Γιατί οι 30άρηδες ασχολούνται με τον Χρήστο Βακαλόπουλο;

Γιατί οι 30άρηδες ασχολούνται με τον Χρήστο Βακαλόπουλο; Facebook Twitter
0

Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μας συμβεί, είναι αυτό που μας συμβαίνει κάθε στιγμή, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει καν

Χρήστος Βακαλόπουλος

Ο γεννημένος το 1956 Χρήστος Βακαλόπουλος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες της ελληνικής μεταπολιτευτικής πεζογραφίας.

Εφυγε πρόωρα από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο το 1993. Θα σημειώσουμε ως πολύ ενδιαφέρον το ότι ο Βακαλόπουλος είναι ένα πρόσωπο που ανακαλύπτεται και από τις επόμενες γενιές, από παιδιά , που θα μπορούσαν να είναι παιδιά του.

Ετσι το βιβλίο του Οι Πτυχιούχοι , ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο 104 σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 και για ένα μήνα.
Η ιστορία;
Δύο φίλοι, ο Μάρκος Μπαρδάς κι ο Σήφης Σουρώδης ετοιμάζονται να δώσουν το τελευταίο μάθημα για το πτυχίο. Έρωτες, μουσικές, σκέψεις, απίθανες στιχομυθίες, προδοσίες και ελπίδες εναλλάσονται σε ένα απίθανο γαϊτανάκι που τα άγχη και οι ανησυχίες των πτυχιούχων αναμετρώνται με τη χαρά και την αισιοδοξία τους. Ο χρόνος μοιάζει άλλοτε με κινηματογραφικό φλας μπακ κι άλλοτε διαστέλλεται σαν στιγμή από ραδιοφωνική εκπομπή.
Συναντήσαμε τους συντελεστές της παράστασης: Τη Βάσια Ατταριάν η οποία σκηνοθετεί και τους τρεις ηθοποιούς, την Κατερίνα Μαυρογεώργη, τον Παναγιώτη Κατσώλη και τον Σεραφείμ Ράδη.

"Οταν διάβασα τοn Χρήστο Βακαλόπουλο ήμουν σtο γυμνάσιο και με είχε σοκάρει αυτός ο τρόπος γραφής, δεν είχα ξαναδιαβάσει τέτοιο ιβλίο, δεν υπήρχε τέτοιο ανάλογο βιβλίο στη βιβλιοθήκη μας", λέει η 24χρονη Βάσια Ατταριάν

"Η δεκαετία αυτή μου δημιουργεί μια εμμονή, η οποία μάλλον προκύπτει από το σπίτι μου, από τον τρόπο που μεγάλωσα. Εχω την αίσθηση ότι για να καταλάβουμε πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Ο Χρήστος Βακαλόπουλος το εξηγεί αυτό."

"Ο τρόπος γραφής του σου υπαγορεύει να αφεθείς στο κείμενο, επειδή όλα σημαίνουν κάτι. Τι μας αφορά; Η μελαγχολία του, το ότι ήταν ένας άνθρωπος χωρίς ψευδαισθήσεις σαν προφήτης. Και πολιτικά μας αφορά, επειδή ήταν ένας προσγειωμένος, αλλά με ιδανικά άνθρωπος. Η διορατικότητά του με σοκάρει. Αλλά δεν είναι μια ωμή γραφή είναι σχεδόν ποιητική. Κάνει φιλοσοφικές συνδέσεις και στα πιο απλά που περιγράφει," λέει η Κατερίνα Μαυρογεώργη .

"Στους πτυχιούχους δείχνει να έχει αντίληψη της ζωής. Για εμάς αυτά συνδέονται με τη γειτονιά, τα καλοκαίρια στο χωριό, τα φοιτητικά χρόνια. Ζούμε με ταχύτητες που δε μας επιτρέπουν να σταματήσουμε και να κοιτάξουμε τι έχει αξία και τι όχι. Εχει καταλήξει σε αξίες, έχει βρει τις συνδέσεις με τη γειτονιά με τον κόσμο", λέει ο Σεραφείμ Ράδης

Ο Χρήστος Βακαλόπουλος μέσα από τα κείμενά του και όποιες εκπομπές του άκους μου έδωσε το έναυσμα να αναθεωρήσω τι είναι σημαντικό για μένα και τι όχι. Να ξανασκεφτώ και να αναπολήσω την παιδική μου ηλικία και τα φοιτητικά μου χρόνια. Και τώρα «το μελλον απλώνεται μπροστά μας σαν χαράδρα.», λέει ο Παναγιώτης Κατσώλης.

Πριν ξεκινήσουν για την πρόβα τους, μας άφησε ο καθένας ένα σημείωμα με σκόρπιες λέξεις, για το πως φαντάζονται και τι σημαίνει γι αυτούς, ο κόσμος του Χρήστου Βακαλόπουλου. Αντιγράφουμε τα πολύ ενδιαφέροντα σημειώματά τους:

"Σινεμά, πραγματικότητα, δεκαετία του 80, η δικιά μου δεκαετία, Εξάρχεια, Φλοράλ, ο Οβελίξ κέρδισε τον Αστερίξ, Πάτμος, υπάρχει μόνο ένα νησί, σινεμά, η Ελλάδα όπως ήταν και όπως παραμένει, πολλά πτυχία και μετά τι;
Η παιδική ηλικία είναι το τέρμα. Η Ελλάδα στην οποία θάθελα να ζήσω, η Ευρώπη που δε θέλω να ζω. «Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μας συμβεί, συμβαίνει ακριβώς αυτή τη στιγμή, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει καν. Το καλοκαίρι θα τελειώσει σε απόλυτη σύγχυση με τη γραμμή του ορίζοντος».
Βάσια Ατταριάν 24

"Βακαλόπουλος μέσω Ατταριάν. Μου δίνει το μυθιστόρημα για να το διαβάσω. Οι πτυχιούχοι. Το διαβάζω. Ναι. Τον γνωρίζω. Σιγά-σιγά. Μαζί. Ολοι μαζί. Στην αρχή με το Στέργιο. Μετά με τον Θύμιο. Τέλος, Σεραφείμ, Βάσια, Κατερίνα. Σταθερές. Μπεστ σέλερ. Η γραμμή του ορίζοντος. Νέες Αθηναϊκές ιστορίες, Σαββόπουλος, Παπάζογλου, Πορτοκάλογλου, Βουλιαγμένη, Αγγελόπουλος, Κασσαβέτης, Δαμιανός, Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε, On – air, Πάτμος, οι γυναίκες υπάρχουν για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η μαμά του".
Παναγιώτης Κατσώλης 31.

"Σινεμά, ραδιόφωνο, βιβλία, πολλά τσιγάρα, ποτά, διάβασμα, γυναίκες, φίλοι, Αθήνα, Αθήνα, Αθήνα. Και η μαγική αίσθηση ότι μόλις γνώρισες κάποιον που τον ήξερες χρόνια και τώρα θα καθήσει για έναν καφέ που θα κρατήσει πέντε λεπτά ή πέντε χρόνια".
Κατερίνα Μαυρογεώργη 31

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ