Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Εικόνα από το άλλοτε κραταιό Θεατρικό Μουσείο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου στη χώρα μας αποτελεί μια διαχρονική περιπέτεια. Για αρκετά χρόνια, οι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου απειλούνταν από τις φθορές και την αδιαφορία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η επιβίωσή του τέθηκε σε κίνδυνο. Χρονίζοντα προβλήματα, νομικά και οικονομικά θέματα, στασιμότητα, ατελείωτη ταλαιπωρία αλλά και ανεδαφικές λύσεις συνέθεταν τη δυσάρεστη πραγματικότητα αυτής της κιβωτού του νεοελληνικού πολιτισμού. 

Μετά από πολυετείς εκκρεμότητες, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» στην οριστική μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας του Αλέξανδρου Σούτσου. Το εμβληματικό οικοδόμημα βρίσκεται στην οδό Σταδίου 47 και αποτελεί ένα κτίριο-τεκμήριο για την εξέλιξη του εμπορικού-ιστορικού κέντρου της πόλης κατά το δεύτερο μισό του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί αναμένεται να φιλοξενηθεί το αρχείο και η θεατρική βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου. Πλέον, η συλλογή, το αρχείο και η βιβλιοθήκη έχουν περάσει στην κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού, έναντι του ποσού των 1.200.000 ευρώ, που διατέθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ. Πρόκειται για την πλουσιότερη συλλογή θεατρικού υλικού στην Ελλάδα, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει θεατρικές εκδόσεις και ανέκδοτα θεατρικά έργα ή χειρόγραφα, ελληνικές και ξένες θεατρολογικές εκδόσεις και μελέτες, αρχείο αποκομμάτων Τύπου, θεατρολογικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, λευκώματα, ποικίλες εκδόσεις γενικότερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, αφίσες παραστάσεων, προγράμματα θεάτρων, τις οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ακόμη και μία επιστολή του Νικηταρά προς τον Ιωάννη Καποδίστρια. Σε ποια φάση βρισκόμαστε; Τι προβλέπεται να περιέχουν οι χώροι του τριώροφου νεοκλασικού της οδού Σταδίου; Έχει γίνει καταγραφή ολόκληρου του υλικού που ανήκει στο Θεατρικό Μουσείο; Με τη συλλογή που φιλοξενούνταν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων υπάρχει κάποια εξέλιξη και πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το κτίριο της οδού Σταδίου;  

Το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση μουσείου στην κατηγορία του, αφού τα περισσότερα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού διαθέτουν συλλογές και αρχεία μεμονωμένων θιάσων.

— Σε ποια φάση βρισκόμαστε με το Θεατρικό Μουσείο; 
Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα να διευκρινίσω τι σημαίνει Θεατρικό Μουσείο. Τι συγκροτεί το Θεατρικό Μουσείο; Η απάντηση είναι η μουσειακή συλλογή –φωτογραφίες ηθοποιών και παραστάσεων, προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων του θεάτρου, σκηνογραφικές και ενδυματολογικές μακέτες, σχέδια θεατρικών κοστουμιών και κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα και εξαρτήματα, προσωπογραφίες κ.ά.−, το αρχείο –υλικό από διάφορα είδη θεάτρου, εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος που αποτελούν τεκμήρια έργων όλων των φάσεων και των ειδών της παγκόσμιας ιστορίας του θεάτρου− και η βιβλιοθήκη − εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο, οι οποίες χρονολογούνται από το 1736, καθώς και πλούσια συλλογή χειρογράφων από το 1860 και εξής. Η συλλογή, το αρχείο και η βιβλιοθήκη, το 2021, κατόπιν αγοράς από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο, περιήλθαν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού. Από τότε μέχρι σήμερα, το υλικό αυτό έχει καταγραφεί και έχει δεχθεί την πρώτη φροντίδα των συντηρητών μας. Έχουμε ήδη δρομολογήσει την εγκατάστασή του αρχείου και της βιβλιοθήκης στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, επί της Σταδίου 47, που με την αποκατάστασή της θα γίνει ένας ιδανικός χώρος. Για τη θεατρική συλλογή καθαυτή είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε για το πού θα στεγαστεί οριστικά. Παράλληλα, δρομολογούμε τη μεταφορά της συλλογής σε χώρο όπου θα είναι δυνατή η οριστική συντήρηση των αντικειμένων. 

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Φωτογραφία του κτιρίου το 2018.
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης του κτιρίου επί της Σταδίου 47.

— Με τη συλλογή που φιλοξενούνταν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων υπάρχει κάποια εξέλιξη; Θα παραμείνει εκεί ή θα γίνουν άλλες ενέργειες; 
Με τον Κώστα Μπακογιάννη είχαμε συνεργαστεί άριστα και συστηματικά για την εξεύρεση χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Θεατρικό Μουσείο. Στη σκέψη μας ήταν ότι η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου θα μπορούσε να εκτεθεί και στο Πνευματικό Κέντρο, με τη διάθεση και αξιοποίηση μεγαλύτερων χώρων –ενδεχομένως και του συνόλου του κτιρίου ή με την προσθήκη κάποιων χώρων− για την έκθεσή της. Είναι σαφές –λόγω και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, δεδομένου ότι από το 2016 οι συλλογές του Θεατρικού Μουσείου κηρύχθηκαν μνημεία και προστατεύονται από τον νόμο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς− ότι η διασφάλιση και η ακεραιότητα των συλλογών αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού και των αρμοδίων υπηρεσιών του. Το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση μουσείου στην κατηγορία του, αφού τα περισσότερα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού διαθέτουν συλλογές και αρχεία μεμονωμένων θιάσων. Όπως ήδη σας είπα, είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στον χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί οριστικά το Θεατρικό Μουσείο, χώρο κατάλληλο, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. 

— Έχει εμπλουτιστεί η συλλογή; Έχουν καταγραφεί όλα όσα ανήκουν σ’ αυτήν; Κι αν ναι, μιλήστε μας για μερικά από αυτά. 
Η συλλογή είναι πάντοτε πρόσφορη προς εμπλουτισμό. Όμως, αυτό που επείγει σήμερα είναι η οριστική στέγαση και έκθεσή της. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει έναυσμα για νέες δωρεές θεατρικών κειμηλίων που θα πλαισιώσουν τον πυρήνα της συλλογής, τον οποίο είχε συγκροτήσει ο Γιάννης Σιδέρης. Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έχει ήδη προβεί στη φωτογραφική τεκμηρίωση, την προληπτική συντήρηση και τη συσκευασία όλων των εκθεμάτων, του αρχείου και του εξοπλισμού του Θεατρικού Μουσείου. Διαθέτει πλήρες φωτογραφικό αρχείο και λεπτομερείς καταλόγους. Πρόκειται για πλουσιότατη συλλογή, μοναδική στη χώρα μας, που περιέχει ένα πλήθος αντικειμένων συνυφασμένων με ολόκληρες δεκαετίες θεατρικής πράξης. Απαριθμώ, εντελώς ενδεικτικά, ορισμένα από τα μουσειακά αντικείμενα: το πρόγραμμα της πρώτης αναπαράστασης της «Αντιγόνης», επ’ ευκαιρία των βασιλικών γάμων του 1867, με την παρθενική χρήση του Ηρωδείου ως θεάτρου. Το πρόγραμμα της «Ορέστειας» του Βασιλικού Θεάτρου το 1903, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν τα «Ορεστειακά». Τις αυθεντικές μάσκες από την παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» το 1927, στο πλαίσιο των Α’ Δελφικών Εορτών του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. Φιγούρες από το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη, αλλά και κοστούμια των «Ορνίθων» του Γιάννη Τσαρούχη, από την περίφημη παράσταση του Κάρολου Κουν, το 1959.

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Κατάσταση της Οικίας Σούτσου μετά την κατάρρευση της στέγης από την πυρκαγιά του 2020.

— Η Θεατρική Βιβλιοθήκη, η οποία παραμένει αποθηκευμένη σε χώρο της ΕΡΤ, από τι απαρτίζεται; Και γιατί δεν μπορεί να είναι επισκέψιμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νεοκλασικό της οδού Σταδίου; 
Η Θεατρική Βιβλιοθήκη, που θα στεγαστεί στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, απαρτίζεται από χιλιάδες τόμους, που χρονολογούνται από το 1736, καθώς και θεατρικά έργα και χειρόγραφα που ανατρέχουν πίσω στο 1860, αλλά και από τη μεγαλύτερη συλλογή αποκομμάτων Τύπου σχετικά με το θέατρο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι περιλαμβάνει θεατρικές εκδόσεις και έργα, ακόμη και ανέκδοτα, θεατρολογικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, λευκώματα και έργα γενικού ενδιαφέροντος. Το πρωτογενές υλικό του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα έχει, μάλιστα, ψηφιοποιηθεί, και περιλαμβάνει 26.915 ψηφιακά τεκμήρια. Σημαντικότατο είναι και το έτερο σκέλος της συλλογής, των οπτικοακουστικών τεκμηρίων, που υπερβαίνουν τις 1.000 ώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται μακράν για τη σημαντικότερη κιβωτό εκδόσεων και τεκμηρίων σχετικά με το ελληνικό θέατρο. Και μπορεί να είναι επισκέψιμη μόνο σε εγκαταστάσεις οι οποίες αφενός θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές προστασίας και ασφάλειας του υλικού, αφετέρου θα παρέχουν κάθε διευκόλυνση για τη μελέτη τους. Αυτό θα διασφαλισθεί μόνον όταν αποκατασταθεί το κτίριο και η μεταστέγαση εκεί του πολύτιμου αυτού αρχείου. 

— Το κτίριο πότε προβλέπεται να παραδοθεί; Και από ποιους παράγοντες εξαρτάται η παράδοσή του; 
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά, προ δύο μηνών, επί της μελέτης αποκατάστασης. Το έργο προβλέπεται να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα δρομολογηθούν από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟ οι διαδικασίες για το έργο της αποκατάστασής του. Μετά από πολύχρονη εγκατάλειψη, το ορόσημο αυτό της νεότερης Αθήνας παίρνει τον δρόμο της αποκατάστασης, ώστε όχι μόνο να αναδειχθεί στην αρχική λαμπρή μορφή του, αλλά και να αποκτήσει νέα χρήση, αντάξια της ιστορίας του και της επιθυμίας του Αλέξανδρου Σούτσου. 

Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Άποψη της ξύλινης κλίμακας πριν την πυρκαγιά.
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο; Facebook Twitter
Άποψη της ξύλινης κλίμακας μετά την πυρκαγιά.

— Τέλος, μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι θα γίνει με τα περίφημα καμαρίνια των ηθοποιών; Θα εκτεθούν εκεί ή σε άλλον χώρο; Και το αναφέρω γιατί δηλώσατε ότι θα εκτεθεί εκεί μόνον μέρος της συλλογής. 
Η οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, τυπικό δείγμα κτιρίου αστικού κλασικισμού, με πλούσιο μορφολογικό διάκοσμο, επαρκεί για τη φιλοξενία του αρχείου και της βιβλιοθήκης, καθώς θα πρέπει, επιπροσθέτως, να διαθέτει αναγνωστήριο για τους μελετητές και κατάλληλους χώρους εργασίας για το προσωπικό. Στον χώρο αυτό προβλέπεται να εκτεθούν ορισμένα εμβληματικά αποκτήματα της συλλογής, λόγου χάρη κοστούμια, πρωτίστως για να τονίζεται η συλλειτουργία της με τη βιβλιοθήκη, αλλά σε καμία περίπτωση ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για τα καμαρίνια, που απαιτούν πολύ χώρο ώστε να εκτεθούν σωστά. 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ