LIVE!

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
«κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα» του Γιαν Μάρτενς. Φωτ.: Phile Deprez
0

Με πηγή έμπνευσης το θεατρικό έργο Die Schwärmer του Ρόμπερτ Μούζιλ, που μιλά για τη δυνατότητα συνύπαρξης λογικής και ονείρου, η ομάδα «Εν δυνάμει», που ενθουσίασε το κοινό με την παράσταση Ερωτευμένα άλογα το 2019, επανέρχεται στην Πειραιώς 260 στις 7-9 Ιουνίου με το έργο «Ονειροπόλοι». Σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν και μια ομάδα από περίπου πενήντα ανθρώπους με φαινομενικά μεικτές ικανότητες, που κινούνται στον χώρο, διαγράφοντας τις δικές τους προσωπικές πορείες, θα παρουσιάσει ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας, ένα χορογραφικό τοπίο-εμπειρία. Στη συνθήκη που δημιουργείται οι θεατές του έργου γίνονται δρώντα πρόσωπα ακολουθώντας μια βαθιά και σύνθετη συλλογική λογική.

Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου. Οι αναγνωρισμένοι/-ες και ανερχόμενοι/-ες χορευτές και χορεύτριες θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες («1vs1 Hip Hop Battle» και «2vs2 All Styles Battle») για να διεκδικήσουν τον τίτλο του/της νικητή/νικήτριας του 3ου Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest. Η διοργάνωση θα κορυφωθεί με ένα πάρτι στο οποίο τη μουσική θα επιλέξει ο DJ Amaze Me.

Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου.

Στις 17 και 18 Ιουνίου η Δανή χορεύτρια και χορογράφος Μέτε Ίνγκβαρτσεν παρουσιάζει το «Dancing Public», αντλώντας έμπνευση από ιστορικά φαινόμενα «χορευτικής μανίας» και επιτρέποντας στον έντονο ρυθμό να την παρασύρει σε έναν εκρηκτικό, μεταδοτικό χορό γεμάτο από δυναμικούς στίχους που συνήθως διατρέχουν τέτοιες αφηγήσεις. Κινούμενη ανάμεσα στους θεατές, τους εμπλέκει σε μια καθολική εμπειρία ρυθμού, δημιουργώντας κάτι ανάμεσα σε πάρτι και συναυλία.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, ο Ισραηλινός χορογράφος Εμανουέλ Γκατ μας προσκαλεί σε μια γιορτή ζωτικότητας και ευφορίας. Στο «LOVETRAIN2020», όπως αποκαλεί το έργο του, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται την ουτοπία, ως ανέφικτο, ιδεώδη μη τόπο, όπου η συμβίωση χωρίς συγκρούσεις δεν αποτελεί ιδέα αλλά πραγματώνεται στον τρόπο που δημιουργείται η χορογραφία. Η σωματική οικειότητα που προκύπτει από τη μακροχρόνια συνεργασία με τους χορευτές της ομάδας του εξερευνά την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και εμπειρία, όπως συμβαίνει σε παρόντα χρόνο και στον πραγματικό κόσμο, με τις επιτυχίες των Tears for Fears να αντηχούν την ουτοπική ατμόσφαιρα των ’80s.

Η χορογράφος Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, στο νέο έργο της «Η απόλαυση της αναπαράστασης» που θα παρουσιαστεί από τις 24 - 26 Ioυνίου στην Πειραιώς 260 πραγματεύεται το υπαρξιακό ζήτημα του χρόνου και της φθοράς. Οι τρεις ερμηνεύτριες του έργου, μόνες ή συμπλέκοντας τα σώματά τους, αφήνουν να εμφανιστούν ενώπιον του κοινού εικόνες άλλοτε οικείες και άλλοτε αλλόκοτες, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, που ξυπνούν αναμνήσεις και προσωπικές εμπειρίες. Με άξονα την κατά Μιχαήλ Μπαχτίν έννοια της «ανολοκλήρωσης» που διαπερνάει το γκροτέσκο και τη ζωγραφική του Τεοντόρ Ζερικό, η χορογράφος αντιμετωπίζει το ανεξίτηλο αποτύπωμα του χρόνου στο σώμα με λεπτές αποχρώσεις μεταξύ κωμικού και τραγικού που φανερώνουν κρυμμένα τραύματα τα οποία συνδέονται με το πέρασμα του χρόνου. 

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ελλάδα, ο εμβληματικός χορογράφος Ζερόμ Μπελ παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στις 9 και 10 Ιουλίου, τη νέα δημιουργία του «Ισιδώρα Ντάνκαν», συνεχίζοντας τη σειρά πορτρέτων χορευτών που ξεκίνησε το 2004. Αυτήν τη φορά εστιάζει στη μορφή της οραματίστριας χορογράφου, ερευνώντας την κληρονομιά και τους μύθους που τη συνοδεύουν, και δημιουργεί το πορτρέτο μιας χορεύτριας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, βασισμένος στην αυτοβιογραφία της. Ο Μπελ ανεβαίνει ο ίδιος στη σκηνή. μαζί με μία από τις σημαντικότερες μαθήτριες των Isadorables. και ανακαλύπτει, κάτω από τη ρομαντική φιγούρα της Ντάνκαν τη «μητέρα» του μοντέρνου και του σύγχρονου χορού που είχε σημαντικούς δεσμούς με τη χώρα μας.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ελλάδα, ο εμβληματικός χορογράφος Ζερόμ Μπελ παρουσιάζει τη νέα δημιουργία του «Ισιδώρα Ντάνκαν», συνεχίζοντας τη σειρά πορτρέτων χορευτών που ξεκίνησε το 2004.

Οι παραστάσεις χορού στην Πειραιώς 260 ολοκληρώνονται στις 14 και 15 Ioυλίου με τη χορογραφία «κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα» του πρωτοπόρου Βέλγου χορογράφου και περφόρμερ Γιαν Μάρτενς. Εδώ συνεργάζεται με τη βερολινέζικη ομάδα Dance On για να παρουσιάσει με 17 χορευτές από 18 έως 71 ετών, ένα σωματικά και ηλικιακά ετερογενές corps de ballet, την εκδοχή του για τη δύναμη της διαφορετικότητας αλλά και τη συμβίωση ξεχωριστών ατομικοτήτων, φωτίζοντας την ξεχωριστή χορευτική «υπογραφή» του καθενός, εντός ενός συνόλου με κοινή σωματική και επιτελεστική ενέργεια. Η χορογραφία δένεται με κομμάτια διαμαρτυρίας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα και ο Μάρτενς βρίσκει την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η γλώσσα στη δική μας εποχή της «μετα-αλήθειας» λειτουργεί κυρίως «ως ιδεολογικό εργαλείο» κι εμείς οφείλουμε συνεχώς να προασπιζόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές φωνές τη δυνατότητα να είμαστε διαφορετικοί μαζί.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Ο Ισραηλινός χορογράφος Εμανουέλ Γκατ μας προσκαλεί σε μια γιορτή ζωτικότητας και ευφορίας, στο έργο του «LOVETRAIN2020». Φωτ.: JG

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Οι ονειροπόλοι

Πειραιώς 260 (Β)
7-9/6, 21:00

Hip hop battle

Πειραιώς 260 (Πλατεία)
17/6, 22:30

The Dancing Public

Πειραιώς 260 (Β)
17-18/6, 21:00

LOVETRAIN2020

Πειραιώς 260 (Η)
22-23/6, 21:00

Η απόλαυση της αναπαράστασης

Πειραιώς 260 (Β)
24-26/6, 21:00

Ισιδώρα Ντάνκαν

Πειραιώς 260 (Η)
9-10/7, 21:00

κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα

Πειραιώς 260 (Δ)
14-15/7, 21:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ