Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter
0

Ο Άγγελος των Περσών του Αισχύλου, μιλάει για το Παγγαίο και το πέρασμα των Φιλίππων, ο Άγγελος του Θουκυδίδη διηγείται τη μάχη της Αμφίπολης, ο Άγγελος από τη Φυλλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιλάει για το θρυλικό βίο, τους άθλους και τα μεγαλεπήβολα ταξίδια του Μακεδόνα βασιλέα, όπως τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία ανά τους αιώνες, ο Απόστολος Παύλος, ως τέταρτος Άγγελος, με την «επιστολή της χαράς» προς Φιλιππησίους, την «επιστολή της ταπεινοφροσύνης»  εκφράζει με τρυφερότητα μέσα από τη φυλακή την ικανοποίηση του στους χριστιανούς των Φιλίππων, ο Πλούταρχος, ως Άγγελος περιγράφει τη μάχη των Φιλίππων μέσα από το βιβλίο του Δίων-Βρούτος, ο Σαιξπηρικός Άγγελος μέσα από τον Ιούλιο Καίσαρα περιγράφει το τέλος του Κάσσιου και του Βρούτου στους λόφους των Φιλίππων, και ένας σύγχρονος Άγγελος από τον Θόδωρο Γρηγοριάδη, ενός συγγραφέα που γεννήθηκε και μεγάλωσε κοιτάζοντας τα Τενάγη των Φιλίππων, ο οποίος μιλάει για τους σημερινούς Φιλίππους, σαν κάποιος καντινιέρης έξω από το αρχαίο θέατρο που καταφτάνει για να πει ένα μεγάλο μαντάτο.

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter

Εφτά ηθοποιοί, ανάμεσα τους η Λυδία Φωτοπούλου και η Φιλαρέτη Κομνηνού, σε μία εικαστική παράσταση στην οποία συνεργάζονται οι φωτογράφοι Στράτος Καλαφάτης και Λία Ναλμπαντίδου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καβάλας - Φιλίππων Θοδωρή Γκόνη.

  

Ο Θοδωρής Γκόνης λέει για τη σύλληψη της παράστασης του:  «Μου αρέσει ο αθλητής που, αρκετές ώρες πριν από τον αγώνα, κατεβαίνει με την πολιτική του περιβολή στον αγωνιστικό χώρο επιθεωρώντας τον απ’ άκρου εις άκρον, περπατώντας τον, πατώντας τον σπιθαμή προς σπιθαμή, γιατί το ξέρει, το μυστικό κρύβεται πάντα μέσα στο γήπεδο. Έτσι λοιπόν, περπατώντας ολόκληρο το χειμώνα στα Τενάγη των Φιλίππων, κωπηλατώντας από τον Αγγίτη έως στον Στρυμόνα, οδοιπορώντας στο όρος Παγγαίον, στο Θέατρο και στον αρχαιολογικό χώρο, η πατούσα μου με έβγαλε στα Εφτά αυτά μεγάλα κείμενα. Το ήξεραν καλά οι παλιοί περιηγητές. Οδοιπορώντας γνωρίζεις τους τόπους, δηλαδή τους ανθρώπους.

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter

Αυτό λοιπόν ήταν η αιτία αυτής της παράστασης και αφορμή η υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από εκεί και πέρα ήρθαν οι συνεργάτες και οι φίλοι, το Φεστιβάλ και η πόλη της Καβάλας».  

Η Φιλαρέτη Κομνηνού εξηγεί από την πλευρά της: «Αυτό που θα αφηγηθώ είναι η μάχη της Αμφίπολης όπως την καταγράφει ο μέγας ιστορικός Θουκυδίδης, η σύγκρουση Αθηναίων και Σπαρτιατών για την κυριαρχία τους σ` αυτήν την αποικία .Είναι αποκαλυπτικό να μαθαίνεις για τις στρατηγικές των προγόνων μας και θα πρόσθετα ιδιαίτερα χρήσιμο στις ημέρες μας. Σας μεταφέρω ένα απόσπασμα και αφήνω τα συμπεράσματα σε εσάς...

«Ήταν λάθος να υποτιμήσουν την δύναμη των αντιπάλων καθώς οι 
εκτιμήσεις τους βασίζονταν περισσότερο σε τυφλή επιθυμία παρά σε 
ασφαλείς σταθμίσεις, διότι συνηθίζουν οι άνθρωποι ότι επιθυμούν να το 
εναποθέτουν ασυλλόγιστα στην ελπίδα και ότι πάλι δεν θέλουν ,να το 
απωθούν κατασκευάζοντας αυθαίρετους συλλογισμούς».

  

Οι Επτά Άγγελοι των Φιλίππων Facebook Twitter

 

Και η Λυδία Φωτοπούλου συμπληρώνει:  «19 χρονών έπαιξα για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Και ακολούθησαν καλοκαίρια με πολλές παραστάσεις στο υπέροχο αυτό θέατρο. Τώρα, χάρη στην ιδέα του Θοδωρή Γκόνη, έρχομαι για ακόμη μια φορά, αλλά το ιδιαίτερα συγκινητικό αυτής της παράστασης είναι ότι δεν γίνεται απλώς στο αρχαίο θέατρο αλλά γίνεται για το ίδιο το θέατρο . Αφού αυτή η παράσταση φιλοδοξεί να γίνει  ο πρεσβευτής για την θετική έκβαση της υποψηφιότητας του θεάτρου των Φιλίππων στα παγκόσμια μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μέσα από του εφτά αγγέλους θα ακουστεί αλλά και θα βιωθεί συγκινησιακά όλη η ιστορία αυτού του τόπου. Και το κοινό , για πρώτη φορά καθισμένο στην ορχήστρα του θεάτρου, θα έχει μπροστά στα μάτια  του το κοίλον και θα το βλέπει  να μεταμορφώνεται μαγικά , μέσα από τις εξαιρετικές  εικόνες που δημιούργησαν γι αυτό η ομάδα του Στράτου Καλαφάτη».

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει έναν νέο τίτλο, μια νέα θεματική που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του, με χαρακτήρα επίκαιρο και διαχρονικό. Φέτος το καλοκαίρι, παίρνοντας σαν αφορμή - και θέλοντας με τον «τρόπο» του να πει το δικό του παρών – στην επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, φέτος είναι αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους.

Στην αρχαία τραγωδία ο άγγελος αφηγείται στους ήρωες γεγονότα που συνέβησαν εκτός σκηνής, μέσα στο παλάτι ή στο ναό. Οι άγγελοι στον χριστιανισμό σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαμασκηνό είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες και κατά χάριν αθάνατες, δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο. Αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την αντίληψη ότι ο Άγγελος είναι ίσως κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι η ίδια η αγγελία.

Συνδυάζοντας τις δύο έννοιες, εφτά Άγγελοι θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, το δικό του λόγο, το δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ