Βενετία: Πόλη, κράτος, εταιρεία, ναυτική δύναμη, δημοκρατία

Βενετία: Πόλη, κράτος, εταιρεία, ναυτική δύναμη, δημοκρατία Facebook Twitter
Canaleto. H Πλατεία του Αγίου Μάρκου (1720)
0



Ο ΚΑΝΑΔΟΣ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΑΚΝΙΛ
 υπήρξε ένα από τους κλασικούς ιστορικούς του εικοστού αιώνα. Πολυμαθής και ευρυμαθής, πίστευε βαθιά στην παγκόσμια ιστορία και στην επίδραση του διεθνούς πλαισίου στη διαμόρφωση των γεγονότων. Γι’ αυτό και η ματιά του ήταν πάντα καθολική και εποπτική του πεδίου, ενώ προκρίνει την παγκόσμια ματιά πάνω στην Ιστορία. O Καναδός ιστορικός θεωρείται ένας εκ των σημαντικών ειδικών στην ιστορία της Δύσης, με εμβληματικά έργα στον τομέα αυτό.

Επιπλέον, ο ΜακΝίλ είχε μεγάλη ειδικότητα και στο θέμα της Ελλάδας, αφού λειτούργησε ως σύμβουλος στο πλάι των εξόριστων ελληνικών κυβερνήσεων την περίοδο της Κατοχής, έχοντας πλήρη εικόνα της Ελλάδας, της επανασυγκρότησης και της δύσκολης αλλά και σταθερής ένταξής της στον δυτικό κόσμο, την οποία έχει εξετάσει ενδελεχώς στο βιβλίο του «Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (Παπαδόπουλος, 2017).

Σε αυτόν ακριβώς τον άξονα, δηλαδή της μελέτης του δυτικού κόσμου, εντάσσεται και το βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, «Βενετία - Γέφυρα Δύσης και Ανατολής 1081-1791», το οποίο δεν καλύπτει απλώς επτά αιώνες ιστορίας της Βενετίας αλλά στην πραγματικότητα επτά αιώνες ιστορίας της Δύσης.

Το βιβλίο, αν και γραμμένο το 1974 ‒στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2020‒, παρουσιάζει αμείωτο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί ανοίγει ιστορικά και γεωγραφικά πεδία που ακόμα μοιάζουν δυσπρόσιτα, όπως αυτό της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, που αποκτούν σήμερα εκ νέου μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, αλλά και χάρη στις ιδιαίτερες συνδέσεις και στα νήματα που αναδεικνύει όσον αφορά τη βενετική επιρροή στη συγκρότηση και τη διαμόρφωση κομματιών του ελληνισμού, που θα έχουν εν τέλει πρωταγωνιστικό ρόλο στο 1821.

Ένα συναρπαστικό και συχνά εξαιρετικό ανάγνωσμα που φέρνει σε επαφή τον αναγνώστη με την ιστορία της Βενετίας και με πολλές άγνωστες πτυχές της, που παράλληλα είναι και μια ιστορία της Ευρώπης και της Ανατολής.

Η Βενετία είναι ένα σημείο αναφοράς που επιδεικνύει θαυμαστή αντοχή στο πέρασμα του χρόνου, ξεπερνάει εθνικούς ή θρησκευτικούς φραγμούς, αλλά αποτελεί μια αυτοτελή δύναμη στον γεωγραφικό χώρο της Νότιας Ευρώπης όπως και της Ανατολικής Μεσογείου. Η ισχυροποίησή της μέσα από την εμπορική δραστηριότητα την καθιστά έναν από τους πιο ισχυρούς ενδιάμεσους κρίκους ανάμεσα στη λατινική, την ελληνική, τη σλαβική και την τουρκική κοινότητα αλλά και έναν από τους πλέον ισχυρούς διαπεριφερειακούς εμπορικούς κόμβους της εποχής τουλάχιστον έως τον δέκατο έκτο αιώνα, δηλαδή έως ότου αυξηθεί δυναμικά η γαλλική εμπορική παρουσία, και λίγο αργότερα η μη ισλαμική εμπορική δραστηριότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Έλληνες, Εβραίοι, Αρμένιοι).

BENETIA
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
​​​William H. Mcneill, Βενετία - 
Γέφυρα Δύσης και Ανατολής 1081-1797, Μτφρ.: Γεωργία Μίχα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Σελ.: 480

Η Βενετία, όμως, δεν είναι απλώς ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος αλλά και διαδραστικός. Λειτουργεί ως αντίβαρο στρατιωτικό και γεωπολιτικό στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως καταφύγιο αλλά και ως εξουσιαστής των ορθοδόξων της Ανατολής, με ιδιαίτερη επιδραστικότητα σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα (Ιόνια, Κυκλάδες, Πελοπόννησος, Κρήτη), και ως ένας σημαντικός πολιτισμικός κόμβος, αφού η βενετική Κρήτη έγινε πεδίο αλληλεπίδρασης ελληνικών και ιταλικών υψηλών μορφών τέχνης, ενώ στο πανεπιστήμιο της Πάντοβας, το οποίο τελούσε υπό βενετική δικαιοδοσία από το 1405 και διατηρούσε σθεναρή αντιπαπική στάση, βρήκαν εκπαιδευτικό καταφύγιο με ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ΜακΝίλ στην κατακλείδα του βιβλίου του, σημαντικές και ισχυρές προσωπικότητες του απανταχού ελληνισμού, όπως οι Παναγιώτης Νικούσιος, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο «εξ απορρήτων», και ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι οποίοι πέρασαν από αυτό το πανεπιστήμιο, σπουδάζοντας Ιατρική και μετά περνώντας στην πολιτική.

Οι δύο πρώτοι είναι αυτοί που ιδρύουν τον θεσμό του μεγάλου δραγουμάνου, θεμελιώνοντας την τάξη των Ρωμιών αξιωματούχων που ανέλαβαν το κορυφαίο αυτό αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ουσιαστικά, παίζοντας σπουδαίο ρόλο στην παράδοση του Χάνδακα το 1669 και στη Συνθήκη του Κάρλοβιτς για την ειρήνευση μεταξύ της Αυστροουγγρικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκπροσωπώντας την τελευταία και δημιουργώντας αυτόν τον ιδιότυπο αλλά τόσο σημαντικό «ρωμαίικο» θύλακα με δυτικές επιρροές εντός μιας αλλόγλωσσης και αλλόδοξης αυτοκρατορίας.

Ο τρίτος αυτού του νήματος, ο Καποδίστριας, έφτασε να γίνει υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Η Βενετία ήταν ένα τεράστιο φροντιστήριο των Ρωμιών, διαμορφώνοντάς τους στο παιδαγωγικό και πολιτικό κομμάτι, και προετοιμάζοντάς τους και για σημαντικούς κυβερνητικούς ρόλους. Η θητεία τους σε μια ακμάζουσα δημοκρατία που λειτουργούσε ως ένα ιδιαίτερο αντιπαράδειγμα στον κόσμο των αυτοκρατοριών ήταν μια σπουδαία μαθητεία.

Ο ΜακΝίλ αντιλαμβάνεται και αποδίδει πλήρως αυτόν τον πολύπλοκο χαρακτήρα τα Βενετίας, που είναι παράλληλα πόλη, κράτος, εμπορική εταιρεία, ναυτική δύναμη και δημοκρατία, που από τη Δύση εισβάλλει στην Ανατολή, την κατακτά στρατιωτικά, τη χειραγωγεί εμπορικά και ελκύει τα καλύτερα μυαλά ως ένα υπόδειγμα και ως ένα καταφύγιο. Μια πορεία επτά αιώνων που συντρίβεται τελικά από τη φιλοδοξία του Ναπολέοντα για την επιβολή μίας μόνης ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας, από την οποία η Βενετία δεν θα μπορούσε να λείψει.

Βενετία: Πόλη, κράτος, εταιρεία, ναυτική δύναμη, δημοκρατία Facebook Twitter
Canaleto, Campo Santa Maria Zobenigo, Bενετία (1730)

Ο ΜακΝίλ περιγράφει με θαυμαστό τρόπο αυτό το ταξίδι με έναν κλασικό, αλλά τόσο συναρπαστικό ιστορικό τρόπο που εξετάζει διεισδυτικά τη μεγάλη εικόνα, όμως μένει προσηλωμένος σε αυτήν και μόνο. Δεν προσπαθεί από τις μικρές ιστορίες να σχηματίσει τη μεγάλη εικόνα, ούτε να κεντρίσει το ενδιαφέρον με αφηγηματικά τεχνάσματα. Η αφήγησή του είναι καθαρή, σέβεται τη χρονική ακολουθία και συγκροτεί το αφήγημα αυτού του πολύμορφου και πολυσχιδούς εγχειρήματος, της Βενετίας. Η εμπορική άνοδος, η ναυτική επέκταση, η στρατιωτική πυγμή, η επαφή με το Βυζάντιο, η ανάδειξη και η καθιέρωση της Βενετίας, όλα αναδεικνύονται με επιμέλεια και συνέπεια από τον Καναδό ιστορικό.

Από τις εμπορικές και ναυπηγικές τεχνικές ως την πολιτική, την τέχνη και τη φιλοσοφία, ο ΜακΝίλ καλύπτει ένα απίστευτα ευρύ πεδίο, δίνοντας όμως βάρος στις πολιτιστικές και διανοητικές παρακαταθήκες της Βενετίας. Το έργο του εκτείνεται σε μια τεράστια χρονική και γεωγραφική περίοδο, εισάγοντας πάντα πρωτότυπες θεάσεις, όπως αυτή που αφορά τους τρεις Ρωμιούς, ενδιαφέρουσες συγκρίσεις και συχνά απροσδόκητους συνειρμούς. Το παρελθόν της Βενετίας, όπως παραδίδεται από τον ΜακΝίλ, δίνει πολλές απαντήσεις και για το σήμερα ακόμα.

Ένα συναρπαστικό και συχνά εξαιρετικό ανάγνωσμα που φέρνει σε επαφή τον αναγνώστη με την ιστορία της Βενετίας και πολλές άγνωστες πτυχές της, που παράλληλα είναι και μια ιστορία της Ευρώπης και της Ανατολής, αφού η Γαληνότατη Δημοκρατία είναι ένα βασικό κλειδί για την κατανόηση της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας αλλά και για τη μελέτη των Βαλκανίων, της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αρτεμίσια και το πρωτο-φεμινιστικό κεντρί της

Εικαστικά / Η Αρτεμίσια και το πρωτο-φεμινιστικό κεντρί της

Συνεχίζεται online η μεγάλη αναδρομική έκθεση της National Gallery του Λονδίνου στο έργο της Αρτεμίσια Τζεντιλέσκι, με παρουσίαση περισσότερων από τους μισούς πίνακες της πιο σπουδαίας και ηρωικής καλλιτέχνιδος του Μεγάλου Αιώνα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Oι αναγεννησιακές φορεσιές της Χίου

Βιβλίο / Oι αναγεννησιακές φορεσιές της Χίου

Η επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, μιλά με αφορμή το βιβλίο της για τις τοπικές ενδυμασίες των Μαστιχοχωρίων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ