Η Ελένα του Ζοακίμ Μασάντο ντε Ασίς, μια συναρπαστική εισαγωγή στον βραζιλιάνικο ρεαλισμό του 19ου αιώνα

Η Ελένα του Ζοακίμ Μασάντο ντε Ασίς, μια συναρπαστική εισαγωγή στον βραζιλιάνικο ρεαλισμό του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Ο Μασάντο ντε Ασίς, μιγάς, ταπεινής καταγωγής, κατάφερε να αναγνωριστεί ως ο πιο περίτεχνος και ιδιόμορφος συγγραφέας της λογοτεχνίας των Τροπικών, καθώς εκδίδει μια ευρεία γκάμα πεζών, θεατρικών, λιμπρέτων για όπερα, δοκιμίων και άρθρων με κριτικές στον Τύπο της εποχής του.
0

Το μικρό μυθιστόρημα του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ζοακίμ Μασάντο ντε Ασίς, Ελένα, πρωτοεκδιδόμενο στα ελληνικά για τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg (μετάφραση-πρόλογος-σημειώσεις-επίμετρο Νίκος Πρατσίνης), αποτελεί έκφραση ενός sui generis λογοτεχνικού ρομαντισμού, κατά τη διαμόρφωση του αστικού μυθιστορήματος στη Βραζιλία του 19ου αιώνα. Ο Μασάντο ντε Ασίς, μιγάς, ταπεινής καταγωγής, καταφέρνει ωστόσο να αναγνωριστεί ως ο πιο περίτεχνος και ιδιόμορφος συγγραφέας της λογοτεχνίας των Τροπικών, καθώς εκδίδει μια ευρεία γκάμα πεζών, θεατρικών, λιμπρέτων για όπερα, δοκιμίων και άρθρων με κριτικές στον Τύπο της εποχής του. Το πολύτιμο για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες/επισημάνσεις Επίμετρο εισάγει τον αναγνώστη σ' έναν άγνωστο, «εξωτικό» κόσμο προσφέροντας τους ανάλογους συνειρμούς και αναγωγές ανάμεσα στην κοινωνική διαστρωμάτωση και τις πολιτικές ζυμώσεις που επικρατούν στη Βραζιλία—μια απέραντη χώρα, μη-ενιαία εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά—και το φόντο ενός τυπικά «ρεαλιστικού» μυθιστορήματος, όπως χαρακτηρίζεται το Ελένα.


Στο Ελένα πλοκή και χαρακτήρες αποκτούν μια πρώιμη μοντέρνα χροιά, αποκλίνοντας από την μεταποικιοκρατική αντίληψη που έτεινε στην εύκολη ηθογραφία. Ο Μασάντο ντε Ασίς αποφεύγει ή ειρωνεύεται με λεπτότητα και χιούμορ τον «ινδιανισμό», μια ρομαντικο-νατουραλιστική τάση στην αφήγηση, που εμπνέεται από τον ανθρωπολογικό τύπο του φτωχού μιγάδα της βραζιλιάνικης υπαίθρου, προτιμώντας να επεξεργαστεί σε πιο βαθύ, ψυχολογικό επίπεδο την ιστορία της Ελένα. Ο συγγραφέας, με τον πιο περίεργο και αναπάντεχο τρόπο, στηρίζει την πλοκή στις ατομικές αποφάσεις και οπτικές των ηρώων, καθώς η λιτή γλώσσα του τους σκιαγραφεί κατανοητά, διατηρώντας την εσωτερική ένταση στην αφήγηση, η οποία πυροδοτείται από τα δυνατά συναισθήματα ή τις αδυναμίες τους. Ο Εστάσιο είναι ο ευκατάστατος, ευγενικός γιος του συμβούλου Βάλε, έτοιμος να εκτελέσει τη διαθήκη του θανόντος πατέρα του με τον πλέον μεγαλόψυχο τρόπο, χωρίς ν' αμφισβητεί τη μυστηριώδη νεοεμφανισθείσα αδελφή του και συγκληρονόμου Ελένα, που φαίνεται να τον προκαλεί και να τον γοητεύει, πριν καν γνωριστούν. Από τη στιγμή που συναντιούνται οι δύο νέοι βιώνουν αρχικά μια μακάρια αδερφική αγάπη, που ανατρέπεται σταδιακά από την αινιγματική συμπεριφορά της Ελένα, αποτέλεσμα ίσως μιας υπέρμετρης ταπεινοφροσύνης. Αλλά και ο υφέρπων ερωτισμός που δημιουργεί την ιδιάζουσα αισθηματική ατμόσφαιρα της πλοκής, εκφράζεται μέσω της εντονότατης καχυποψίας του Εστάσιο. Δορυφόρος των μύχιων συναισθημάτων είναι ο ιερέας Μελσιόρ με τον καταλυτικό ρόλο του φιλοσόφου-ψυχολόγου να τονίζει την αθέατη/ασυνείδητη πλευρά των εν δυνάμει πράξεων, προλαμβάνοντας ή καθυστερώντας όσο μπορεί αναπότρεπτα γεγονότα. Η ψυχογραφία κυριαρχεί και σε μικρότερης εμβέλειας χαρακτήρες εξαρτώμενους από την άκαμπτη, προδιαγεγραμμένη μοίρα που επιβάλλεται στον γαιοκτήμονα Εστάσιο, λόγω περιουσίας και κοινωνικής θέσης: ο αδερφικός του φίλος Μεντόνσα, η αρραβωνιαστικιά του Εστάσιο Εουζένια, η θεία Ούρσουλα και ο μυστηριώδης ένοικος της καλύβας με τη γαλάζια σημαιούλα, όλοι τους υποφέρουν από την καταπίεση εξωτερικών παραγόντων που οδηγούν στο μελοδραματικό φινάλε της ιστορίας.

 
Οι υπέροχα δεμένες και στοιχειοθετημένες σελίδες του μυθιστορήματος με πολυτονική γραμματοσειρά συμβάλλουν στην απόλαυση της ανάγνωσης (τυπογραφική επιμέλεια Γιάννη Μαμάη), συνοδεύοντας τη γοητευτικά στακάτη γραφή που μας μεταφέρει νοερά στο μακρινό, τοπικά και χρονικά, Ρίο ντε Ζανέιρο. Ο Μασάντο ντε Ασίς, άγνωστος ως επί το πλείστον στο ελληνικό κοινό, συνδυάζει το τοπικό με το οικουμενικό και το συλλογικό λαϊκό στοιχείο με την καλλιέργεια του ατομικού συγγραφικού ύφους. Εξάλλου, οι προθέσεις του διατυπώνονται ξεκάθαρα στο χρονογράφημα-δοκίμιό του με τίτλο Νεότερα σχετικά με τη σύγχρονη λογοτεχνία της Βραζιλίας: 'Ενστικτο εθνικότητας, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1873 σε ένα έντυπο στη Νέα Υόρκη: «Αυτό που πρέπει να ζητάει κανείς από τον συγγραφέα, πρωτ' απ' όλα, είναι ένα μύχιο εσωτερικό συναίσθημα, που να τον καθιστά άνθρωπο του τόπου του και του καιρού του, έστω και όταν ασχολείται με ζητήματα μακρινά στον τόπο και τον χρόνο» (Επίμετρο, σελ.370).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM