Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς» Facebook Twitter
«Πρέπει να δεχτούμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Η γκέι λογοτεχνία αποτελεί μέρος της σύγχρονης λογοτεχνίας, κι ως τέτοια πρέπει να διαβάζεται και να κρίνεται». Φωτ.: Adrian Cecil
0

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2004, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρία, η επιτροπή του πιο πολυπόθητου λογοτεχνικού βραβείου της Βρετανίας απένειμε το Booker στο μυθιστόρημα «Η γραμμή της ομορφιάς», το πρώτο στην ιστορία του θεσμού με γκέι θεματολογία, γραμμένο από έναν άγνωστο στο πλατύ κοινό αλλά δημοφιλή στην ομοφυλοφιλική κοινότητα συγγραφέα, τον Άλαν Χόλινγκχερστ.

«Δεν νιώθω ειδική γκέι περηφάνια για την πρωτιά, ούτε θα ήθελα να δω τίτλους του τύπου “ο Χόλινγκχερστ κερδίζει σεβασμό για τους γκέι” ή “μάχεται για τα δικαιώματά τους”», έσπευσε να δηλώσει ο ίδιος: «Πρέπει να δεχτούμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Η γκέι λογοτεχνία αποτελεί μέρος της σύγχρονης λογοτεχνίας, κι ως τέτοια πρέπει να διαβάζεται και να κρίνεται».

Η «Γραμμή της ομορφιάς», ογκώδης και λεπτοδουλεμένη, δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζονται μονορούφι.

Ο πενηντάχρονος τότε πεζογράφος και πρώην αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού ενθέτου των Τimes, TLS, μπορεί να μη γλίτωσε τα κραυγαλέα πρωτοσέλιδα που τόνιζαν την «ιδιαιτερότητα» της διάκρισής του, αλλά αποζημιώθηκε μ’ έναν ωκεανό εγκωμίων, απολύτως εναρμονισμένων με την απόφαση της επιτροπής. Αν το πρώτο του μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη της πισίνας» (εκδ. Ζαχαρόπουλος) είχε γίνει δεκτό ως ένα κράμα «υψηλού λογοτεχνικού ύφους και φτηνού σεξ», το τέταρτο διαβάστηκε (και) ως μια οξυδερκής τοιχογραφία της Βρετανίας των χρόνων του ’80, καθώς η εμμονή του Χόλινγκχερστ με τον έρωτα και τον αισθητισμό είναι αριστουργηματικά κεντημένη πάνω στην αυταρέσκεια, την υπεροψία και την απληστία των ισχυρών της θατσερικής περιόδου.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Άλαν Χόλινγκχερστ,
Η γραμμή της ομορφιάς, μτφρ.: Ι. Διονυσοπούλου, εκδόσεις Καστανιώτη

Η «Γραμμή της ομορφιάς» (μτφρ. Ι. Διονυσοπούλου, Καστανιώτης) εκτυλίσσεται μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που έφεραν τη Σιδηρά Κυρία στην εξουσία –το 1983 και το 1987– και εξιστορεί την κοινωνική άνοδο και πτώση ενός νεαρού ομοφυλόφιλου, του Νικ Γκεστ, παράλληλα με τη σεξουαλική του ωρίμανση. Επαρχιώτης μικροαστός αλλά αριστούχος της Οξφόρδης και ορκισμένος εστέτ, έτοιμος να ξεκινήσει το διδακτορικό του πάνω στον Χένρι Τζέιμς, ο Νικ εισέρχεται εν μία νυκτί στο αριστοκρατικό σύμπαν ενός μπον-βιβέρ βουλευτή των Τόρις, του Τζέραλντ Φίντεν, ως νοικάρης της σοφίτας του αρχοντικού της οικογένειας στο Νότινγκ Χιλ.

Φιλοξενούμενος (όπως δηλώνει και το επώνυμό του) σ’ έναν κόσμο που λαχταρά να κατακτήσει, αλλά στον οποίο είναι ξένο σώμα, και μονίμως ανήσυχος μήπως η ομοφυλοφιλία του τού φορτώσει το στίγμα του αναξιόπιστου και ασυνεπή, ο ήρωας του Χόλινγκχερστ σαγηνεύεται από την «ομορφιά» της ζωής των οικοδεσποτών του. Συμμετέχει στα πάρτι και τις δεξιώσεις τους σε πύργους που αποτελούν «ένα μείγμα μουσείου τέχνης και πολυτελούς ξενοδοχείου», χορταίνει το βλέμμα του με Σεζάν, Γκογκέν, βικτοριανές αντίκες και ροκοκό μπουαζερί, χάνει την παρθενιά του κρυμμένος μέσα στους υπέροχους ιδιωτικούς κήπους του Κένσινγκτον, και μοιάζει ν’ αδιαφορεί για «τον βαθμό της ύβρεως που αντιπροσωπεύει όλος αυτός ο συντηρητισμός κι ο πλούτος» σε μια εποχή άκρατης φιλελευθεροποίησης και αναταραχής.

Αμήχανος μέσα στο δανεικό και πολυκαιρισμένο σμόκιν του, πάντα όμως με μια φράση από μυθιστόρημα του Τζέιμς στο στόμα και αλλεπάλληλες ερωτικές φαντασιώσεις να του γαζώνουν το μυαλό, ο Νικ Γκεστ γλιστράει μεταξύ του περιβάλλοντος των Συντηρητικών κι αυτού –του σαφώς λιγότερο εκλεπτυσμένου– των ανερχόμενων, αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών.

Από συνεσταλμένος εραστής ενός μη λευκού υπαλλήλου της Πρόνοιας εξελίσσεται σε ζιγκολό στο πλευρό ενός Λιβανέζου κροίσου, και παραδίδεται με τη σειρά του στη «φίνα λευκή πυρίτιδα της ηδονής», την κοκαΐνη. Η όμορφη περίοδος της ζωής του έχει ημερομηνία λήξης και όχι μόνο επειδή θα χάσει την εμπιστοσύνη των Φίντεν, εν μέσω σκανδάλων που αμαυρώνουν την υπόληψη του βουλευτή. Η κοινότητα των γκέι μαστίζεται πια από το ΑΙDS. Και η σκιά της αρρώστιας απειλεί τον ορίζοντα του Νικ…

Η «Γραμμή της ομορφιάς», ογκώδης και λεπτοδουλεμένη, δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζονται μονορούφι. Η πλατιά, όμως, καλλιέργεια του Χόλινγκχερστ και η τόσο καλά χωνεμένη μαθητεία του στην τέχνη του Τζέιμς, η λεπτή του ειρωνεία ακόμα κι όταν καταπιάνεται με περιγραφές άγριου σεξ, η τόλμη του να μιλήσει για τον ομοφυλοφιλικό έρωτα χωρίς να απολογείται, αλλά φωτίζοντάς τον απ’ όλες τις πλευρές, και η ολοζώντανη ανασύσταση εκ μέρους του μιας αδίστακτης δεκαετίας, συναντιώνται σ’ αυτό το μυθιστόρημα με τέτοια μαεστρία, ώστε δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Παλαβός

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Παλαβός: «Τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα μέτρια ή κακά βιβλία»

Μεγάλωσε σ’ ένα γυναικείο περιβάλλον και βρήκε καταφύγιο στην παιδική βιβλιοθήκη του χωριού του. Δεν ένιωσε ποτέ πραγματικά Αθηναίος και τον ενοχλεί ο διάχυτος εγωισμός των social media. Aκόμη και σήμερα αρκετοί πιστεύουν πως το «Παλαβός» είναι ψευδώνυμο. Ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Έχουν, αλήθεια, νόημα οι επανεκδόσεις βιβλίων;

Βιβλίο / Έχουν νόημα οι επανεκδόσεις;

Η εκ νέου κυκλοφορία ξένων τίτλων φέρνει στο προσκήνιο κλασικά έργα, αλλά θέτει και το εξής ερώτημα: χρειαζόμαστε επετειακές εκδόσεις βιβλίων όπως η «Λίγη Ζωή» της Γιαναγκιχάρα, που μοιάζει να αφορά την εποχή που γράφτηκε;
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άρια Σαϊονμάα: «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται»

Το πίσω ράφι / «Μίκη, ήσουν και είσαι ο πιο σημαντικός μέντορας»

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Άρια Σαγιονμάα «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται» σφραγίζει η πληθωρική προσωπικότητα του Θεοδωράκη, καθώς ανασυστήνεται η πολιτικοποιημένη ατμόσφαιρα των ’70s.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Άλαν Χόλινγκχερστ: «Στην queer λογοτεχνία, κάτι από εκείνη την παλιά οργή θα επιστρέψει»

Βιβλίο / Άλαν Χόλινγκχερστ: «Η παλιά οργή θα επιστρέψει στην queer λογοτεχνία»

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της «Υπόθεσης Σπάρσολτ» ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς μιλάει στη LiFO για την εξέλιξη της queer λογοτεχνίας, τη μετατόπιση του δημόσιου λόγου γύρω από την ταυτότητα και τα δικαιώματα, αλλά και για τον τρόπο γραφής του σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

The Review / Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γράφει το μυθιστόρημα «Τα κιάλια του Βασίλι Τσουικόφ» που δίνει τον λόγο σε έναν δογματικό και βαθιά τραυματισμένο κομμουνιστή δικηγόρο, ο οποίος πολιορκεί τα γραφεία του ΚΚΕ απαιτώντας δικαίωση. Η Βένα Γεωργακοπούλου μιλά με τη μεταφράστρια και συγγραφέα Κατερίνα Σχινά για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Βιβλίο / Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Μια εκ βαθέων κουβέντα με τον συγγραφέα του αφηγήματος «Η δική μου Σόλωνος… και τρία σύννεφα στον ουρανό», ο οποίος υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς στον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Βιβλίο / Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Η απίστευτη ιστορία της νεαρής Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ που πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ και να τραβήξει την προσοχή με τις φωτογραφίες της προτού πέσει νεκρή από τους ισραηλινούς πυραύλους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική άγνοια στην Ελλάδα φαίνεται από την επιτυχία της ταινίας του Σμαραγδή»

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική μας άγνοια φαίνεται από την επιτυχία του "Καποδίστρια"»

Μεγαλωμένος στη φτώχεια, με αρβανίτικη καταγωγή, στα υπόγεια των τυπογραφείων και στα βραδινά σχολεία, έμαθε από νωρίς ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Από τα δημοτικά αρχεία της Ερμούπολης έως το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο έγκριτος ιστορικός και βιογράφος του Καποδίστρια αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Το πίσω ράφι / «Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Μια έκδοση που δεν αποτελεί απλή μεταγραφή της ομώνυμης λογοτεχνικής εκπομπής αλλά, χάρη στην ικανότητα του Χρυσοστομίδη, αναδεικνύει το μέγεθος των σημαντικών συγγραφέων που συμμετείχαν σε αυτήν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ