Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα

Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
2

Η περίεργη αυτή εικόνα, με μια γάτα και ένα περιστέρι που φαίνεται να φέρουν εκρηκτικά την πλάτη τους, εμφανίστηκε το Νοέμβριο στο μπλογκ BibliOdyssey. Σύμφωνα με το μπλογκ, η εικόνα βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο του 1584 με τίτλο "Feuer Buech" ή, «Βιβλίο της Φωτιάς» που είναι μέρος της συλλογής του ινστιτούτου Edgar Fahs Smith που ειδικεύεται στην ιστορία της χημείας και ειδικότερα στην πυρίτιδα και στα εκρηκτικά.

Το κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες τιτλοφορείται «Για να καεί ένα κάστρο ή μια πόλη που δεν μπορείς να φτάσεις με άλλο τρόπο». Σε αυτό το απόσπασμα υπάρχουν οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσει κάποιος περιστέρια και γάτες ζωσμένες με εκρηκτικούς μηχανισμούς για να βάλουν φωτιά σε εχθρικούς στόχους. Με τον μακάβριο αυτόν τρόπο τα ζώα προσπαθώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα γινόταν αθώοι εμπρηστές. Μια πρόχειρη μετάφραση του κειμένου θα ήταν η εξής:

«Φτιάξε έναν μικρό σάκο με εκρηκτικά... αν θέλεις να βάλεις φωτιά σε μια πόλη ή σε ένα κάστρο, ψάξε να βρεις μια γάτα από αυτό το μέρος. Και δέσε τον σάκο στην πλάτη της γάτας, άναψε το, άστο να πάρει φωτιά και άσε την γάτα να φύγει, έτσι ώστε να τρέξει στο πιο κοντινό κάστρο ή πόλη, και από το φόβο της να κρυφτεί θα μπει σε κάποιον αχυρώνα ο οποίος θα καεί.»

Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Γάτες-πύραυλοι σε βιβλίο πυροτεχνικής του 16ου αιώνα Facebook Twitter
Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Romantasy: Το σύγχρονο εκδοτικό φαινόμενο που σπάει ταμεία και κατακτά τους νεαρούς αναγνώστες

Βιβλίο / Romantasy: Έρωτες, δράκοι και επική δράση στη νέα υβριδική λογοτεχνία της γενιάς του ΤιkTok

Συνδυάζοντας έρωτα, δράκους και επικές περιπέτειες, το υβριδικό αυτό είδος σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις παγκοσμίως, μετατρέπει συγγραφείς όπως η Ρεμπέκα Γιάρος και η Σάρα Τζ. Μάας σε σταρ της γενιάς του TikTok
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ 22η ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, σε τροχιά σύνδεσης με τις νέες τάσεις αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Βιβλίο / ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Απολογισμός της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το ΕΛΙΒΙΠ. Ποιες σημαντικές καινοτομίες υπήρξαν και τι μένει να γίνει ακόμα;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας πίσω από τα «Μπούτια και Διανόηση»

Βιβλία και Συγγραφείς / Η συγγραφέας πίσω από τo «Μπούτια και Διανόηση»

Η πιο αναγνωρίσιμη βιβλιοφιλική φωνή του ελληνικού Instagram, η Ματίνα Αποστόλου, γνωστή από τον λογαριασμό της «Intellectual Thighs», μιλά για την αγάπη της για τα βιβλία αλλά και για το νέο της μυθιστόρημα, «Ρίζες».
M. HULOT
«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ευτυχώς για μας, η Τζένη Μαστοράκη αγαπούσε από μικρή τις ιστορίες που τη φόβιζαν/ «Κι όλα τα κακά σκορπά…»: Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη

Βιβλίο / Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη κυκλοφορεί ξανά

Ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο έργο της κορυφαίας ποιήτριας και μεταφράστριας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση από την Άγρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Titus Milech: «Όταν κατάλαβα, μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μιλάω Γερμανικά»

Titus Milech / O Γερμανός ψυχίατρος που νιώθει βαθιά απαξίωση για τη χώρα του

Ο Titus Milech μιλάει για τη βαθιά απαξίωση που νιώθει για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε λόγω των εγκλημάτων του ναζισμού και εξηγεί γιατί του είναι αδύνατον ακόμα και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Βιβλίο / Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Ένα νέο βιβλίο εξερευνά την γοητεία που ασκούσε στον Χίτλερ ο αγαπημένος του αρχιτέκτονας και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Σπέερ «ξέπλυνε» τη συμμετοχή του στον όλεθρο και εμφανίστηκε ως «ο καλός Ναζί»
THE LIFO TEAM
Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Βιβλίο / Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Το νέο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Οι ορφανοί - Μια ιστορία του Μπίλι δε Κιντ», επιβεβαιώνει τον λόγο που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον προτιμά: αφηγείται πραγματικά γεγονότα με την ευαισθησία του λογοτέχνη και δεν φοβάται να προασπιστεί με τις λέξεις του τους αφανείς και τους ανυπεράσπιστους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Κάτι ανάλογο - όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ζώων - περιγράφει ο Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημά του "L'Archipel en feu" (1884), που διαδραματίζεται στην Ελλάδα.Οι πειρατές του Οιτύλου στη Μάνη, όταν ήθελαν να επιτεθούν σε κάποιο πλοίο τη νύχτα, έδεναν το φανάρι που χρησιμοποιούσαν για φάρο σε μία κατσίκα και την έστελναν στα βράχια της ακτής. Ο καπετάνιος του πλοίου το οδηγούσε προς το φως, νομίζοντας ότι είναι το λιμάνι και έπεφτε στις ξέρες.