Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, οι επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.Φωτ.: CBS Photo Archive/Getty Images
0


ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
: Η γυναίκα που άλλαξε το λυρικό τραγούδι με τις ερμηνείες της, η μεγάλη ντίβα. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, οι επισκέπτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που κοσμούν τα ράφια της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα φιλοξενείται πλέον μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 περίπου τεκμηρίων από τη διεθνή βιβλιογραφία που σχετίζεται με τη σπουδαία ερμηνεύτρια. Τα ντοκουμέντα αυτά τα συγκέντρωνε ανελλιπώς, επί σαράντα χρόνια, ο Benedict Gagelmann, κάτοικος Γερμανίας και λάτρης της Μαρίας Κάλλας.

Το εύρος της συλλογής περιλαμβάνει βιογραφίες, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, διπλωματικές εργασίες, τυπογραφικά δοκίμια, βιβλία για παιδιά, graphic novels αλλά και περιοδικά, φυλλάδια και προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, οδηγούς εκθέσεων, φανζίν, ακόμα και τράπουλες και γραμματόσημα.

Το εύρος της συλλογής περιλαμβάνει βιογραφίες, μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, διπλωματικές εργασίες, τυπογραφικά δοκίμια, βιβλία για παιδιά, graphic novels αλλά και περιοδικά, φυλλάδια και προγράμματα παραστάσεων, αφίσες, οδηγούς εκθέσεων, φανζίν, ακόμα και τράπουλες και γραμματόσημα.

Η εν λόγω συλλογή αποτελεί καρπό πολυετούς αναζήτησης από τον Γερμανό δωρητή σε διάφορες γλώσσες του κόσμου, με βασικό αντικείμενο τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας. Ο κ. Gagelmann μάς αφηγείται πώς ξεκίνησαν όλα: «Γεννήθηκα το 1948 και προέρχομαι από μια οικογένεια για την οποία η μουσική έπαιζε καταλυτικό ρόλο, ειδικά η όπερα. Ο δίδυμος αδελφός μου έγινε μαέστρος, ενώ προσωπικά θυμάμαι ότι παρακολούθησα την πρώτη μου παράσταση όπερας όταν ήμουν 7 ετών. Κάπως έτσι, όταν ήμουν έφηβος, ήρθα σε επαφή με τη φωνή της Μαρίας Κάλλας και λίγο αργότερα διάβασα κάποιες βιογραφικές πληροφορίες για εκείνη. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπήρχαν βιβλιογραφικά αξιόπιστες πληροφορίες στη διεθνώς δημοσιευμένη βιβλιογραφία για τη Μαρία Κάλλας, οπότε άρχισα να αναζητώ ό,τι είχε δημοσιευτεί σε όλο τον κόσμο για το θέμα αυτό».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
"Για πάνω από 40 χρόνια συγκέντρωνα ό,τι είχε εκδοθεί παγκοσμίως και αφορούσε την Κάλλας", λέει ο κ. Benedict Gagelmann.

Όσον αφορά τη διάσωση και προβολή της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Κάλλας, ο κ. Gagelmann υποστηρίζει: «Κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησα τους ακόλουθους κανόνες. Αναζήτησα βιβλία που είχαν γραφτεί για τη Μαρία Κάλλας ή βιβλία που περιείχαν άρθρα για την Κάλλας που είχαν έκταση τουλάχιστον 15 σελίδων. Επίσης, έψαχνα τις διάφορες μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες των ίδιων αυτών βιβλίων.

Στη συλλογή μου συμπεριέλαβα επίσης τις νέες εκδόσεις αυτών των τίτλων, εφόσον είχε αλλάξει η έκταση του περιεχομένου, ο τύπος της βιβλιοδεσίας, η μορφή ή η εμφάνιση. Φυσικά, απέκτησα περιοδικά που επικεντρώνονταν στη Μαρία Κάλλας, ωστόσο όσα είχαν λιγότερες από δέκα σελίδες για την Κάλλας δεν συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή. Υπάρχουν, παράλληλα, κατάλογοι εκθέσεων για την Κάλλας, καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως γραμματόσημα, ειδικά ένθετα για περιοδικά και άλλα».

Χάρη στη δωρεά του κ. Gagelmann, οι ερευνητές αλλά και το αναγνωστικό κοινό της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε συλλεκτικές εκδόσεις, να περιηγηθούν σε διάφορες φάσεις της ζωής της μεγάλης ντίβας και να επεξεργαστούν αναλυτικά μια λεπτομερή συλλογή.  

Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
H εντυπωσιακή συλλογή 1.800 περίπου τεκμηρίων από τη διεθνή βιβλιογραφία που σχετίζεται με τη Μαρία Κάλλας στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Gagelmann προσθέτει: «Για πάνω από 40 χρόνια συγκέντρωνα ό,τι είχε εκδοθεί παγκοσμίως και αφορούσε την Κάλλας. Συχνά ήταν συναρπαστικό να ανακαλύπτω ένα αντίτυπο μιας σπάνιας έκδοσης που έλειπε για δεκαετίες: για παράδειγμα, αγόρασα τρεις διαφορετικές κορεατικές μεταφράσεις μιας βιογραφίας της Κάλλας από τον Στέλιο Γαλατόπουλο, την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας. Έτσι προέκυψε αυτή η εκτεταμένη συλλογή, η οποία είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στον κόσμο».

Κλείνοντας, θα πει: «Φέτος, κλείνω τα 75 μου χρόνια και ήταν σημαντικό για μένα να βρω εγκαίρως ένα νέο "σπίτι" για τη συλλογή μου. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο μέρος από την ελληνική Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία έδειξε ευγενικά ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την έρευνά μου. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
Η συλλεκτική έκδοση της "Μήδειας" του Ευριπίδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Τσαρούχη.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή 1.800 τεκμηρίων για τη Μαρία Κάλλας Facebook Twitter
H βιογραφία της Μαρίας Κάλλας από την Αριάννα Στασινοπούλου, γραμμένη το 1981.

Η διεξοδική εξιστόρηση της προσωπικής ζωής και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της Κάλλας στη βιογραφία της Αριάννας Στασινοπούλου που γράφτηκε το 1981, περιοδικά όπως το «Τότε», που στο εξώφυλλό του φιλοξενεί αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και η συλλεκτική έκδοση της «Μήδειας» του Ευριπίδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Τσαρούχη είναι μόνο μερικά από τα συναρπαστικά αντικείμενα της συλλογής.    

Πρόκειται για σπάνιο βιβλιογραφικό υλικό το οποίο μας εισάγει στον κόσμο της Μαρίας Κάλλας και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Εμανουέλ Καρέρ «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα»

Το πίσω ράφι / Ένα επτασφράγιστο μυστικό που προκάλεσε αμηχανία και πάταγο

Προκλητικός, ωμός, συχνά σοκαριστικός, ο Εμανουέλ Καρέρ εξερευνά στο «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα» το οικογενειακό του παρελθόν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τα πιο κοντινά του πρόσωπα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Αναγνώσεις / Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο; Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος περιγράφει το 24ωρο των ανθρώπων κάθε ιδιότητας και κοινωνικής τάξης στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου μέσα από ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι αληθινές.
THE LIFO TEAM
Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Βιβλίο / Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Η Γαλλίδα συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας γεφυρώνει, με τη μυθιστορηματοποίηση της μνήμης, τη μεγάλη λογοτεχνία, από τον Μαρσέλ Προυστ μέχρι τον σύγχρονό μας Εντουάρ Λουί. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΠΕΞΕΡΓ. Παύλος Μεθενίτης «Αμανίτα μουσκάρια»

Το πίσω ράφι / Όταν μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών ξεκληρίστηκε από παραισθησιογόνα μανιτάρια

Στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα, το μυθιστόρημα «Αμανίτα μουσκάρια» του Παύλου Μεθενίτη εξερευνά το ζήτημα των ουσιών ως καταφύγιο αλλά και ως καταστροφή, και μας παρασύρει σ’ ένα ταξίδι ποτισμένο από την ελληνική πραγματικότητα, παραμονές της οικονομικής κρίσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Βιβλίο / Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Σε ένα νησί που μετρά λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους, ένα παλιό καραβόσπιτο μεταμορφώθηκε σε ένα καταφύγιο πολιτισμού γεμάτο βιβλία, μουσικές και μικρούς θησαυρούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρκ Τουέιν, «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν»

Το πίσω ράφι / Το μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν που έθαψαν οι κριτικοί και το αποθέωσε ο Χέμινγουεϊ

Στις «Περιπέτειες του Χακ Φιν» ο Μαρκ Τουέιν έπλασε τον πιο ελεύθερο ήρωα της αμερικανικής λογοτεχνίας, που αρνήθηκε τους κανόνες της κοινωνίας του και ένωσε την τύχη του με έναν σκλάβο δραπέτη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί την ζωή χωρίς αυτόν

Βιβλίο / Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή χωρίς αυτόν

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Βασιλεύς των Βασιλέων», όπως αποκαλούσε τον εαυτό του ο Ρεζά Παχλαβί, εστιάζει στις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ που «αποδέχτηκαν πρόθυμα τις φαντασιώσεις του, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τη χώρα του».
THE LIFO TEAM
Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Βιβλίο / Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Σταρ Ελλάς στα νιάτα της, διακρίθηκε ως ηθοποιός, θιασάρχης, ραδιοφωνική παραγωγός, δοκιμάστηκε επίσης στη συγγραφή έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι τώρα επτά βιβλία μαζί με το πρόσφατο «Η τρίτη άνοιξη» (εκδ. Επίμετρο), που έδωσε και το έναυσμα γι’ αυτήν τη συνέντευξη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Οι Αθηναίοι / O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Ο 81χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας που για δεκαετίες διηύθηνε τις πολιτιστικές σελίδες της Ελευθεροτυπίας, αφηγείται τη συναρπαστική καριέρα του στη LiFO
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Βιβλίο / Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Η σπουδαία μεταφράστρια, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς της στον Μαρσέλ Προυστ, μας ξεναγεί στον πολύπλοκο κόσμο του και εκφράζει τον θυμό της για την πανταχού παρούσα απάτη της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Βιβλίο / Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Ο Συνταγματάρχης και ο Βασιλιάς» εξερευνά τη συναρπαστική ζωή ενός ακούραστου κομπιναδόρου που προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του.
THE LIFO TEAM
Γνώριζαν ή όχι οι Γερμανοί για τα εγκλήματα του Χίτλερ;

Βιβλίο / Γνώριζαν ή όχι οι Γερμανοί για τα εγκλήματα του Χίτλερ;

Πότε ακριβώς χάθηκε ο πόλεμος για τον Άξονα; Ποια ήταν η πιο σημαντική μάχη του πολέμου; Πόσο «συμμέτοχος» ήταν ο Γερμανικός λαός στο ολοκαύτωμα; Σ’ αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει μια νέα ογκώδης έκδοση με τίτλο «Η συνολική ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
THE LIFO TEAM