Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, οι επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.Φωτ.: CBS Photo Archive/Getty Images
0


ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
: Η γυναίκα που άλλαξε το λυρικό τραγούδι με τις ερμηνείες της, η μεγάλη ντίβα. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, οι επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που κοσμούν τα ράφια της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα φιλοξενείται πλέον μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 περίπου τεκμηρίων από τη διεθνή βιβλιογραφία που σχετίζεται με τη σπουδαία ερμηνεύτρια. Τα ντοκουμέντα αυτά τα συγκέντρωνε ανελλιπώς, επί σαράντα χρόνια, ο Benedict Gagelmann, κάτοικος Γερμανίας και λάτρης της Μαρίας Κάλλας.

Το εύρος της συλλογής περιλαμβάνει βιογραφίες, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, διπλωματικές εργασίες, τυπογραφικά δοκίμια, βιβλία για παιδιά, graphic novels αλλά και περιοδικά, φυλλάδια και προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, οδηγούς εκθέσεων, φανζίν, ακόμα και τράπουλες και γραμματόσημα.

Το εύρος της συλλογής περιλαμβάνει βιογραφίες, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, διπλωματικές εργασίες, τυπογραφικά δοκίμια, βιβλία για παιδιά, graphic novels αλλά και περιοδικά, φυλλάδια και προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, οδηγούς εκθέσεων, φανζίν, ακόμα και τράπουλες και γραμματόσημα.

Η εν λόγω συλλογή αποτελεί καρπό πολυετούς αναζήτησης από τον Γερμανό δωρητή σε διάφορες γλώσσες του κόσμου, με βασικό αντικείμενο τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας. Ο κ. Gagelmann μάς αφηγείται πώς ξεκίνησαν όλα: «Γεννήθηκα το 1948 και προέρχομαι από μια οικογένεια για την οποία η μουσική έπαιζε καταλυτικό ρόλο, ειδικά η όπερα. Ο δίδυμος αδελφός μου έγινε μαέστρος, ενώ προσωπικά θυμάμαι ότι παρακολούθησα την πρώτη μου παράσταση όπερας όταν ήμουν 7 ετών. Κάπως έτσι, όταν ήμουν έφηβος, ήρθα σε επαφή με τη φωνή της Μαρίας Κάλλας και λίγο αργότερα διάβασα κάποιες βιογραφικές πληροφορίες για εκείνη. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπήρχαν βιβλιογραφικά αξιόπιστες πληροφορίες στη διεθνώς δημοσιευμένη βιβλιογραφία για τη Μαρία Κάλλας, οπότε άρχισα να αναζητώ ό,τι είχε δημοσιευτεί σε όλο τον κόσμο για το θέμα αυτό».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
"Για πάνω από 40 χρόνια συγκέντρωνα ό,τι είχε εκδοθεί παγκοσμίως και αφορούσε την Κάλλας", λέει ο κ. Benedict Gagelmann.

Όσον αφορά τη διάσωση και προβολή της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Κάλλας, ο κ. Gagelmann υποστηρίζει: «Κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησα τους ακόλουθους κανόνες. Αναζήτησα βιβλία που είχαν γραφτεί για τη Μαρία Κάλλας ή βιβλία που περιείχαν άρθρα για την Κάλλας που είχαν έκταση τουλάχιστον 15 σελίδων. Επίσης, έψαχνα τις διάφορες μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες των ίδιων αυτών βιβλίων.

Στη συλλογή μου συμπεριέλαβα επίσης τις νέες εκδόσεις αυτών των τίτλων, εφόσον είχε αλλάξει η έκταση του περιεχομένου, ο τύπος της βιβλιοδεσίας, η μορφή ή η εμφάνιση. Φυσικά, απέκτησα περιοδικά που επικεντρώνονταν στη Μαρία Κάλλας, ωστόσο όσα είχαν λιγότερες από δέκα σελίδες για την Κάλλας δεν συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή. Υπάρχουν, παράλληλα, κατάλογοι εκθέσεων για την Κάλλας, καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως γραμματόσημα, ειδικά ένθετα για περιοδικά και άλλα».

Χάρη στη δωρεά του κ. Gagelmann, οι ερευνητές αλλά και το αναγνωστικό κοινό της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε συλλεκτικές εκδόσεις, να περιηγηθούν σε διάφορες φάσεις της ζωής της μεγάλης ντίβας και να επεξεργαστούν αναλυτικά μια λεπτομερή συλλογή.  

Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
H εντυπωσιακή συλλογή 1.800 περίπου τεκμηρίων από τη διεθνή βιβλιογραφία που σχετίζεται με τη Μαρία Κάλλας στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Gagelmann προσθέτει: «Για πάνω από 40 χρόνια συγκέντρωνα ό,τι είχε εκδοθεί παγκοσμίως και αφορούσε την Κάλλας. Συχνά ήταν συναρπαστικό να ανακαλύπτω ένα αντίτυπο μιας σπάνιας έκδοσης που έλειπε για δεκαετίες: για παράδειγμα, αγόρασα τρεις διαφορετικές κορεατικές μεταφράσεις μιας βιογραφίας της Κάλλας από τον Στέλιο Γαλατόπουλο, την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας. Έτσι προέκυψε αυτή η εκτεταμένη συλλογή, η οποία είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στον κόσμο».

Κλείνοντας, θα πει: «Φέτος, κλείνω τα 75 μου χρόνια και ήταν σημαντικό για μένα να βρω εγκαίρως ένα νέο "σπίτι" για τη συλλογή μου. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο μέρος από την ελληνική Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία έδειξε ευγενικά ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την έρευνά μου. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Η συλλεκτική έκδοση της "Μήδειας" του Ευριπίδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Τσαρούχη.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
H βιογραφία της Μαρίας Κάλλας από την Αριάννα Στασινοπούλου, γραμμένη το 1981.

Η διεξοδική εξιστόρηση της προσωπικής ζωής και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της Κάλλας στη βιογραφία της Αριάννας Στασινοπούλου που γράφτηκε το 1981, περιοδικά όπως το «Τότε», που στο εξώφυλλό του φιλοξενεί αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και η συλλεκτική έκδοση της «Μήδειας» του Ευριπίδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Τσαρούχη είναι μόνο μερικά από τα συναρπαστικά αντικείμενα της συλλογής.    

Πρόκειται για σπάνιο βιβλιογραφικό υλικό το οποίο μας εισάγει στον κόσμο της Μαρίας Κάλλας και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ