Εννιά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που διαβάζουμε τώρα

Ελληνική Λογοτεχνία που διαβάζουμε τώρα Facebook Twitter
0

Ιωάννα Καρυστιάνη

Ψιλά Γράμματα
Εκδόσεις Καστανιώτη

Ψιλά γράμματα
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Μιχάλης Τσιούλης είναι ο ήρωας στο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη (γεν. 1952) Ψιλά Γράμματα. Γεννημένος το 1952 στο Αγρίνιο, σε μια μικροαστική οικογένεια δασκάλων, μεγαλώνει με όνειρα να πετάξει, να γίνει πιλότος. Θα μείνει όμως για πάντα κολλημένος στη γη, αλλά μια γη που, μεταφορικά, τρέμει, μια κινούμενη άμμος που μοιάζει με τον ψυχισμό του ήρωα. Ο Μιχάλης Τσιούλης ζει διαρκώς μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας, δοκιμάζει διαψεύσεις, μετεωρίζεται, μέχρι που στο τέλος καταρρέει. Η πολιτική και ο πολιτικός χρόνος περνάνε από δίπλα του, αν και ζει μια δυνατή στιγμή τις μέρες του Νοεμβρίου του 1973, στην περίφημη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δεν είναι τόσο τα γεγονότα. Είναι κυρίως η φευγαλέα συνάντηση με ένα κορίτσι που θα εξελιχθεί σε φαντασίωση.

Η Ιωάννα Καρυστιάνη ανήκει στη λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου. Και ο συνομήλικός της ήρωας σχολιάζει με τη ζωή του αυτήν τη γενιά, κυρίως τις διαψεύσεις της. Η Καρυστιάνη γράφει σε μια γλώσσα θερμή που χρωματίζεται από το χιούμορ και την ειρωνεία.

Αλέξης Πανσέληνος

Λάδι σε καμβά
Εκδόσεις Μεταίχμιο

λΆΔΙ ΣΕ ΚΑΜΒΆ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Σπύρος είναι ο ήρωας στο μυθιστόρημα του Αλέξη Πανσέληνου (γεν. 1943) Λάδι σε καμβά. Γεννημένος κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1940 στην Αθήνα, περίπου συνομήλικος του συγγραφέα, παιδί εμπόρου «λευκών συσκευών», σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το καλοκαίρι του 1966 μοιάζει να είναι καθοριστικό στη ζωή του ήρωα. Στον πυκνό χρόνο των διακοπών σ’ ένα νησί ζει ένα συναισθηματικό σεισμό με τη δωδεκάχρονη κόρη της οικογένειας που τον φιλοξενεί. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Η συναισθηματική και ψυχική ανατροπή συμπληρώνεται από την πολιτική εκτροπή που φέρνει το πραξικόπημα του 1967. Η ζωή του Σπύρου αλλάζει, καθώς ο πατέρας του, συμπαθών της αριστεράς και της ΕΔΑ, εξορίζεται στην Ανάφη και ο ίδιος υποχρεώνεται να λειτουργήσει το κατάστημα «λευκών συσκευών». Η ζωγραφική περνάει σε δεύτερη μοίρα και τελικά εγκαταλείπεται, ενώ οι συμμαθητές του, που ακούνε στα ονόματα Κλεοπάτρα, Κυριάκος, Χρόνης, Γιάννης και Χρύσα, πρωταγωνιστούν στην εικαστική ζωή ως «νέοι ρεαλιστές».

Ο Αλέξης Πανσέληνος γράφει ένα μυθιστόρημα για τη διάψευση και τη ματαίωση, για τη συντριβή της μικρής ιστορίας των συναισθημάτων και της επιβίωσης από τη μεγάλη ιστορία του αργόσυρτου χρόνου.

Πάνος Καρνέζης

Ο λαβύρινθος
Εκδόσεις Πατάκη

Λαβύρινθος
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η μεγάλη ιστορία, περισσότερο ως πρόφαση παρά ως συστατικό της πλοκής, υπάρχει στο μυθιστόρημα του Πάνου Καρνέζη (γεν. 1967) Ο λαβύρινθος. Είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2004, πολυαναμενόμενο δεύτερο βιβλίο ενός νέου συγγραφέα που είχε κάνει εντυπωσιακή είσοδο με τη συλλογή διηγημάτων Μικρές Ατιμίες. Περίπου είκοσι χρόνια μετά ο Καρνέζης ξαναδουλεύει αυτό το μυθιστόρημα, αφαιρώντας πολλές σελίδες του, και ο Λαβύρινθος εμφανίζεται και πάλι, πιο σφιχτός, πιο δομημένος. Με φόντο τη συντριβή του ελληνικού στρατού στη Μικρασία στις αρχές του φθινοπώρου του 1922, μια αποδεκατισμένη μεραρχία προσπαθεί να βρει τον δρόμο για την θάλασσα, όπως εκείνοι οι παλιοί Έλληνες στις ιστορίες του Ξενοφώντα. Επικεφαλής είναι ο μέραρχος Νέστωρ, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη συντριβή καταφεύγοντας στη μορφίνη αλλά και στη μυθολογία. Η συντριβή είναι διπλή: η ήττα αλλά και ο θάνατος της συζύγου του, πίσω στην Ελλάδα. Η αποδεκατισμένη μεραρχία ακολουθεί μια πορεία που την οδηγεί σε μια πόλη που μοιάζει με ουτοπία. Σαν μην την είχε αγγίξει ο πόλεμος. Η πόλη αυτή είναι το καθαρτήριο. Όταν μετά από καιρό οι στρατιώτες και οι άμαχοι, βαδίζοντας προς τα δυτικά, θα αντικρίσουν επιτέλους τη θάλασσα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Όλα θα έχουν μεταμορφωθεί.

Ο Καρνέζης γράφει ένα μυθιστόρημα γύρω από τον πιο παλιό πυρήνα της αφήγησης, που είναι η μοίρα και το πεπρωμένο, αυτόν τον λαβύρινθο από τον οποίο δεν ξέρεις αν τελικά θα μπορέσεις να ξεφύγεις. Ο Νέστωρ έχει την ποιότητα ενός τραγικού ήρωα.

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Σάλτος
Εκδόσεις Ίκαρος

Σάλτος
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το μαγικό, το μεταφυσικό, το υπερφυσικό, το gothic, το υπερρεαλιστικό, το weird, το παραμυθένιο, στην παράδοση του ευρωπαϊκού παραμυθιού των Γκριμ, Αντερσεν και Περό, και γλώσσα κατάστικτη από υπέροχες λέξεις ενός αγροτικού λεξιλογίου χαρακτηρίζουν τα δεκατρία διηγήματα της συλλογής του Ανδρέα Νικολακόπουλου (γεν. 1983) Σάλτος. Τα διηγήματα οδηγούν τον αναγνώστη σε μια κατάσταση transcendence, σε μια πρωτογενή ευφορία, που τουλάχιστον εμένα με μεταφέρουν στις πρώτες μνήμες ανάγνωσης, στα παιδικά παραμύθια. Ο τίτλος της συλλογής έρχεται από τον τίτλο του πρώτου διηγήματος. Σάλτος είναι ένας βράχος, απ’ που πετάνε τα γέρικα ζώα ή τα ανεπιθύμητα νεογέννητα κουτάβια και γατιά, αλλά και ο βράχος απ’ όπου πέφτουν απελπισμένοι αυτόχειρες. Σάλτος ίσον πήδημα αλλά και σαλτάρισμα, χάσιμο του μυαλού.

Αν θα έπρεπε να βρούμε συγγενείς του Νικολακόπουλου στην ελληνική λογοτεχνία, θα έλεγα αβίαστα  τον Παπαδιαμάντη (τον βλέπω στο διήγημα «Οι κόρες της αιθάλης») και τη Ζυράννα Ζατέλη.

Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η μεταμόρφωσή της
Εκδόσεις Καστανιώτη

Μιχαλοπούλου
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

To weird που εκφράζεται ως gender play το βρίσκουμε στη νουβέλα της Αμάντας Μιχαλοπούλου Η μεταμόρφωσή της. Με έμπνευση από το έργο του Κάφκα Η μεταμόρφωση, η Μιχαλοπούλου διερευνά μυθοπλαστικά τη ρευστότητα ανάμεσα στα φύλα και την κατάρρευση των παραδεδομένων κοινωνικών ρόλων. Όπως και στο έργο του Κάφκα, ένας εφιάλτης σηματοδοτεί την έναρξη της ιστορίας. «Ένα πρωί που ξύπνησε από εφιάλτη, η Σάσα ανακάλυψε πως είχε μεταμορφωθεί σε άντρα». Σάσα στη ρωσική συνήχηση του ονόματος θα ήταν αρσενικό. Και η φοιτήτρια Σάσα στη νουβέλα της Μιχαλοπούλου ενηλικιώνεται μέσα από τη μεταμόρφωσή της. Σε μια αφήγηση που δεν έχει τίποτα το ρεαλιστικό, ένας κατακλυσμός έχει αλλάξει τα πάντα. Κατακερματισμός του χώρου αλλά και κατακερματισμός της εξουσίας, μιας εξουσίας πατριαρχικής. Παντού νερό, περισσότερο νερό, στοιχείο της κάθαρσης αλλά και της ρευστότητας. Προς το παρόν νομίζουμε ότι η νουβέλα μάς οδηγεί σε μια δυστοπία. Γρήγορα καταλαβαίνουμε όμως ότι τελικά αυτή η δυστοπία είναι… ευτοπική, ότι προαναγγέλλει έναν κόσμο καλύτερο όπου οι παλιοί ρόλοι και τα στερεότυπα δεν έχουν πλέον κανένα ρόλο.

Η νουβέλα της Μιχαλοπούλου πατάει γερά στην εξπρεσιονιστική παράδοση και στη λογοτεχνία της ενηλικίωσης (coming of age), έχοντας ως αθέατο υπόβαθρο τη νέα πραγματικότητα των κινημάτων και της αντιπατριαρχικής στάσης.

Μαρία Γιαγιάννου

R.I.F., ο θάνατος στο φέισμπουκ
Εκδόσεις Στερέωμα

Giagiannou
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στην ιστορία των λογοτεχνικών μορφών τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικό τους βάρος. Για παράδειγμα, η ιδιαίτερη ανάπτυξη των περιοδικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ανάγκη τους για μυθοπλαστικό περιεχόμενο οδήγησε από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα στη ζήτηση του διηγήματος, του short story. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η εποχή είχε χαρακτηριστεί ως εποχή των short stories and the department stores. Τα βιβλία της Μαρίας Γιαγιάννου R.I.F., ο θάνατος στο φέισμπουκ και του Βαγγέλη Σιαφάκα (1952-2021) Εξοδόχαρτο / Το Μοναστηράκι στηρίζονται ως προς την φόρμα στο γνωστό post των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μέσα από μια διαδοχή κειμένων, που μοιάζουν με post, η Γιαγιάννου αναζητάει τον θάνατο στο Facebook, σε αυτή την αχανή πλατφόρμα που τη βλέπει ως νεκροταφείο υπό διαμόρφωση, ως σκευοφυλάκιο μνήμης. Η αποσπασματική αφήγηση της Γιαγιάννου, που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν είναι αποκλειστικά φαινόμενο της εποχής του ίντερνετ (ας πούμε, ο Ζορζ Περέκ ήταν απόλυτα αναλογικός), μας οδηγεί στην αναγνωρίσιμη καθημερινότητά μας και κυρίως στη νέα αντίληψη της εμπειρίας. Διαβάζοντας το R.I.F. (Rest in Facebook), συνειδητοποιώ ότι η εμπειρία δεν με οδηγεί σε κάτι πρωτόγνωρο αλλά στην επιβεβαίωση ή στην απόρριψη μιας εμπειρίας που έχει αναπαρασταθεί ήδη στην πλατφόρμα. Τα posts διακόπτονται από επιτύμβια ποιήματα, πρωτότυπα ή παρωδίες. Στην παρωδία στηρίζονται και οι τίτλοι κεφαλαίων, π.χ. «Πεθαίνω σαν τώρα» ή «Η γραφή εν τάφω».

Βαγγέλης Σιαφάκας

Εξοδόχαρτο / Το Μοναστηράκι
Εκδόσεις Πόλις

Βαγγέλης Σιαφάκας
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το μεταθανάτιο βιβλίο του Βαγγέλη Σιαφάκα αποτελείται από δύο διακριτά μέρη. Το πρώτο μέρος, με τίτλο Εξοδόχαρτο, που είναι και το μεγαλύτερο, περιλαμβάνει κείμενο που ο Σιαφάκας είχε αναρτήσει στο Facebook τη διετία 2020-21. Κείμενα-μικρές ιστορίες που είχαν σχέση με την πραγματικότητα του συγγραφέα: η καταγωγή από τα Γιάννενα, οι σπουδές αρχιτεκτονικής στη Φλωρεντία, ο πολιτικός ακτιβισμός στην αριστερή οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», η δημοσιογραφία, η ψυχανάλυση, η ασθένεια. Το δεύτερο μέρος, Το Μοναστηράκι, είναι συλλογή εννιά διηγημάτων με υψηλή ανθρωπολογική ποιότητα. Γύρω από το Χάνι του Όθωνα, έναν λογοτεχνικό τόπο, ο συγγραφέας δημιουργεί μια πινακοθήκη ηρώων που λειτουργούν στο όριο της ζωής και του παράδοξου. Ένας θαυμάσιος θίασος.

Σπύρος Βγενής

Η εποχή του ταράνδου
Εκδόσεις Αντίποδες

Σπύρος Βγενής
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τέλος, δύο τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες: τα αποσπάσματα που διάβασα υπόσχονται ποιότητα και μπορεί να δικαιώσουν την αναμονή μας.

Στον ιστότοπο του εκδοτικού οίκου Αντίποδες διάβασα το διήγημα Η εποχή του ταράνδου από την υπό έκδοση ομότιτλη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Βγενή (γεν. 1991). Το δείγμα μού κίνησε αμέσως το αναγνωστικό ενδιαφέρον, καθώς βρήκα εδώ γραφή με αμεσότητα, καθημερινή γλώσσα ( που δείχνει όμως ότι πίσω της υπάρχει σκέψη) και μια ρευστή πραγματικότητα που στην άλλη πλευρά της είναι η ρευστότητα της ζωής και των αισθημάτων. Τέσσερις ήρωες, δύο αγόρια, δύο κορίτσια, ζουν αυτή την εποχή του Ταράνδου (μια αναφορά στα σχέδια των προγόνων μας στα σπήλαια), μπαφάκια, σεξ, ταγκιές, εναλλαγή συντρόφων, δουλειά σε μπαρ, αβεβαιότητα και μετακίνηση. Μια ζωή-που-αυτό-είναι, χωρίς πρόσημο.

Άρης Αλεξανδρής

Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Άρης Αλεξανδρής
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε έναν άλλο ιστότοπο, αυτόν του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο διάβασα το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Άρη Αλεξανδρή (γεν. 1991) Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα. Με αιχμαλώτισε αμέσως η απλότητα της γραφής και η εικονοποιητική δύναμη, το άνοιγμα τοπίων τόσο πραγματικών όσο και εσωτερικών/συναισθηματικών. Ο ήρωας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κομοτηνή, σε μικροαστικό περιβάλλον με λεφτά, αναζητά τη διαφυγή, την σωτηρία κάπου μακριά, στην Αθήνα. Η ανάγνωση του πρώτου κεφαλαίου δημιουργεί την προσδοκία μιας πολύ ενδιαφέρουσας πλοκής και την εξέλιξη ενός ήρωα που μοιάζει να έχει λογοτεχνική δυναμική.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάλτο μορτάλε στη λογοτεχνία και τη μαγειρική

Βιβλίο / Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Η μόδα με τους μάγειρες, ευτυχώς, φεύγει σιγά-σιγά»

Πού συγκλίνουν οι κόσμοι της λογοτεχνίας και της μαγειρικής; Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον συγγραφέα και μάγειρα Ανδρέα Νικολακόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία της νέας συλλογής διηγημάτων του, «Σάλτος».
M. HULOT
Ιωάννα Καρυστιάνη

Βιβλίο / «Ψιλά γράμματα» της Ιωάνας Καρυστιάνη: Αναζητώντας τον χαμένο πολιτικό χρόνο

Η Ιωάννα Καρυστιάνη δημιουργεί δύο ήρωες -και ταυτόχρονα αντιήρωες- για να δείξει την αντιφατικότητα της ανθρώπινης ζωής. Δυνατή πλοκή που διανύει έναν μακρύ χρόνο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα και μια μεγάλη γεωγραφία από την Αθήνα, στο Αγρίνιο, στην Κρήτη. Ένα ντόμινο καταρρεύσεων που δίνεται με ειρωνεία και χιούμορ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πάνος Καρνέζης: «Δεν βλέπω τον λόγο να στερήσουμε από κάποιον την ανάγκη ή την επιθυμία να αισθανθεί Έλληνας»

Βιβλίο / Πάνος Καρνέζης: «Γιατί να στερήσουμε από κάποιον την επιθυμία να αισθανθεί Έλληνας;»

Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Είμαστε πλασμένοι από χώμα», ο συγγραφέας Πάνος Καρνέζης σχολιάζει τα ζητήματα της εποχής από το Λονδίνο όπου κατοικεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ