Δημήτρης Μανιάτης: «Η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική»

Δημήτρης Μανιάτης: «Η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική» Facebook Twitter
Νομίζω ότι ζούμε σε μια ρευστή περίοδο και είμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι μεγάλων εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες χώρες κάνουν άλματα προς το μέλλον κι άλλες βήματα προς τα πίσω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Γράφε για να ζεις, ζήσε για να γράφεις» είναι η φράση που συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία ζωής του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Μανιάτη. Από το 2005 εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης και χρονογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα» και συνεργάζεται με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» στο ελεύθερο πολιτικό ρεπορτάζ. Επίσης, έχει επιμεληθεί κείμενα για μουσικές παραστάσεις, για τον ετήσιο κατάλογο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και έχει εργαστεί ως σύμβουλος ιστορικών θεμάτων για παραστάσεις.

«Θα βρεθούμε στη Στάνη, κάτω από την πλατεία Ομονοίας», μου είπε όταν τον ρώτησα πού ήθελε να συναντηθούμε. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η έκδοση της συλλογής διηγημάτων του που φέρει τον τίτλο «Μπρούντζινος» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για «δεκάξι διηγήματα μικρής φόρμας. Μικρές ιστορίες, σαν φέτες ζωής ή σαν μικρά όνειρα που καταγράφηκαν πυρετικά λίγο πριν τελειώσουν. Πικρά, αστεία, γλυκόπικρα, αδιάφορα, στιγμιότυπα μιας ζωής που χάνεται, μιας ζωής που ανατέλλει, μιας ζωής που δεν υπήρξε ποτέ ή, απειλητική, εδώ γύρω μάς κυκλώνει». 

Από τη μία βλέπουμε την πόλη ως ένα απέραντο ξενοδοχείο και από την άλλη ως προαυλισμό από μια δουλειά. Έχουμε καταφέρει οι ίδιοι οι κάτοικοι να είμαστε τουρίστες στην ίδια μας την πόλη. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι Αθηναίοι μισούν την πόλη τους. Είναι αλήθεια ότι δεν την αγαπάμε την Αθήνα παρά μόνο ως excel ενός real estate. 

Ως δημοσιογράφος έχει πάρει συνέντευξη από σπουδαίους καλλιτέχνες και διανοούμενους και έχει γράψει χιλιόμετρα λέξεων σε πολλά είδη ρεπορτάζ. Ανατρεπτικός, διεισδυτικός και κατά πολλούς ένας ελεύθερος σκοπευτής του γραπτού λόγου, ο Δημήτρης Μανιάτης γοητεύεται από το λαϊκό, θεωρεί ότι οι πιο ωραίες ιστορίες είναι βγαλμένες από την πραγματική ζωή και πιστεύει ότι «δεν αγαπάμε την Αθήνα παρά μόνο ως excel ενός real estate».

Μεγάλωσε σε αριστερή οικογένεια, στο σπίτι διάβαζαν τα «Νέα» και τον «Ριζοσπάστη». «Γεννήθηκα στη Ναβαρίνου, στα Εξάρχεια, και το περιβάλλον που με καθόρισε βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πόλους, τη Μύκονο και τα Σεπόλια», θα πει. 

Δημήτρης Μανιάτης: «Η λαϊκότητα έχει μετατοπιστεί. Πας σε ένα μπουζουξίδικο και ακούς έναν DJ ή έναν τράπερ» Facebook Twitter
Με ενδιαφέρει να διασώσω έναν κόσμο που χάνεται. Στέκια, μέρη και σημεία που εκφράζουν μια λαϊκότητα η οποία σιγά - σιγά εκλείπει εξαιτίας του μικροαστισμού που μας έχει εμποτίσει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στην πολιτική επικαιρότητα, σχολιάζει με καυστικό τρόπο πτυχές της καθημερινότητάς μας και εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρει να διασώσει έναν κόσμο που χάνεται.   

— Τι σε θυμώνει στην εποχή μας; 
Δεν έχω καταλήξει αν πρέπει να θυμώνουμε ή όχι, δηλαδή κατά πόσο επιτυγχάνουμε να οριοθετήσουμε τον θυμό. Αρχικά, υπάρχει ο θυμός που δεν καταλήγει πουθενά, ο τυφλός, ο μισανθρωπικός. Κι όσο μεγαλώνω, αυτού του είδους τον θυμό επιδιώκω να τον αποβάλλω απ’ τη ζωή μου, βρίσκοντας πάντα μια δεύτερη σκέψη για τους ανθρώπους.

Από την άλλη, υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να σε θυμώνουν, γιατί ο θυμός είναι η κινητήριος δύναμη είτε για το γράψιμο είτε για να εκφράσεις τη διαμαρτυρία σου. Αυτός ο θυμός εξελίσσεται, δηλαδή, σε καύσιμη ύλη δημιουργίας. Αυτό, λοιπόν, που με θυμώνει στην εποχή μας είναι ο αυτοεγκλωβισμός στην εικόνα μας, κάτι που έχει οξυνθεί εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Προσωπικά, μου αρέσει να είμαι άνθρωπος με αιχμές και στις μέρες μας παρεξηγείται ο άνθρωπος που διατυπώνει ελεύθερα μια γνώμη. Θεωρείται ο κακός και αυτό συμβαίνει επειδή τείνουμε στην εποχή μας προς μια ομοιογένεια. Μάλιστα, το συναντάμε πολύ συχνά και στους καλλιτέχνες. Ανεβάζουν μια παράσταση και αισθάνονται ότι πρέπει όλοι να τους πουν πόσο καλοί και αριστουργηματικοί είναι. Όποιος κάνει μια διαφορετική κριτική γίνεται ο δυσάρεστος της ιστορίας.

Ωστόσο, ως ηθοποιός ή ως σκηνοθέτης, πρέπει, για παράδειγμα, να αποζητάς την κακή κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα. Επίσης, χαίρομαι όταν βλέπω ότι ο Γιάννης Τσίρμπας ποστάρει μια κακή κριτική για το βιβλίο του. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, δυστυχώς, έχουμε ποινικοποιήσει την αιχμή, αλλά η κριτική και το σχόλιο είναι ουσιώδες συστατικό της δημοκρατίας. 

— Η υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να φέρει ανατροπές στην πολιτική σκηνή; 
Είναι μια υπόθεση εν εξελίξει η οποία τελικά έχει περισσότερο βάθος απ’ ό,τι όλοι υπολόγιζαν. Πιστεύω ότι θα έχει μια επίδραση, αλλά σε ένα κοινό που περισσότερο θα το προσδιόριζα ως κεντρώο, το οποίο είναι ευαισθητοποιημένο απέναντι σε θεσμικά ζητήματα.

Η ευρύτερη κοινωνία, τα μικρά λαϊκά στρώματα θα ιεραρχήσουν άλλες ατζέντες όπως η οικονομία, η ενεργειακή κρίση αλλά και αν θα μπορούν, τα επόμενα χρόνια, να διατηρήσουν ή να διευρύνουν τον υλικό τους πλούτο. 

— Είμαστε σε φάση προόδου ή συντήρησης; 
Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ότι ζούμε σε μια ρευστή περίοδο και είμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι μεγάλων εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες χώρες κάνουν άλματα προς το μέλλον κι άλλες βήματα προς τα πίσω. Επομένως, δεν ξέρω αν γενικά μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε μια εποχή προοδευτική ή συντηρητική αλλά σίγουρα μεταβατική.   

— Πού είναι η αριστερά σε όλο αυτό που ζούμε και τι ακριβώς κάνει; 
Η αριστερά είναι μέρος αυτής της προβληματικής και είναι λογικό, γιατί αποτελείται από ανθρώπους. Αυτό που οφείλει να κάνει είναι να βρίσκει την πολιτική συνταγή η οποία πρέπει να είναι πιο συμπεριληπτική σε διάφορους τομείς, όπως τα δικαιώματα, και την ίδια στιγμή να είναι βαθιά δημοκρατική.

Παρά το ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, φαίνεται ότι η αριστερά είναι ακόμη ζαλισμένη. Τώρα, όσον αφορά το πού είναι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εδώ. Το ερώτημα είναι πόσο πειστική μπορεί να γίνει. 

Δημήτρης Μανιάτης: «Η λαϊκότητα έχει μετατοπιστεί. Πας σε ένα μπουζουξίδικο και ακούς έναν DJ ή έναν τράπερ» Facebook Twitter
Εδώ και δεκαοκτώ χρόνια που είμαι στην εφημερίδα κάνω απολύτως ελεύθερα τη δουλειά μου. Κι όταν δεν θα μπορώ να την κάνω, θα φύγω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Ποιος είναι αριστερός σήμερα;
Αν θυμηθώ τον Νορμπέρτο Μπόμπιο, θα πω ότι είναι εκείνος που πιστεύει στην ηθική διάκριση των πραγμάτων αλλά και εκείνος που βασίζεται στην κοινωνιοκεντρική προτεραιότητα. 

— Οδεύουμε ίσως στις πιο τοξικές από πλευράς κλίματος εκλογές; 
Όχι, θα είναι σκληρές και αντιπαραθετικές εκλογές. Την τελευταία πενταετία, όμως, το πολιτικό σύστημα έχει ένα κατακτημένο επίπεδο. Την τοξικότητα ίσως τη δούμε σε δευτερεύουσες φάσεις κομματικής διένεξης και όχι στον πολιτικά κυρίαρχο λόγο. 

— Ποια είναι η γνώμη σου για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ποια για τον Αλέξη Τσίπρα; 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε με επιτυχία να εκταμιεύσει ένα μεγάλο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που αναπτύχθηκε στη χώρα και έχει μεγάλη ευθύνη η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς αυτό. Επίσης, «συνομοσπονδίασε» την παράταξή του και κατάφερε την κλασική αστική δεξιά να συγκυβερνά με κομμάτια του ΛΑΟΣ και του Ποταμιού.

Οι πολιτικές του βέβαια είναι σαφείς και ξεκάθαρες για μένα, αφού εμποδίζουν την κοινωνική κινητικότητα. Θεωρώ πάντως ότι θα κριθεί σε ένα πεδίο: στο γεγονός ότι ο σημερινός 30άρης δεν μπορεί, επί παραδείγματι, να διατηρήσει το σπίτι του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει τρεις διαφορετικές φάσεις ως πολιτικός. Βρίσκεται και ο ίδιος σε ένα σταυροδρόμι και θεωρώ ότι είναι ο πολιτικός με το μεγαλύτερο πολιτικό ένστικτο στη χώρα. Αυτό που του λείπει είναι ότι δεν συνυπολογίζει το ευρύτερο γεωπολιτικό κάδρο στη δική του ανάλυση και ότι έχει αρχίσει να αποκόβεται απ’ το πιο ζωογόνο στοιχείο που είχε, δηλαδή τη λαϊκότητα και τη χημεία του με τον απλό άνθρωπο. Αλλά η διακυβέρνησή του οφείλουμε να πούμε ότι άφησε τέσσερις-πέντε καλές τομές για τη χώρα.    

— Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέψευσε τις προσδοκίες; Και τι πήγε λάθος με την «πρώτη φορά αριστερά;»
Κάποιες, ναι, τις διέψευσε. Έβαλε τον πήχη ψηλότερα από ό,τι έπρεπε για τον μέσο πολίτη. Και αυτό το πληρώνει ακόμη, μέχρι και σήμερα.   

— Είναι καλή περίοδος για να είσαι δημοσιογράφος; Τι σε γοητεύει και τι δεν σου αρέσει σήμερα στη δημοσιογραφία;
Θα έλεγα ότι είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος, αλλά υλικά δεν είναι καλή. Οι παλιοί συνάδελφοί μας έφτιαξαν σπίτια, εξοχικά, αγόρασαν αυτοκίνητα. Και τα έκαναν δουλεύοντας, το τονίζω. Σήμερα, τρέχουμε όλη μέρα απλώς για να τα κουτσοβολέψουμε. Ταυτόχρονα, ο δημοσιογράφος δεν χωρίζει τις εποχές σε καλές ή κακές. Είναι εκεί για να τις φωτίσει.

Αυτό που δεν μου αρέσει στο επάγγελμά μας είναι η «γονατογραφία» και η προχειρολογία. Το θετικό είναι ότι αναπτύσσεται ένας πόλος ανεξάρτητης και χειραφετημένης ερευνητικής δημοσιογραφίας.  

— Έχουν μέλλον οι εφημερίδες; 
Έχουν μέλλον όσο θα είναι αναντικατάστατες απέναντι στην ιντερνετόσφαιρα. Δες τι συμβαίνει όταν έχουν απεργία οι εφημερίδες και πόση ένδεια υπάρχει στη θεματολογία των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται στο ραδιόφωνο και τους ακούς να διαβάζουν, για παράδειγμα, ένα κείμενο της LiFO και πιθανόν να μην πουν καν την πηγή. Οι ίδιοι λοιπόν που διατυμπανίζουν επανειλημμένως ότι έχουμε ξεπεραστεί τροφοδοτούν τα δικά τους μέσα με την ύλη των εφημερίδων. 

Δημήτρης Μανιάτης: «Η λαϊκότητα έχει μετατοπιστεί. Πας σε ένα μπουζουξίδικο και ακούς έναν DJ ή έναν τράπερ» Facebook Twitter
Ο «Μπρούντζινος» συμβολίζει την εποχή μας. Δεν είναι ούτε χρυσή ούτε ψεύτικη. Είναι μια εποχή μεγάλης εσωτερικής μελαγχολίας για όλους μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Ποια είναι η άποψή σου για το σύνθημα «αλήτες - ρουφιάνοι - δημοσιογράφοι»;
Καταλαβαίνω γιατί ακούγεται. Μπορώ να αποδείξω σε εκείνον που το λέει γιατί κάνει λάθος. 

— Έχεις βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής ως ο αριστερόστροφος δημοσιογράφος που γράφει στα «Νέα». Κάποιοι έχουν ζητήσει και την απόλυσή σου. Τι απαντάς; 
Νομίζω ότι αυτό αφορά το πώς εκείνοι διαβάζουν και ερμηνεύουν τη δημοκρατία. Προφανώς, με ενοχλεί όταν επιχειρείται να μειωθεί η δημοσιογραφική μου υπόσταση. Πάντα ψάχνεις και εσύ να δεις πού έκανες λάθος. Οι ιστορικές εφημερίδες ωστόσο είχαν πάντοτε έναν πλουραλισμό και μια πολυχρωμία στις σελίδες τους.

— Έχεις λογοκριθεί ποτέ όσα χρόνια βρίσκεσαι στα «Νέα»; Και τι λες σε εκείνους που εκφράζουν μια καχυποψία εξαιτίας της αλλαγής σκυτάλης από ΔΟΛ σε ΔΟΜ; 
Εδώ και δεκαοκτώ χρόνια που είμαι στην εφημερίδα κάνω απολύτως ελεύθερα τη δουλειά μου. Κι όταν δεν θα μπορώ να την κάνω, θα φύγω. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, του οποίου ούτε το τηλέφωνο δεν έχω, έχει σεβαστεί πλήρως την κληρονομιά του ΔΟΛ. Και, όπως βλέπουμε τελευταία, όταν τα δικά μας μέσα βρίσκονται σε κριτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τότε είναι καλά για όλους εκείνους που μας κατηγορούν ταυτόχρονα ως εργαλεία της κυβέρνησης.   

ΜΠΡΟΥΝΤΖΙΝΟΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Δημήτρης Μανιάτης, Μπρούντζινος, Εκδόσεις Μετρονόμος

— Έγραψες μια νέα συλλογή διηγημάτων που φέρει τον τίτλο «Μπρούντζινος» και εκεί υπάρχει μια εμμονή για τους οίκους ανοχής, για τα καταγώγια, τις πορνοταινίες ιδιωτικής χρήσης αλλά και τα σινεμά πορνό, τα στριπτιζάδικα…
Με ενδιαφέρει να διασώσω έναν κόσμο που χάνεται. Στέκια, μέρη και σημεία που εκφράζουν μια λαϊκότητα η οποία σιγά - σιγά εκλείπει, εξαιτίας του μικροαστισμού που μας έχει εμποτίσει.

Μιλάμε βέβαια και για τόπους που διακρίνονται για τη βαρβαρότητά τους. Επομένως, δεν επιθυμώ τη ρομαντικοποίηση γι’ αυτά τα τόποσημα της παλιάς ζωής που χάνονται απέναντι στην ιντερνετική οθόνη των κινητών μας τηλεφώνων. Συγχρόνως, βασική μου επιρροή ήταν και παραμένει ο Ηλίας Πετρόπουλος. 

— Τι συμβολίζει ο «Μπρούντζινος»; 
Την εποχή μας. Δεν είναι ούτε χρυσή ούτε ψεύτικη. Είναι μια εποχή μεγάλης εσωτερικής μελαγχολίας για όλους μας. Επιλέγω τη μικρή φόρμα επειδή είναι πιο κοντά στον ψυχισμό μου, εξαιτίας της έλλειψης χρόνου, του τρόπου ζωής και οπτικής των πραγμάτων. 

— Γιατί γράφεις βιβλία;
Για να ξεφύγω από τον εαυτό μου. Νοηματοδοτώ με τους δικούς μου όρους την καθημερινότητά μας. Για μένα η λογοτεχνία είναι τα νέα σύνορα, αυτά που εσύ χαράζεις. 

Δημήτρης Μανιάτης: «Η λαϊκότητα έχει μετατοπιστεί. Πας σε ένα μπουζουξίδικο και ακούς έναν DJ ή έναν τράπερ» Facebook Twitter
Με εκνευρίζει το άγχος της άποψης. Δεν χρειάζεται να έχουμε άποψη ακόμη και για τα γενετικά πειράματα. Αυτή η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Τι είναι αυτό που οδηγεί στην εξαφάνιση το λαϊκό, είτε ως συμπεριφορά είτε ως μουσική επιλογή;
Επίσης ένα δύσκολο ερώτημα. Λαϊκότητα σημαίνει κοινός τόπος. Καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι λαϊκό όταν αυτοί που το επισκέπτονται το συνδιαμορφώνουν. Αναμφίβολα, η λαϊκότητα περιέχει στοιχεία κιτς, υπερβολής και αφιλτράριστης συμπεριφοράς.

Από την άλλη, ο μικροαστισμός τι είναι; Το σημείο που σκέφτεσαι τι δεν πρέπει να κάνεις. Επομένως, όσον αφορά τη μουσική, σήμερα δεν υπάρχουν μπουζούκια γιατί η λαϊκότητα έχει μετατοπιστεί. Πας σε ένα μπουζουξίδικο και ακούς έναν DJ ή έναν τράπερ. Θεωρείται σήμερα λαϊκός ο Κωνσταντίνος Αργυρός που τη δεκαετία του ‘80 θα έλεγε δύο ποπ τραγούδια για να ανοίξει το πρόγραμμα ώστε να ακολουθήσει ο λαϊκός τραγουδιστής. Ο άνθρωπος είναι μια χαρά, αλλά δεν είναι δυνατόν σήμερα να είναι το πρώτο λαϊκό όνομα. Τραγουδάει μαζί με τον Ρουβά και ο Αργυρός είναι εκείνος που κάνει το λαϊκό πρόγραμμα. Αυτό είναι μια τρομερή μετατόπιση των πραγμάτων.

Αναρωτιέμαι επίσης, αν στις μέρες μας κάποιος από τους σημερινούς τραγουδιστές αποφάσιζε να μείνει εκτός πίστας ή δισκογραφίας έστω για μια διετία, ποιοι θα τους αναζητούσαν. Θυμήσου ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης σταμάτησε να εμφανίζεται στα μπουζούκια το 1965 και στο διάστημα 1975-1987 δεν έβγαζε δίσκους. Και την ίδια στιγμή υπήρχαν ολόκληρα πούλμαν με πλήθος κόσμου που τον επισκέπτονταν στον Άγιο Κωνσταντίνο για να πάρουν ένα αυτόγραφο. Κι αυτός ψάρευε.

— Έχεις ασχοληθεί πολλά χρόνια με το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Πώς βλέπεις τον χώρο του πολιτισμού; 
Έχουν αρχίσει να σπάνε τα παλιά όρια των τεχνών. Ρευστοποιούνται, συγγενεύουν και γειτνιάζουν. Για παράδειγμα, πας στο θέατρο και βλέπεις βίντεο, το «Σπιρτόκουτο» γίνεται μιούζικαλ.

Το ζητούμενο για μένα είναι τι θες να πεις κάνοντας τέχνη. Ο Γιάννης Σκουρλέτης κάτι ήθελε να πει όταν ανέβασε την «Αντώνα», την αντιηρωίδα της Γλυκερίας Μπασδέκη, ερμηνευμένη από την Μπέττυ Βακαλίδου. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κάτι ήθελε να πει με τον «Θίασο» ή ο Βασίλης Βασιλικός με το «Ζ».

Και στους καιρούς μας υπάρχουν ακόμη μεγάλοι καλλιτέχνες που παράγουν δημιουργικά, όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Θόδωρος Τερζόπουλος, ο Νίκος Καραθάνος, ο Σταμάτης Κραουνάκης. 

— Δεν νιώθεις ότι ζούμε σε μια αντιπνευματική περίοδο;
Δεν υπάρχει πνευματική περίοδος ώστε να πούμε ότι σήμερα είναι αντιπνευματική. Υπάρχουν ομάδες και παρέες ανθρώπων που αλληλοσπρώχνονται μεταξύ τους για να μπορέσουν να νοηματοδοτήσουν εκ νέου τα πράγματα. Κάθε περίοδος εφευρίσκει το δικό της σημείο συνάντησης. Επομένως, θα έλεγα ότι υπάρχουν άλλοτε εσωστρεφείς εποχές και άλλοτε πιο εξωστρεφείς. 

— Τι σε ενοχλεί στη δημόσια σφαίρα και ποια είναι η άποψή σου για τους μικρούς εμφυλίους των social media;
Κοιτώντας παλιά μου ποστ, με ενοχλεί ο εαυτός μου, οι βεβαιότητες και οι εξάρσεις που είχα. Επίσης, σήμερα με εκνευρίζει το άγχος της άποψης. Δεν χρειάζεται να έχουμε άποψη ακόμη και για τα γενετικά πειράματα. Αυτή η μανία της άποψης είναι άκρως ενοχλητική. Κάθε μέρα το timeline εκβιάζει ένα θέμα και όλοι έχουν την υποχρέωση να πουν τη γνώμη τους. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να υπάρξουν μόνο μέσω μιας αντιπαράθεσης και όχι μέσω μιας θέσης.  

Δημήτρης Μανιάτης: «Η λαϊκότητα έχει μετατοπιστεί. Πας σε ένα μπουζουξίδικο και ακούς έναν DJ ή έναν τράπερ» Facebook Twitter
Προσωπικά, μου αρέσει να είμαι άνθρωπος με αιχμές. Και στις μέρες μας παρεξηγείται ο άνθρωπος που διατυπώνει ελεύθερα μια γνώμη. Θεωρείται ο κακός και αυτό συμβαίνει επειδή τείνουμε στην εποχή μας προς μια ομοιογένεια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Είσαι άνθρωπος της πόλης και αυτό φαίνεται στα διηγήματά σου. Πώς βλέπεις την Αθήνα στις μέρες μας; Έχεις γράψει σε κείμενό σου: «Τι ακριβώς κέντρο ή πόλεις ονειρευόμαστε στο μέλλον; Μια τουριστικοποίηση χωρίς περιεχόμενο ή μια υπνούπολη με μεγάλους περιπάτους που δεν θα περπατάει κανείς;»
Μια πόλη την καταλαβαίνεις μόνο αν την περπατήσεις. Και τα δύο ενδεχόμενα αυτά είναι εφιαλτικά. Από τη μία βλέπουμε την πόλη ως ένα απέραντο ξενοδοχείο και από την άλλη ως προαυλισμό από μια δουλειά.

Η πόλη είναι η αγορά της, ο δημόσιος χώρος, το μέγα καφενείο, το σινεμά, το γήπεδο, η γειτονιά. Η Αθήνα θέλει να γίνει ένα city break ενώ την ίδια στιγμή τα μισά εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου βρίσκονται στα υπόγεια.

Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να συζητάμε για το κλείσιμο τριών ιστορικών κινηματογράφων. Έχουμε καταφέρει οι ίδιοι οι κάτοικοι να είμαστε τουρίστες στην ίδια μας την πόλη. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι Αθηναίοι μισούν την πόλη τους. Είναι αλήθεια ότι δεν την αγαπάμε την Αθήνα παρά μόνο ως excel ενός real estate. 

— Το μεγαλύτερο λάθος σου; 
Έδωσα χώρο σε ανθρώπους που δεν το άξιζαν.

— Δύο βιβλία που διάβασες τελευταία και σε ενθουσίασαν; 
Ευτυχώς στις μέρες μας γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες από τους εκδοτικούς οίκους. Για παράδειγμα, θεωρώ βαθιά εκδότη τον Νίκο Γκιώνη από τις εκδόσεις Πόλις, μου αρέσει η δουλειά που κάνουν οι εκδόσεις Τόπος, τα «Κείμενα», και το rebranding παλιών όπως ο Κέδρος, ο Καστανιώτης.

Τώρα όσον αφορά τα βιβλία που διάβασα τελευταία, θα αναφέρω τη «Λυκοχαβιά» του Κώστα Μπαρμπάτση (εκδόσεις Κέδρος), όπως και το «Ο Νόμος του Μίσους» του Αλμπέρτο Γκαρλίνι (εκδόσεις Πόλις). Πάντως, νομίζω ότι στη χώρα μας οι Έλληνες συγγραφείς δεν γράφουν τολμηρό μυθιστόρημα. Ποιος έχει επιχειρήσει να γράψει για την περίοδο του Σημίτη, του Σαμαρά ή για την Ελλάδα των μνημονίων, ακολουθώντας λογοτεχνικά μονοπάτια; Τώρα ξεκινούν να γίνονται κάποιες προσπάθειες μιλώντας για τη γλώσσα, τα ταξί, τα Airbnb, τις νέες ταυτότητες. 

 Τι είναι αυτό που θεωρείς σημαντικό στη ζωή; 
Να κοιμάσαι ήσυχος. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

   

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Λογοτεχνία που διαβάζουμε τώρα

Βιβλίο / Εννιά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που διαβάζουμε τώρα

Εννιά επιλογές από την εκδοτική παραγωγή του τελευταίου διμήνου, εννιά συγγραφείς, εννιά διαφορετικοί τρόποι μυθοπλασίας, εννιά αντιλήψεις για τη γλώσσα, εννιά αφηγηματικές στρατηγικές, από την παράδοση της κλασικής αφήγησης μέχρι την αποσπασματικότητα της αφήγησης στο διαδίκτυο, από το μυθιστόρημα στο διήγημα και στη μικρή φόρμα, και μια πλούσια ανθρωπογεωγραφία ηρώων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Απόστολος Νικολαΐδης: ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής βιογραφείται από την κόρη του σ’ ένα καταπληκτικό βιβλίο

Βιβλίο / Απόστολος Νικολαΐδης: Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής βιογραφείται από την κόρη του σ’ ένα καταπληκτικό βιβλίο

Μια συναρπαστική έκδοση που καταγράφει την άγνωστη διαδρομή του λαϊκού τραγουδιού στην Αμερική, από τα τέλη του ’60 έως τα χρόνια του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ