Μάρκος Αυρήλιος: Τα μεγάλα διλήμματα ενός φιλοσόφου-βασιλιά

Μάρκος Αυρήλιος: Τα μεγάλα διλήμματα ενός φιλοσόφου-βασιλιά Facebook Twitter
«Παρότι ο Μάρκος ήταν αναγνωρισμένος ως φιλόσοφος στην εποχή του, ο ρόλος του στα στρατιωτικά θέματα ήταν πιο σημαντικός για τους συγχρόνους του»... O Μάρκος Αυρήλιος έφιππος. Ανώνυμου, 17ος αι., Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης
0


ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΑΜΠΕΡΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΑ,
που ενισχύθηκε από την ταινία «Μονομάχος» του 2000, ο Μάρκος Αυρήλιος παραμένει, για τους μελετητές, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Κάποιοι βλέπουν το έργο του «Τα εις εαυτόν», μια συλλογή αρχών και αποφθεγμάτων για την αυτοβελτίωση μέσω της στωικής φιλοσοφίας, ως καθρέφτη των αξιών που ο ίδιος  έφερε στις δύο δεκαετίες της αυτοκρατορίας του στη Ρώμη (161-180 μ.Χ.). Άλλοι έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην απόσταση μεταξύ αυτών των στοχαστικών γραπτών και των γεγονότων στην πολιτική του καριέρας. «Ο πραγματικός Μάρκος Αυρήλιος φαίνεται να είναι κυρίως Ρωμαίος και όχι Στωικός», είχε γράψει ένας ιστορικός το 1969. Στο βιβλίο του με τίτλο «Μάρκος Αυρήλιος: Φιλόσοφος - Βασιλιάς», ο Γουίλιαμ Ο. Στίβενς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Creighton, καθιστά σαφές σε ποια πλευρά στέκεται. Στην αφήγησή του για τη ζωή του αυτοκράτορα υποστηρίζει την εικόνα του Μάρκου ως ενός δεινοπαθούντος σοφού που διατήρησε το σθένος του εν μέσω ταραγμένων καιρών.

«Ο Αντωνίνος», έγραφε, «με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορεί κανείς να ζει σε ένα παλάτι χωρίς να χρειάζεται σωματοφύλακες, φανταχτερά ρούχα, συνοδούς, αγάλματα και όλη αυτή την πολυτέλεια».

Ο Μάρκος Αυρήλιος διακρινόταν για τη μελετηρή και νηφάλια φύση του, η οποία ήταν εμφανής ακόμη και στην εφηβεία και την πρώιμη νεότητά του. Γεννημένος ως Μάρκος Άννιος Βέρος το 121 μ.Χ., εντυπωσίασε τόσο πολύ έναν φίλο της οικογένειας, τον αυτοκράτορα Αδριανό, ώστε να μετατρέψει το επώνυμό του (Verus), που σημαίνει «αληθινός», στο υπερθετικό Verissimus, «ο πιο αληθινός». Το 138, καθώς ο Αδριανός ασθενούσε όλο και πιο συχνά, τίμησε τον Μάρκο ακόμη περισσότερο, προχωρώντας σε μια πιο σημαντική αλλαγή του ονόματος του μικρού. Χωρίς απογόνους και γνωρίζοντας ότι οι αυτοκρατορικοί προκάτοχοί του είχαν επιλέξει τους διαδόχους τους μέσω υιοθεσίας, ο Αδριανός υιοθέτησε έναν άνδρα στην ηλικία των 50 ετών, ο οποίος έγινε ο Αντωνίνος, και του έδωσε εντολή να υιοθετήσει, με τη σειρά του, τον 16χρονο Μάρκο, μαζί με ένα άλλο παιδί, τον Λεύκιο Κειόνιο Κόμμοδο. Έτσι, με μια μόνο κίνηση εξασφάλισε δύο γενιές διακυβέρνησης.

Ο Αντωνίνος, έγραφε, «με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορεί κανείς να ζει σε ένα παλάτι χωρίς να χρειάζεται σωματοφύλακες, φανταχτερά ρούχα, συνοδούς, αγάλματα και όλη αυτή την πολυτέλεια».
Το εξώφυλλο της βιογραφίας «Μάρκος Αυρήλιος: Φιλόσοφος-Βασιλιάς»

Ο Μάρκος ωρίμασε στο παλάτι με τον Λεύκιο ως θετό αδελφό του και τον Αντωνίνο (που σύντομα έλαβε το προσωνύμιο «Ευσεβής») ως ένα εμπνευσμένο πρότυπο που του έδειξε πώς να κυβερνά. Ο Μάρκος θαύμαζε τον θετό του πατέρα και έγραψε γι' αυτόν με συγκινητικό τρόπο στα «Εις εαυτόν». «Ο Αντωνίνος», έγραφε, «με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορεί κανείς να ζει σε ένα παλάτι χωρίς να χρειάζεται σωματοφύλακες, φανταχτερά ρούχα, συνοδούς, αγάλματα και όλη αυτή την πολυτέλεια».

Όταν ο Αντωνίνος πέθανε, το 161, ο Μάρκος και ο Λεύκιος έγιναν οι πρώτοι συν-ηγεμόνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο ακόλαστος και διεφθαρμένος Λεύκιος θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τον Μάρκο μακροπρόθεσμα, αλλά η ασθένεια τον σκότωσε μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Η πανώλη, ίσως μια μορφή ευλογιάς, είχε αρχίσει να θερίζει την αυτοκρατορία, όπως θα συνέχιζε να κάνει για περισσότερο από μια δεκαετία. Εκατομμύρια ζωές χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τα 14 παιδιά που γέννησαν ο Μάρκος και η σύζυγός του, Φαουστίνα. Τελικά, πέντε από τις κόρες του επέζησαν και μόνο ένας γιος, στον οποίο ο Μάρκος είχε δώσει ένα διαβόητο πλέον όνομα: Κόμμοδος.

Για οκτώ δεκαετίες, κανένας Ρωμαίος αυτοκράτορας δεν είχε νόμιμο γιο για να τον ορίσει διάδοχο και οι νέες περιστάσεις ανάγκασαν τον Μάρκο Αυρήλιο να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Η επιλεκτική υιοθεσία είχε εξυπηρετήσει εξαιρετικά το αυτοκρατορικό καθεστώς, δημιουργώντας μια σειρά από ικανότατους ηγέτες που έγιναν γνωστοί ως οι Πέντε Καλοί Αυτοκράτορες. Αλλά για τον ίδιον, το να ακολουθήσει αυτό το προηγούμενο θα σήμαινε να αποκληρώσει το παιδί του. Επέλεξε να προτιμήσει τη βιολογία από την αξιοκρατία και όρισε τον Κόμμοδο ως διάδοχό του όταν ο μικρός ήταν μόλις πέντε ετών. Αυτή η απόφαση θα είχε σοβαρές συνέπειες.

Υπό την πίεση των γειτόνων τους, οι γερμανικές και σαρματικές φυλές άρχισαν να διασχίζουν τον Δούναβη, ένα από τα σύνορα της Ρώμης, τη δεκαετία του 160, και συνέχισαν κατά διαστήματα την προέλασή τους καθ' όλη τη δεκαετία του 170. Ο Μάρκος Αυρήλιος κατευθύνθηκε βόρεια για να αντιμετωπίσει αυτό που τότε θεωρήθηκε εισβολή, αλλά που σήμερα θα περιγραφόταν καλύτερα ως μεταναστευτικό κύμα. Οι Μαρκομανικοί Πόλεμοι (166-80), που πήραν το όνομά τους από τη μεγαλύτερη και πιο επιθετική από αυτές τις φυλές, θα κρατούσαν τον Μάρκο σε στρατόπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του. Μια ανάγλυφη στήλη στη Ρώμη, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά το θάνατό του και παραμένει σήμερα σχεδόν άθικτη, δοξάζει τις νίκες του επί των γενειοφόρων πολεμιστών του εχθρού, μερικοί από τους οποίους απεικονίζονται με κομμένα κεφάλια.

«Παρότι ο Μάρκος ήταν αναγνωρισμένος ως φιλόσοφος στην εποχή του, ο ρόλος του στα στρατιωτικά θέματα ήταν πιο σημαντικός για τους συγχρόνους του», σημειώνει ο συγγραφέας. Επίσης, εξετάζει το ερώτημα αν αυτός ο ρόλος ήταν αντίθετος με τα στωικά ιδανικά και τις αρχές που ο Μάρκος κατέγραφε στα διαλείμματα των μαχών, στις σημειώσεις που έγιναν τα «Εις εαυτόν». Αν και οι Στωικοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους μέρος μιας κοσμόπολης –μιας πολιτείας για όλη την ανθρωπότητα–, ήταν ωστόσο καθήκον του Μάρκου Αυρηλίου να εμποδίσει όσους είχαν «πιο απλοϊκό μυαλό» να βλάψουν αυτή την κοινότητα, γράφει ο Στίβενς.

Ο Μάρκος Αυρήλιος υπέφερε από διάφορες ασθένειες από την παιδική του ηλικία, και η ζωή στον βορρά τις επιδείνωσε. Το ζήτημα της διαδοχής έγινε πιο επείγον. Ο Κόμμοδος, πλέον έφηβος, είχε δείξει ότι δεν είχε καμία από τις ιδιότητες του πατέρα του. Προτιμούσε τόσο πολύ τον αθλητισμό από την πολιτική, που ορισμένοι πίστευαν ότι ήταν γιος ενός μονομάχου. Ωστόσο, ο Μάρκος τον έχρισε συναυτοκράτορα το 177. Όταν ο πέθανε, τρία χρόνια αργότερα, και ο Κόμμοδος ανέβηκε στον θρόνο, η εποχή των Καλών Αυτοκρατόρων έφτασε σε μια κρίσιμη καμπή. Ο Στίβενς κάνει ό,τι μπορεί στο βιβλίο του για να δικαιολογήσει αυτή την εσφαλμένη, όπως απεδείχθη, κρίση του «φιλοσόφου-βασιλιά», υποστηρίζοντας ότι ο Κόμμοδος πιθανότατα θα ξεκινούσε εμφύλιο πόλεμο αν τον παραμέριζαν. Ωστόσο, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι ο Μάρκος Αυρήλιος, παρά την προειδοποίηση που απευθύνει ο ίδιος προς τον εαυτό του στα «Εις εαυτόν», να μη γίνει ποτέ «Καίσαρας», προτίμησε τελικά να διατηρήσει τη βασιλική εξουσία στην οικογένεια.

Με στοιχεία από τη «The Wall Street Journal». 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Βιβλίο / «Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Πόση Ρώμη υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη, την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα; Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης της «Ρωμαϊκής Ιστορίας», Σωτήρης Μετεβελής, μιλά για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου και την κληρονομιά που άφησε πίσω της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πώς απέκτησε τόσους οπαδούς η Στωική φιλοσοφία;

Ιδέες / Πότε και πώς απέκτησε τόσους οπαδούς η στωική φιλοσοφία;

Influencers και εγχειρίδια αυτό-εξέλιξης επιχειρούν να περάσουν μια «εκλαϊκευμένη» και εντελώς στρεβλή εκδοχή μιας κλασικής φιλοσοφικής αντίληψης, προωθώντας τον στωικισμό ως εργαλείο επιχειρηματικής στρατηγικής και διαχείρισης κρίσεων.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Τόνι Μόρισον «Τζαζ»

Το πίσω ράφι / «Τζαζ»: Η σκοτεινή ιστορία που έδωσε στην Τόνι Μόρισον το Νόμπελ

Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20, εν μέσω της Μεγάλης Μετανάστευσης και της έκρηξης της τζαζ, η μεγάλη Αφροαμερικανίδα συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία έρωτα και βίας, φωτίζοντας τα τραύματα του παρελθόντος που διαμορφώνουν τις ζωές των ηρώων της.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: O ασπρόμαυρος κόσμος του Πάμπστ

The Review / Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: Η άνοδος και η πτώση ενός σπουδαίου σκηνοθέτη

Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάει με τον κορυφαίο μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη για το μυθιστόρημα «Ασπρόμαυρο» του Ντάνιελ Κέλμαν. Ήρωας του βιβλίου είναι ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ και θέμα του οι καλλιτέχνες που συνθηκολόγησαν με το Κακό στις ποικίλες σατραπείες του κόσμου. Εν προκειμένω, στη ναζιστική Γερμανία.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Γκαμπριέλ Ζουκμάν / «Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Ο Γάλλος οικονομολόγος, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, που έγινε διάσημος με την πρότασή του για άπαξ φορολόγηση 2% σε κάθε μεγιστάνα επιμένει ότι η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή των πολλά εχόντων δεν είναι φυσικός νόμος αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που επιβάλλεται να αλλάξουν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
 Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Radio Lifo / Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης κουβεντιάζει με τον Τάσο Μπρεκουλάκη και τη Μαρία Δρουκοπούλου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μέσα από τις λέξεις» και λύνει όλες τους τις απορίες.
THE LIFO TEAM
Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος, ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες και δικά μας παιδιά.

Βιβλίο / Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος κι ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες- δικά μας παιδιά

Σύμφωνα με την έκδοση «Ο Βουρκόλακας και άλλα μορμολύκεια», η μορφή του ενυπήρχε στις ελληνικές αφηγήσεις, διαπερνώντας αρχαίες δοξασίες και προφορική παράδοση - έτσι εξηγείται το πρόσφατο ενδιαφέρον για τις ιστορίες λαογραφικού τρόμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Βιβλίο / Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Η πρόσφατη έκδοση του «Πιο πέρα από τη θάλασσα» στα ελληνικά αποδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι ο Ιρλανδός συγγραφέας δεν είναι μόνο ο πιο ουσιαστικός αναθεωρητής του μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, αλλά ίσως και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνίας της χώρας του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

Πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη, με παρουσία σχεδόν πέντε δεκαετιών στο λογοτεχνικό προσκήνιο, η γνωστή συγγραφέας ανατρέχει στα νεανικά της χρόνια, μιλά για την έλξη που της ασκούσε ανέκαθεν το διαφορετικό και σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Βιβλίο / «Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Στο βιβλίο του «Καλλιστεία» ο Μανώλης Μελισσάρης περιγράφει πώς μια παρέα queer ανδρών έκανε στη συμπρωτεύουσα το 1929 τον δικό της διαγωνισμό ομορφιάς, παράλληλα με τον πρώτο «επίσημο», αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απώλειας»

Βιβλίο / Νίκος Βέλμος: Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απωλείας»

Εκατό χρόνια κλείνουν φέτος από την κυκλοφορία του περιοδικού «Φραγκέλιο» που ίδρυσε ο λογοτέχνης, ηθοποιός, ζωγράφος, εκδότης, γκαλερίστας και κοινωνικός επαναστάτης Νίκος Βέλμος, μια παραγνωρισμένη πλην όμως πολυσχιδής, μποέμικη και άκρως επιδραστική προσωπικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας τολμηρό προσωπικό αντίο

Το πίσω ράφι / Ένα τολμηρό προσωπικό αντίο

Ο Ντέιβιντ Πλαντ γράφει τον «Αγνό εραστή» για να αποχαιρετήσει τον επί τέσσερις δεκαετίες σύντροφό του Νίκο Στάγκο, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα με έναν συγκινητικό και αποκαλυπτικό τρόπο αυτόν τον διακεκριμένο ποιητή και επιμελητή εκδόσεων.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Βιβλίο / «Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Η κορυφαία συγγραφέας της Αργεντινής, Σέλβα Αλμάδα, μιλάει στη LiFO λίγο πριν από την άφιξή της στη χώρα μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας για τα πολυβραβευμένα βιβλία της, την έμφυλη βία και τη γυναικεία ταυτότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Βιβλίο / Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Γαλανόσκυλος», ο καταξιωμένος συγγραφέας μιλά για όλα: τους πολιτικούς «που είναι ανίκανοι αλλά ξέρουν να μαζεύουν ψήφους», τον πολιτισμό που έχει μετατραπεί σε «σοβαροφανή παρωδία» και μια Ελλάδα που «δεν έχει ξεφύγει ποτέ από τον ναρκισσισμό της».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Βιβλίο / Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Στο μυθιστόρημά του «Αθέατος βίος», ο Νικολό Αμανίτι ερευνά την ιδιωτική ζωή της συζύγου ενός πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι social media managers κινούν τα νήματα και η θεωρία του χάους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ