H Γιολάντα Μαρκοπούλου ανεβάζει για πρώτη φορά στο θέατρο την «Eroica» του Κοσμά Πολίτη

H Γιολάντα Μαρκοπούλου ανεβάζει για πρώτη φορά στο θέατρο την «Eroica» του Κοσμά Πολίτη Facebook Twitter
Οι χαρακτήρες της Eroica ξεχύνονται στο πεδίο της μάχης και παίζουν το παιχνίδι με τους δικούς τους κανόνες, διεκδικούν τη διαφορετικότητά τους, όπως και οι νέοι σήμερα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

— Θυμάσαι τη πρώτη φορά που διάβασες την Eroica; Τι εντύπωση σου είχε κάνει τότε;

Όταν το διάβασα πρώτη φορά, ήμουν 16 χρονών, είχα την ηλικία των ηρώων του βιβλίου. Ήταν η εποχή που ο έρωτας έκανε την εμφάνισή του στη ζωή μας, η εποχή κατά την οποία σκοπός ήταν «να κάνεις κάτι από εαυτού σου, δίχως επιταγή, δίχως σκοπό και όφελος, έτσι, να πας ενάντια στη ζωή με μια δική σου τάξη πραγμάτων, παιχνιδίζοντας για να διασκεδάζουν και οι άλλοι», όπως λέει και ο Κοσμάς Πολίτης.


— Γιατί αποφάσισες να μεταφέρεις στη σκηνή αυτήν τη χρονική στιγμή;

Βλέποντας την αγωνία των νέων σήμερα για το πώς θα είναι η ζωή τους, την ορμή τους να πιστέψουν σε κάτι που να έχει ουσία και βάθος, ένιωσα την ανάγκη να ανασύρω ένα έργο που θέτει αυτά τα ερωτήματα. Πώς ερμηνεύουν οι έφηβοι τον ηρωισμό σήμερα; Ποια είναι τα δικά τους ιδανικά; «Η ζωή μας πρέπει να έχει μια δικαίωση και η δικαίωσή της είναι να πιστεύουμε στα όνειρα...»

Το ειρωνικό στοιχείο, που αναδεικνύεται με πολύ γοητευτικό τρόπο στη γραφή του Πολίτη, είναι σίγουρα βασικό συστατικό της παράστασης. Είναι πολλές οι στιγμές που οι πρωταγωνιστές μας, μετά από μια «ηρωική πράξη», μένουν «μ' αδειανά τα χέρια», όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή.


— Διακρίνεις ομοιότητες μεταξύ της εποχής που κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα και της τωρινής;

Οι αναζητήσεις των ηρώων μας δεν έχουν εποχή. Ερωτεύονται με πάθος, βιώνουν την απώλεια, επιδιώκουν την επικοινωνία και συχνά φλερτάρουν με τη μοναξιά. Οι χαρακτήρες της Eroica ξεχύνονται στο πεδίο της μάχης και παίζουν το παιχνίδι με τους δικούς τους κανόνες, διεκδικούν τη διαφορετικότητά τους, όπως και οι νέοι σήμερα.


— Πιστεύεις ότι οι σημερινοί έφηβοι θα ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο έργο;

Η σύγχρονη διασκευή που έχουμε τολμήσει αλλά και ο ροκ ρυθμός της παράστασης θα θέλαμε να αγγίξουν το σύγχρονο κοινό, το εφηβικό και όχι μόνο.


— Στο βιβλίο είναι διάχυτη η ειρωνική διάθεση του συγγραφέα, που έρχεται σε αντίθεση με τον ιδεαλισμό της ιστορίας. Είναι σημαντικό στοιχείο αυτό για σένα;

Προσπάθησες να το μεταφέρεις στην παράσταση; Το ειρωνικό στοιχείο, που αναδεικνύεται με πολύ γοητευτικό τρόπο στη γραφή του Πολίτη, είναι σίγουρα βασικό συστατικό της παράστασης. Είναι πολλές οι στιγμές που οι πρωταγωνιστές μας, μετά από μια «ηρωική πράξη», μένουν «μ' αδειανά τα χέρια», όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή.


— Τα παιδιά ενηλικιώνονται πιο γρήγορα σήμερα;

Ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά η ιδιοσυγκρασία και οι επιθυμίες τους παραμένουν ίδιες διαχρονικά.

H Γιολάντα Μαρκοπούλου ανεβάζει για πρώτη φορά στο θέατρο την «Eroica» του Κοσμά Πολίτη Facebook Twitter
Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Πάρις Μέξης


Info:

Eroica, του Κοσμά Πολίτη

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας με τη δημιουργική συμβολή του θιάσου

Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Εκτέλεση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Παίζουν (αλφαβητικά): Θέμης Θεοχάρογλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Ελεάνα Καυκαλά, Νικόλας Μίχας, Ευθαλία Παπακώστα, Πάρης Σκαρτσολιάς, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Θάνος Τσακαλίδης

Τη μουσική της παράστασης ερμηνεύουν ζωντανά οι ηθοποιοί

 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, 210 3228706)

Πρεμιέρα: Δευτέρα 29 Οκτωβρίου

Παραστάσεις έως Τρίτη 1η Ιανουαρίου (εκτός Τρίτης 27 Νοεμβρίου)

Δευτέρα-Τρίτη: 21:15

Τιμές: 15 ευρώ γενική είσοδος / 10 ευρώ μειωμένο – φοιτητικό / 8 ευρώ ανέργων

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT