Stand Up PerformDance!

Stand Up PerformDance! Facebook Twitter
Φωτό: Παύλος Βρυωνίδης
0

Σπούδασε χορό στο Laban Centre του City University (Λονδίνο). Η Λία Χαράκη από τη Λεμεσό της Κύπρου, με άλλα λόγια, ανήκει στη νέα γενιά χορευτών και χορογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο που αισθάνονται ότι ανήκουν και απευθύνονται στον ευρύτερο χώρο του σύγχρονου ευρωπαϊκού χορού. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 2003, ίδρυσε την ομάδα της (.pelma.lia haraki) και άρχισε να ψάχνει τους δικούς τους δρόμους έκφρασης. Η δημιουργία της Στέγης Σύγχρονου Χορού στην Λεμεσό το 2007 έδωσε στην ίδια (και σε άλλους Κύπριους καλλιτέχνες του χορού) τη δυνατότητα να προχωρήσει πιο συστηματικά τη δουλειά της και το προσωπικό της ύφος.

Οι παραστάσεις της γρήγορα ξεχώρισαν σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Έτσι τη γνωρίσαμε κι εμείς: από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας και από το Φεστιβάλ Αθηνών, όπου θα εμφανιστεί ξανά στις 7 και 8 Ιουνίου με το σόλο Tune In (2012) και το ντουέτο In the shape of necessity, σε ενιαία παράσταση. O λόγος στην ίδια:

«Το ντουέτο είναι βασισμένο στην ιδέα της συνύπαρξης και της αλληλέξαρτησης δύο ανθρώπων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Τα γυμνά σώματά τους κρατούν λεπτές ισορροπίες, μοιράζοντας το βάρος τους αμοιβαία μεταξύ τους. Ήθελα, όντας δύο αυτόνομες οντότητες, να λειτουργούν σαν ένα σώμα. Γιατί, χωρίς τη συνέργεια του σώματος του ενός και του άλλου δεν υπάρχει κίνηση ούτε ισορροπία – να γιατί είναι αναγκαία η συνύπαρξη. Αυτό που μ' ενδιέφερε είναι να ιδωθεί το σώμα άλλοτε ως αυτό που είναι, σάρκα και οστά, κι άλλοτε ως αφηρημένο εργαλείο με το οποίο μπορούν να σχηματιστούν γλυπτά και "εγκαταστάσεις". Στην αρχή οι εικόνες θυμίζουν το προπατορικό αρχετυπικό ζευγάρι, στην πορεία η ερωτική σχέση απομυθοποιείται, για να μυθοποιηθεί στο τέλος και πάλι».

Οι χορογραφίες της εκκινούν από τον τρόπο που η ίδια βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους. Έχουν, με άλλα λόγια, αυτοβιογραφική αφετηρία – κι αυτό είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον προσωπικό της "τρόπο", το Stand Up PerformDance. Ο όρος έχει να κάνει με μια μέθοδο επεξεργασίας των βιωμένων εμπειριών και των εκφραστικών εργαλείων του περφόρμερ που ξεκινά από τη γοητεία που της ασκεί η αμεσότητα των καλλιτεχνών της stand-up comedy στην επικοινωνία τους με το κοινό, όπως και από το ότι μεγάλο μέρος του υλικού που χρησιμοποιούν είναι αυτοβιογραφικό.

Η Λία Χαράκη εξηγεί ότι στις πρόβες της όλοι λένε ιστορίες, που στη συνέχεια η ίδια και οι χορευτές προσπαθούν να μεταφράσουν με το σώμα τους: κυρίως με την κίνηση (που μπορεί να γίνει χορός) και με τη φωνή τους (που μπορεί να γίνει ήχος ή τραγούδι). Στην κατεύθυνση αυτή, το έργο της Giraffe, που είδαμε στο Φεστιβάλ Καλαμάτας 2010, δείχνει πώς οι τεχνικές stand-up comedy μπορούν να εμπλουτίσουν και να «ζωντανέψουν» μια παράσταση χορού/κίνησης.

Για το σόλο Τune In, που επιλέχθηκε ως ένα από τα έργα που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας (1.6-24.11.13), η Λία Χαράκη διευκρινίζει:

«Το Τune In είναι βασισμένο στην ιδέα της ενσωμάτωσης στην κίνηση του παρόντος χρόνου. Δηλαδή, προτείνω στους θεατές να συνταξιδέψουμε, με τη διαίσθηση ως οδηγό και την κίνηση ως μέσον, χάνοντας για λίγο τη συνήθη σχέση με τον χρόνο και τον χώρο.

Το Τune In δεν υπάρχει ως έργο από πριν, δημιουργείται επιτόπου, μέσα από το δικό μου σώμα, σε σχέση με την ενέργεια των θεατών. Και όπως λέει η Mαρίνα Αμπράμοβιτς για τη σχέση καλλιτέχνη-κοινού: "Όσο πιο βαθιά μέσα πας στον εαυτό σου, τόσο πιο παναθρώπινος γίνεσαι"».

Το σόλο, που ερμηνεύει η ίδια, συμπληρώνει την έρευνα που ξεκίνησε με τα έργα της Again (2011) και IntuNition (2012) για το πώς η ενέργεια μιας απλής, επαναλαμβανόμενης κίνησης που ακολουθεί έναν επαναλαμβανόμενο, σταδιακά επιταχυνόμενο ήχο αποκτά ρυθμό και ένταση που μπορούν να γεννήσουν συναισθήματα στον ερμηνευτή, και κατ' επέκταση και στον θεατή.

Τη ρωτώ για τον σύγχρονο ελληνικό και κυπριακό χορό ως προς το διεθνές περιβάλλον και μου απαντά:

«Όπου πηγαίνω πια με την ομάδα μου συναντώ Έλληνες και Κύπριους αξιοπρόσεχτους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές. Παρότι έχουν συνείδηση της ελληνικής ταυτότητας, του βάθους και της σημασίας της ιστορίας και της παράδοσης, οι παραστάσεις τους έχουν τη φρεσκάδα της ματιάς του σύγχρονου, παγκόσμιου ανθρώπου. Όσον αφορά την Κύπρο, πιστεύω ότι μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης των νέων χορογράφων που γίνονται στη Στέγη Χορού Λεμεσού θα προκύψει μια καινούργια γενιά, με πολύ ιδιαίτερη χορογραφική φωνή».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ