Η αναγέννηση των ελληνικών graphic novels

Η αναγέννηση των ελληνικών graphic novels Facebook Twitter
Το 2019 ήταν γενναιόδωρο για τους φαν του ελληνικού κόμικ
0

Κάθε χρόνο, όπως έχει καθιερωθεί τελευταία, κατά τη διάρκεια του Comicdom Con οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν την καινούργια τους σοδειά. Το 2019 ήταν γενναιόδωρο για τους φαν του ελληνικού κόμικ, με 18 επίσημες νέες κυκλοφορίες και άπειρες μη καταγεγραμμένες αυτοεκδόσεις.

Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς από πιο σοβαρές ιστορικές δουλειές, συνέχειες σειρών ή φανταστικές ιστορίες με φόντο την Αθήνα μέχρι πιο κωμικές απόπειρες.

Για αρχή, η Jemma Press παρουσίασε έναν κατάλογο-υπερπαραγωγή με δέκα νέους τίτλους, ανάμεσά τους και πολυαναμενόμενες συνέχειες.

Πρώτο και καλύτερο το Ψηφιδωτό των Τάσου Ζαφειριάδη και Πέτρου Χριστούλια με το εντυπωσιακό χρυσό εξώφυλλο και μια θεματική που δανείζεται στοιχεία από fantasy για να αφηγηθεί την ιστορία ενός χωριού σε μια ακαθόριστη εποχή.

Ο Θανάσης Λώλος έχει καινούργια δουλειά με τίτλο Αθήνα που περιέχει ιστορίες της πόλης από τη δεκαετία του '90, αυτοβιογραφικές και κωμικές, πάντα στο ξεχωριστό στυλ του που δανείζεται στοιχεία από manga.

Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς από πιο σοβαρές ιστορικές δουλειές, συνέχειες σειρών ή φανταστικές ιστορίες με φόντο την Αθήνα μέχρι πιο κωμικές απόπειρες.

O Θανάσης Πετρόπουλος παρουσιάζει τα Mυστήρια Πράγματα και πώς θα ήταν η Αθήνα στοιχειωμένη, με κατοίκους της ξωτικά, νεράιδες, καλικάντζαρους κ.ά.

Η Αλεξία Οθωναίου γράφει και εικονογραφεί τις εμπνευσμένες Μικρές Ιστορίες που κρύβονται σε προφανή μέρη, ένα «σαβουάρ σουρβίβρ» για το τέλος του κόσμου, όπου τα καθημερινά αντικείμενα αποκτούν άλλη σημασία.

Η Τερατολογία είναι ένα μικρό βιβλίο της Αυγής Κανάκη που δείχνει την αγάπη της για τα τέρατα και τα αλλόκοτα πλάσματα.

Κυκλοφoρεί επίσης ο δεύτερος τόμος του 1800 με θέμα τα γεγονότα πριν από την Ελληνική Επανάσταση του '21. Ο δημιουργός του Θανάσης Καραμπάλιος κέρδισε το φετινό βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη με μια δουλειά διεθνών προδιαγραφών.

Ακόμα, ο τρίτος τόμος από τις Νύφες του Δράκουλα των Αβραάμ Κάουα και Γιάννη Ρουμπούλια, ο τρίτος τόμος του Η Μητρόπολη του Χρυσού, του fantasy graphic novel της Αγγελικής Σαμαλίκη, και ένα omnibus με όλα τα Κουραφέλκυθρα του Αντώνη Βαρβαγιάννη που δημοσιεύτηκαν στο socomic.gr από το 2014 μέχρι το 2018 με πρόλογο του Φοίβου Δεληβοριά.

Οι φαν του είδους διαβάζουν ήδη τις νέες περιπέτειες του Μάρκου που μετακομίζει στην Αθήνα από τον «σκληρό βράχο» της Σύρου στο Hard Rock του Τάσου Μαραγκού (Tasmar).

Οι εκδόσεις Χαραμάδα μεταφέρουν στα ελληνικά το κόμικ του Rick Geary Οι ζωές των Σάκο και Βαντσέτι που αφορά μια πολύκροτη και άδικη δίκη δύο αναρχικών στις αρχές του 20ού αιώνα.

Για όσους απόλαυσαν το περσινό Shark Nation (το φετινό βραβείο καλύτερου κόμικ) του Σπύρου Δερβενιώτη η Χαραμάδα ετοίμασε ένα συνοδευτικό τεύχος που προλογίζει τον δεύτερο τόμο, που θα βγει τους επόμενους μήνες με τίτλο Hasta la vista, baby.

Από την Comicdom Press έχουμε τον δεύτερο τόμο του Ανώνυμου Αθηναίου με υπότιτλο Στη σκιά της Ακρόπολης, μια δουλειά του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, το πρώτο τεύχος του Astropia του Παναγιώτη Βλάμη για μια φανταστική πόλη με υπερασπιστές μια οικογένεια με υπερδυνάμεις και τo Αλλόκοσμα που παραλλάσσει γνωστά παραμύθια με έξτρα horror και sci-fi στοιχεία σε σχέδιο της Ευγενίας Κουμάκη και σενάριο της Βασιλείας Βαξεβάνη.

Στο ίδιο πνεύμα του horror κυκλοφορεί και το δεύτερο και ολοκαίνουριο τεύχος του Σκοτεινά μυστικά από την παλιά Αθήνα με την υπογραφή του Δημήτρη Κοσκινά.

Από τις εκδόσεις Ένατη Διάσταση, που έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη, έκαναν ντεμπούτο τα κόμικς Ο Κήπος, η πρώτη μεγάλη δουλειά του Γιώργου Καμπαδάη, ένα fantasy παραμύθι με ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι, το αυστηρώς ακατάλληλο και αρκετά παιχνιδιάρικο Το μεγάλο μπανιστήρι του Σταύρου Κιουτσιούκη, καθώς και μια πρωτότυπη κυκλοφορία του ίδιου καλλιτέχνη για καλό σκοπό.

Στο Χορτάστε με την ψυχή σας ενώνει τις δυνάμεις του με 16 σεφ (ανάμεσά τους ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Στέλιος Παρλιάρος), εικονογραφεί ισάριθμες συνταγές τους και αφιερώνει το βιβλίο στα παιδιά όλου του κόσμου με σκοπό τη στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS.

Τέλος, ίσως η πιο εντυπωσιακή έκδοση που παρουσιάστηκε στο φετινό Comicdom είναι το Γιαννούλης Χαλεπάς από τις εκδόσεις Πατάκη, που εξιστορεί με μοναδικό τρόπο την ταραγμένη ζωή και το έργο του σπουδαιότερου ίσως Νεοέλληνα γλύπτη από την Τήνο. Μια ακόμη εξαιρετική δουλειά από τους Δημήτρη Βανέλλη και Θανάση Πέτρου μετά το Παραρλάμαπου αφορούσε το έργο του Δημοσθένη Βουτυρά.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου

Βιβλίο / Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

5 συγγραφείς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη χαράζουν νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Ανάμεσά τους, η Τζόχα Αλχάρθι που κέρδισε το Booker και η βραβευμένη με Πούλιτζερ Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Αρχαιολογία / Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Η διακεκριμένη ιστορικός Mary Beard στο βιβλίο της «Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. Οι ηγεμόνες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου», παρουσιάζει τη ζωή και το έργο των αυτοκρατόρων μέσα από ανεκδοτολογικές αφηγήσεις και συναρπαστικές λεπτομέρειες, που θυμίζουν απολαυστικό μυθιστόρημα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια εστιάζει στον ρόλο των δούλων, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη σεξουαλική ζωή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
M. HULOT
Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ