Μυστήριο στον τάφο του Πόε

Από το 1949 και μετά, τη νύχτα της επετείου θανάτου του Έντγκαρ Άλλαν Πόε ένας άγνωστος έμπαινε στο νεκροταφείο και άφηνε τρία τριαντάφυλλα και ένα μισοάδειο μπουκάλι κονιάκ.

 

 

Η ταυτότητα αυτού του ανθρώπου παραμένει άγνωστη. Το όνομα που του έχει δοθεί είναι “the Poe Toaster”. Η συμβολισμός του κονιάκ δεν είναι σαφής αφού το κονιάκ δεν παρουσιάζεται στα έργα του Πόε. Μία πιθανή ερμηνεία για τα τριαντάφυλλα είναι ότι τοποθετούνται εις μνήμη των τριών ανθρώπων που είναι θαμμένοι στο ίδιο σημείο: του Πόε, της πεθεράς του (Maria Clemm) και της γυναίκας του, Virginia. Τα μπουκάλια κονιάκ που έχουν τοποθετηθεί όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται στο σπίτι του Πόε, που τώρα είναι μουσείο.

Το 2008 μαζεύτηκαν 150 περίεργοι που ήθελαν να δουν τον Toaster. To 2009 το πλήθος ήταν σημαντικά μικρότερο και ο Toaster δεν έκανε την εμφάνισή του, το ίδιο και το 2010.

Το 2011 εμφανίστηκαν τέσσερις μιμητές του Toaster που αποκαλύφθηκαν αμέσως γιατί πρώτον μπήκαν στο νεκροταφείο την ημέρα, θεατοί από όλους (ενώ ο αυθεντικός έμπαινε πάντα κρυφά) και δεν τοποθέτησαν τα τριαντάφυλλα με τον συγκεκριμένο τρόπο του. Η εμφάνισή τους προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις: κάποιοι είπαν ότι η μίμηση υποβιβάζει τον μυστηριώδη άγνωστο, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η παράδοση πρέπει να συνεχίσει, ανεξάρτητα από την αρχικό θαυμαστή.

 

 

Βραβείο θάρρους

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γόμορρα», Ρομπέρτο Σαβιάνο, έλαβε το βραβείο Pen/Pinter το οποίο κάθε χρόνο δίνεται σε έναν Άγγλο συγγραφέα ο οποίος το μοιράζεται με κάποιον που έχει κινδυνέψει προκειμένου να εκφράσει τις πεποιθήσεις του.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο εξακολουθεί να κινδυνεύει, δεχόμενος απειλές από την ιταλική μαφία, και ζει υπό αστυνομική προστασία. Στο βιβλίο που έγραψε το 2006 περιγράφεται η παντοδυναμία της μαφίας στην περιοχή της Κομόρρα. Από τις εκδόσεις Πατάκη:

Ο συγγραφέας, αφού περιπλανήθηκε με τη βέσπα του στους δρόμους της Νάπολης, διαπίστωσε πως οι δραστηριότητες της Μαφίας δε σχετίζονται μόνο με το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Οι επιχειρήσεις της καλύπτουν τομείς όπως οι οικοδομικές επιχειρήσεις και οι απομιμήσεις ρούχων υψηλής ραπτικής, ενώ οι επενδύσεις της εκτείνονται σε όλο τον κόσμο. Ο αφηγητής, ο οποίος υιοθετεί ταυτόχρονα την οπτική γωνία του προσωπικά εμπλεκόμενου και το αποστασιοποιημένο βλέμμα ενός σχολαστικού ερευνητή, αποκαλύπτει πώς η Καμόρρα στρατολογεί τα μέλη της, πώς διενεργεί τις επιχειρήσεις της και πώς χρησιμοποιεί τις γυναίκες και την οικογένεια ως προέκταση των δραστηριοτήτων της. Επίσης, περιγράφει με όρους πολιτικής οικονομίας την επεκτατική χρηματοοικονομική λογική των οικογενειών της Νάπολης και της Καζέρτα, από το Σεκοντιλιάνο ως το Καζάλ ντι Πρίντσιπε.

 

 

Έλληνες e-readers, ενωθείτε!

 

Στο πολύ ωραίο blog Ηλεκτρονικός Αναγνώστης είναι μαζεμένες όλες οι πληροφορίες που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε Έλληνες που απέκτησαν eReader. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει το θέμα αλλά σας ξενίζει λίγο, εκεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για να ξεπεράσετε τους φόβους σας.