Η ολική επαναφορά των Ελληνίδων συγγραφέων

Η ολική επαναφορά των Ελληνίδων συγγραφέων Facebook Twitter
Οι γυναίκες δείχνουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος.
0


ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ συγγραφείς να έχουν την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την ελληνική παραγωγή και την προβολή των νέων τίτλων, αλλά οι γυναίκες δείχνουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος, ποντάροντας στην ποιοτική υπεροχή με μια σειρά από προτάσεις που ξεφεύγουν από τις παραδεδομένες αντιλήψεις. Σπάζοντας το φράγμα της παρεξηγημένης «γυναικείας γραφής» γράφουν με θεματικές έξω από ταμπέλες και σχήματα, είτε για τα σημεία των καιρών είτε για την έντονη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα με ρηξικέλευθες θεματικές και οργιαστική φαντασία.

Σπάζοντας το φράγμα της παρεξηγημένης «γυναικείας γραφής» γράφουν με θεματικές έξω από ταμπέλες και σχήματα, είτε για τα σημεία των καιρών είτε για την έντονη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα με ρηξικέλευθες θεματικές και οργιαστική φαντασία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της στιβαρής γραφής της Βασιλικής Πέτσα, η οποία μας συστήθηκε με τη νουβέλα Θυμάμαι και έκτοτε έχει διαγράψει μια δυναμική τροχιά. Επανέρχεται αυτές τις μέρες με το μυθιστόρημα Δεν θα αργήσω (πάντα από εκδόσεις Πόλις) που έχει ένα εντελώς απρόσμενο θέμα, αυτό της μεγαλύτερης αθλητικής τραγωδίας στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Με σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και στην Οξφόρδη η μόλις 41χρονη συγγραφέας δείχνει να γνωρίζει σε βάθος όχι μόνο το σκεπτικό των πρωταγωνιστών της και τον πολιτικό περίγυρο αλλά και τον αντικατοπτρισμό του προσωπικού στο κοινωνικό.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Βασιλική Πέτσα, 
Δεν θα αργήσω ​​​​​, εκδόσεις Πόλις

Έντονη είναι εν προκειμένω τα γλωσσικά παιχνίδια μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας αλλά και η σκιαγράφηση μιας περιόδου, κατά την οποία η τραγωδία δείχνει να υπερβαίνει τα όρια του συγκεκριμένου γεγονότος. Ο ασφυκτικός θατσερικός κόσμος αποκτά εδώ μετωνυμικές διαστάσεις και μέσα από τον τίτλο γίνεται ένα δραματικό σύνθημα που ακούγεται στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές πραγματικότητες – και στα καθ’ ημάς.

«Ονειρευόμασταν κάποτε να γίνουμε κάτι: μετά το Χίλσμπορο θέλησα να είμαι ένας άλλος, έχοντας πάντα για έρμα μου, έτσι νόμιζα, τον προηγούμενο εαυτό μου. Όμως το πλοίο βούλιαζε σιγά σιγά, νερά πλημμύρισαν τ’ αμπάρια, έγειραν επικίνδυνα τα κατάρτιά μου, και τότε μόνο ξεβούλωσα τ’ αυτιά στις σειρήνες που πίστευα ότι έφταιγαν. Κι έγινα ο κανένας»: ιδού ένας μονόλογος που θα μπορούσε να πει, εκτός από συγκεκριμένους φορείς μιας τραγωδίας, ο καθένας από εμάς.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Δήμητρα Κολλιάκου, Καλυψώ, εκδόσεις Πατάκη

Αν η Πέτσα είναι μια επιστροφή που δικαίωσε την αναμονή, αυτή της Δήμητρας Κολλιάκου επικυρώνει την ανάδειξη μιας πολυπρισματικής γραφής που ακροβατεί ανάμεσα στο διαχρονικό, το ιστορικό, το συμβολικό και το επίκαιρο. Η Καλυψώ, το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως που κυκλοφορεί από της εκδόσεις Πατάκη για την αξέχαστη πρωταγωνίστρια του ομηρικού κόσμου, διαπερνά τους αιώνες και μετέρχεται τις πολλαπλές εκφάνσεις μιας θεάς που, όπως αποκαλύπτει το όνομά της, αρέσκεται να κινείται εν κρυπτώ.

Η συγγραφέας αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της, π.χ. τη σχέση της Νύμφης με τις δούλες της, επινοώντας φανταστικούς χαρακτήρες που βοηθούν στη σκιαγράφηση του πολύπλευρου πορτρέτου της. Σημαντική είναι και η άφιξη του ξένου, εκτός του Οδυσσέα, ο οποίος καταφθάνει στο νησί για να ανατρέψει τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες.

Οι προσωπικές σχέσεις μεταλλάσσονται και αναδιαμορφώνονται, όπως και η δυναμική του βιβλίου που έχει να προσθέσει πολλά στη δική μας πρόσληψη αυτών των πρωταγωνιστριών, επαναπροσδιορίζοντας τις συμβολικές διαστάσεις του μύθου και φέρνοντας στον νου το έργο άλλων συγγραφέων που κινήθηκαν με τρόπο δυναμικό στα χνάρια των μύθων, όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Κατερίνα Χανδρινού, Χωλ, εκδόσεις Κείμενα

Συμβολική και έξω από τα δεδομένα είναι η ρηξικέλευθη γραφή της Κατερίνας Χανδρινού, η οποία από την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δικό της ποιητικό σύμπαν που στόχο έχει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της γραφής, νοήματα, σύνταξη, λόγο. Όπως και στην άκρως ανατρεπτική Κόρκυρα με την αντιπελάργηση, την επιστροφή και την επάνοδο, έτσι και στο Χωλ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα, το θέμα είναι ο επαναπροσδιορισμός και η αναδιάταξη των χωροχρονικών δεδομένων και συθέμελα της γλώσσας.

Τα πάντα εδώ συμβαίνουν με έναν παράδοξο, εντελώς καφκικό τρόπο σε ένα αντίστοιχα παράξενο αρχιτεκτονικό πλαίσιο, με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση να ανατέμνει τις παρουσίες και τις απουσίες και με το συναίσθημα ασφυξίας ή υπαρξιακής έμπνευσης –βλέπε συνθήκη Κλαρίσε Λισπέκτορ– να κυριαρχεί σε αυτή την εύθραυστη κατάσταση όπου το απόλυτο νόημα και η απουσία του έχουν ισοδύναμη αξία.

Η Χανδρινού παρασύρεται και μας παρασύρει από την ποιητική δυναμική της που εμφιλοχωρεί στις λέξεις, καταργεί ενίοτε τις διαχωριστικές γραμμές της στίξης και της σύνταξης και γίνεται ένα αίτημα λεκτικής ελευθερίας που μοιάζει μοναδικό. Γιατί μπορεί το Χωλ να είναι το ενδιάμεσο ενός σπιτιού και της ύπαρξης αλλά είναι και αυτό το μεταίχμιο που αντικατοπτρίζει το ενδιάμεσο μεταξύ της ποιητικής μεταφοράς και της υπαρξιακής κυριολεξίας.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Δώρα Κασκάλη, 
Αμάραντες,
εκδόσεις Μωβ Σκίουρος

Με έντονη ευαισθησία και φιλολογική επάρκεια η Δώρα Κασκάλη εξυφαίνει χρόνια τώρα έναν γυναικείο κόσμο που αντιστέκεται, άλλοτε υψώνοντας στεντόρεια τη φωνή και το ανάστημα και άλλοτε φέροντας το βάρος των πιο ακραίων συνθηκών. Αν οι ποιητικές της συλλογές επαναπροσδιόρισαν τη γυναικεία ταυτότητα μέσα από την ένταση των συναισθημάτων και του έρωτα μιλώντας για το χάος του εαυτού, όπως η ίδια χαρακτηριστικά το αποκαλούσε, στη συλλογή διηγημάτων Αμάραντες (από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος) η Θεσσαλονικιά ποιήτρια και συγγραφέας μιλάει για τη γυναικεία συνθήκη πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου, των φύλων και του σώματος.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Τζούλια Γκανάσου, 
Δευτέρα Παρουσία, 
εκδόσεις Καστανιώτη

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι, για παράδειγμα, η εμφάνιση της βλάβης που εμφανίζει στο ομώνυμο διήγημα το οικιακό ρομπότ που έχει βαρεθεί να λειτουργεί σαν την καταπιεσμένη, απαυδισμένη σύζυγο. Η αγάπη είναι και εδώ κυρίαρχη στις ιστορίες αυτές που είναι ταυτόχρονα τρυφερές και τολμηρές, απρόσμενες και συγκινητικές.

Σημαντική είναι, εν προκειμένω, όχι μόνο η γλωσσική έκφραση αλλά και οι άδηλες χειρονομίες τρυφερότητας, πέρα από τα όρια του λόγου, π.χ. μια γυναίκα με άνοια σκεπάζει με κουβερτάκι το αγαπημένο της πρόσωπο. Επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότερες πρωταγωνίστριες των ιστοριών παραμένουν ανώνυμες αποδεικνύει το έντονο συμβολικό βάρος τους· αυτές οι γυναίκες είναι «αμάραντες» ακριβώς επειδή θάλλουν πάντα.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Βάσια Τζανακάρη, 
Γεννιέται ο κόσμος, 
εκδόσεις Καστανιώτη

Από πραγματικά γεγονότα, όπως οι πρόσφατοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, αφορμάται η Τζούλια Γκανάσου για να αφηγηθεί μια ιστορία επιβίωσης και ενηλικίωσης σε μια βομβαρδιζόμενη χώρα. Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες καλούνται να διαχειριστούνν τη μοίρα τους σε καιρό πολέμου είναι ένα ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η συγγραφέας, η οποία πήρε «μεταγραφή» στις εκδόσεις Καστανιώτη από τον Γκοβόστη.

Το ίδιο συνέβη και με τη Βάσια Τζανακάρη, η οποία μετέβη στον Καστανιώτη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες το νέο της βιβλίο με τον τίτλο Γεννιέται ο κόσμος. Το στοίχημα των πραγματικών ιστοριών ή τουλάχιστον μιας αφήγησης που μοιάζει βγαλμένη από τα πλέον ρεαλιστικά πλαίσια της δικής της καθημερινότητας μοιάζει να κερδίζει και η βραβευμένη συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου με το βιβλίο Τα δικά μας παιδιά, που κυκλοφορεί από το Μεταίχμιο.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Σοφία Νικολαΐδου, 
Δικά μας Παιδία, εκδόσεις Μεταίχμιο

Γονείς με παιδιά σε εφηβική ηλικία, εύθραυστες νεανικές σχέσεις και ιστορίες για το μπούλινγκ ποτισμένες με τους στίχους της τραπ παρελαύνουν από το άκρως ενδιαφέρον αυτό βιβλίο που τολμάει να συνομιλήσει με το φλέγον ζήτημα της νεανικής παραφοράς και παραβατικότητας.

Δύσκολο εγχείρημα για μια συγγραφέα να διεισδύσει σε αυτές τις ζωές και σε αυτά τα σκοτεινά υπόγεια, να μιλήσει για τους χούλινγκαν, το σεξ και τη ρευστότητα των φύλων, για τον άγνωστο στους ενήλικες νεανικό κόσμο. Φόντο της αφήγησης είναι πάντα η Θεσσαλονίκη, καθώς η Νικολαΐδου δεν φοβάται να καταγράψει όλα όσα μας φοβίζουν στο πιο τρομακτικό παρόν.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Μαρία Μανωλέλη,
In god we trust, 
εκδόσεις Ποταμός

Με αντίστοιχα γεγονότα που παραπέμπουν στις πιο ακραίες εκδοχές της σημερινής πραγματικότητας, άλλα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνδιαλέγεται το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Μαρίας Μανωλέλη, In god we trust (εκδόσεις Ποταμός).

Πρόκειται για διηγήματα, τα οποία συγκροτούν ένα συνεκτικό σύνολο, καθώς αφηγούνται τις ιστορίες των ξεστρατισμένων της σύγχρονης Αμερικής, παρατηρώντας από κοντά τους παρίες που το σύστημα άφησε εκτός και τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι ανήκουν στην κάστα των ανθρώπων. Η απανθρωποποίηση σε όλη της την έκφραση είναι κυρίαρχη σε μια αφήγηση που αφήνει τους αντι-ήρωες να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο στις σελίδες ενός βιβλίου που αποκαλύπτει έναν άγνωστο εν πολλοίς σ’ εμάς κόσμο.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Χαριτίνη Ξύδη, 
Θηρία Ανήμερα, 
εκδόσεις Μετρονόμος

Με τον υπόγειο κόσμο της διασκέδασης και της ελληνικής παραφοράς συνομιλεί μια συγγραφέας που γνωρίζει καλά την άλλη όψη του φεγγαριού, τη σκιά που απλώνεται στην πόλη και διεκδικεί τη δική της δικαιοσύνη· η Χαριτίνη Ξύδη γράφει για τις ασυμβίβαστες γυναίκες που μαθαίνουν να ισορροπούν στα ψιλοτάκουνα και τα ακραία τους αισθήματα, για τους αιρετικούς που αναμετρώνται με το αλκοόλ και την αλήθεια της πίστας, για κάθε λογής αποσυνάγωγους, οι οποίοι εμφανίζονται στο νέο της βιβλίο ως Θηρία Ανήμερα (εκδόσεις Μετρονόμος).

Άλλο ένα sui generis μυθιστόρημα από μια συγγραφέα η οποία έχει φτιάξει ήδη τον δικό της αστικό μύθο με τον συγγραφικό και δημόσιο λόγο της.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Ντορίνα Παπαλιού,
Η φωνή στα χέρια της, εκδόσεις Ίκαρος

Τέλος, δέκα χρόνια μετά το Απαραίτητο Φως που είχε βρεθεί στη βραχεία λίστα για το European Union Price for Literature, η Ντορίνα Παπαλιού επιστρέφει μιλώντας για την Ελλάδα που θέτει όρια στα όνειρα και στις διεκδικήσεις και για τον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο της κλασικής μουσικής.

Πώς, αλήθεια, μπορεί το πανέμορφο σύμπαν της μουσικής να προκαλεί ακραίες καταστάσεις και τι ακριβώς πρέπει να θυσιάσει μια καλλιτέχνις για να πετύχει την αναγνώριση;

Όλα αυτά τα ερωτήματα εξετάζει διεξοδικά στο νέο της μυθιστόρημα Η φωνή στα χέρια της (από εκδόσεις Ίκαρος) που μιλάει για έναν κόσμο γεμάτο μαγεία, ομορφιά αλλά και πολλές αβεβαιότητες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ