Όλες οι παραστάσεις που θα κάνουν συναρπαστικό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρόβα της Μήδειας του Φρανκ Κάστορφ.
0

Η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων ανοίγει στις 7 και 8 Ιουλίου με το Εθνικό Θέατρο και το έργο από το οποίο ξεκίνησε το 1954 η αναβίωση του αρχαίου δράματος. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Kατερίνα Ευαγγελάτου διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε μετάφραση του Κώστα Τοπούζη και τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης και Ορέστης Χαλκιάς. Μια παράσταση που θα προσεγγίσει το έργο του Ευριπίδη σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, ενώ επί σκηνής θα βρίσκεται αδιάλειπτα ένας θίασος είκοσι τεσσάρων ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών.

Αμέσως μετά, στις 14 και 15 Ιουλίου, ακολουθεί η δεύτερη καλοκαιρινή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, οι «Σφήκες» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση του Στέλιου Χρονόπουλου, δραματουργική επεξεργασία, διασκευή και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και μουσική Νίκου Κυπουργού. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Θοδωρής Σκυφτούλης και η ίδια η Κιτσοπούλου. 

Με αφορμή την παράσταση του Κάστορφ και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Επιδαύρου, που θα επαναλειτουργήσει μετά από είκοσι δύο χρόνια, μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια. 

Στις 21 και 22 Ιουλίου ο καινοτόμος σκηνοθέτης και ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φόλκσμπινε, που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το γερμανικό στυλ, Φρανκ Κάστορφ, παίρνει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αναθέσεις αρχαίων έργων σε διεθνείς και κορυφαίους σκηνοθέτες (Τόμας Όστερμαϊερ το 2021, Γιόχαν Σίμονς και Ούλριχ Ράσε το 2022) και σκηνοθετεί σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δική του Μήδεια. Ο Γερμανός σκηνοθέτης, παντρεύοντας τον αναρχικό τρόπο παιξίματος, τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική ελευθερία με τη σύνθεση κειμένων με ιστορικές, πολιτικές και φιλοσοφικές αναφορές, θα παρουσιάσει μια τολμηρή και αντισυμβατική σκηνοθετική πρόταση με τους Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινεία Τσαμάτη, Νικόλα Χανακούλα, Νίκο Ψαρρά. 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
H Έφη Μπίρμπα θα παρουσιάσει μια διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη, τα «Βατράχια».

Στις 28 και 29 Ιουλίου η Έφη Μπίρμπα θα παρουσιάσει μια διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη, τα Βατράχια, «μια κωμωδία με DNA τραγωδίας», όπως τη χαρακτηρίζει. Η μετάφραση είναι του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, ο οποίος συνυπογράφει με τον Άρη Σερβετάλη και την Έφη Μπίρμπα και τη διασκευή, ενώ η τελευταία έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, και τα κοστούμια (σε συνεργασία με τη Βασιλεία Ροζάνα). Παίζουν οι Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής, Μιχάλης Σαράντης και ο Άρης Σερβετάλης. Μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. 

Στις 4 και 5 Αυγούστου ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και Θάνου Τσακνάκη. Ερμηνεύουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Καταλειφός, Μάξιμος Μουμούρης, Αγγελική Παπαθεμελή, Χρήστος Σαπουντζής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Επίσης σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί την Εκάβη του Ευριπίδη, μια παράσταση που ανοίγει έναν τολμηρό διάλογο με το σήμερα. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Στις 11 και 12 Αυγούστου η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί την Εκάβη του Ευριπίδη, μια παράσταση που ανοίγει έναν τολμηρό διάλογο με το σήμερα. Σε νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου και με έναν θίασο αποτελούμενο από τους Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάση Κουρλαμπά, Ερρίκο Μηλιάρη, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκη Σακελλαρίου και Αλέκο Συσσοβίτη. 

Στις 18 και 19 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μια «ανατρεπτική ανάγνωση» των Τρωάδων του Ευριπίδη σε μετάφραση του Θεόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη και μουσική σύνθεση του Στέφανου Κορκολή, που θα ερμηνεύεται επί σκηνής. Ερμηνεύουν οι Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Πιατάς, Μαρίζα Τσάρη. 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Facebook Twitter
Χρήστος Σουγάρης. Φωτ.: Mike Rafail

Τέλος, στις 25 και 26 Αυγούστου ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. Μια παράσταση ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, όπου μια ομάδα με μάσκες γερόντων, ο Χορός, συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τη μουσική ερμηνεύει επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας και η διανομή αποτελείται από τους Γιώργο Αμούτζα, Χρήστο Μαλάκη, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Γιάννη Νταλιάνη, Γιάννη Στάνκογλου, Σίμο Κακάλα κ.ά. 

Ταυτόχρονα με τις παραστάσεις, από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 26 Αυγούστου, με αφορμή την παράσταση του Κάστορφ και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Επιδαύρου, που θα επαναλειτουργήσει μετά από είκοσι δύο χρόνια, μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια. Μια αναδρομή σε όλες τις παραστάσεις του έργου του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου από το 1956, οπότε ανέβηκε η Μήδεια του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Μινωτή με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο, μέχρι τις πρόσφατες εκδοχές της. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μοναδικής αξίας τεκμήρια από την αρχειακή συλλογή του Φεστιβάλ και των υπολοίπων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων που έχουν ανεβάσει Μήδεια στην Επίδαυρο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT