε κάθε Ομάδα είναι μόλις 95 ευρώ.

Τι γίνεται στο τέλος των ετήσιων συναντήσεων;

Οι συναντήσεις κάθε Ομάδας κλείνουν εορταστικά, με μια δημόσια ανάγνωση εργασίας των μελών της.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει παραταθεί έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αλλά η φωνή δεν ήρθε
'Εβαλα τον ήχο δόλωμα Για μια στιγμή σταμάτησα. Μετέωρο το χέρι
Ο χρόνος, λέει, σταδιακά επιμηκύνεται
Ανέβηκα από τα σκαλοπάτια
Στην πλατεία είχε υγρασία
Άνθρωποι με τις λέξεις τους σε μια δερμάτινη αποσκευή.Και η Χριστιάνα
Όταν μορφές από το παρελθόν τον κόβουν
Να μη διστάσεις, ν' αρνηθείς
Ένα δωμάτιο γεμάτο φως
Γύρισα σελίδα και η αιχμή της με έκοψε
Πειράματα πάνω στη φωτιά
Τα δέντρα σαδιστικά τεμαχισμένα
"Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το σώμα σου" είπε ο αστυνομικός στους
συναδέλφους του
Κάτοικος της πλατείας
Κοιτάζει τα σπαρτά μέσα στα ωραία καφάσια τους
Τελικά άξιζε τον κόπο
Οι περαστικοί σκύβουν και τα μυρίζουν
Μια αίσθηση πως η αναπνοή εμποδίζεται
Και τα πορτοκάλια δεν γεννιούνται
Οι καρποί καταλήγουν άκαρποι
Κι αν οι ρίζες γινόντουσαν κλαδιά
Οκτώ παρά κάτι κι ακόμα στέκομαι στη μέση της πλατείας
Που να μη σκέφτηκα τα μπλε φώτα
Μπορεί να βρέξει πιο μετά
Αλλά η όραση από καιρού εις καιρόν μού ενισχύεται
Εκθαμβωτικό φρύδι γης ανάμεσα σε δυο ποτάμια ήταν κάποτε εδώ
Δεν πέρασε ούτε στιγμή
Να βασανίζω τα πεσμένα φύλλα με το πόδι
Τα κακώς κείμενα κρυμμένα στην κουφάλα
Μια κόκκινη μουτζούρα έβαψε το λευκό
Ο Σωκράτης συμφωνούσε στις όχθες του Ιλισσού
Ούτε τίποτε άλλο
Να γίνεις στάχτη της στιγμής
Σε μια ταράτσα στέκεται
"Αποκτήστε εκθαμβωτικά φρύδια"

 

Ομαδικό ποίημα γραμμένο κατά την 1η συνάντηση της Ομάδας Ποίησης, 2014-2015

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ