επεξεργ. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα μιλά στη LIFO λίγο πριν έρθει στην Αθήνα Facebook Twitter
Odin Teatret. Eugenio Barba, Holstebro 1999. Φωτο: Fiora Bemporad

Εουτζένιο Μπάρμπα στη LiFO: «Το θέατρο είναι γενναιόδωρο και επουλώνει τις πληγές»

0

Μία από τις μεγαλύτερες εν ζωή προσωπικότητες του θεάτρου, ένας από τους μεγάλους δασκάλους του σύγχρονου θεάτρου του εικοστού αιώνα, που συνέβαλε στην ανάπτυξη και την ανανέωση της θεατρικής θεωρίας και πράξης, ο ιδρυτής του περίφημου θεάτρου Οντίν, ο 84χρονος σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στη χώρα μας προκειμένου να δώσει ένα πολυθεματικό σεμινάριο το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στο Θέατρο Χυτήριο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων της Πολυδραστικής Ομάδας Τέχνης Fabrica Athens. 

Στην Αθήνα φτάνει με τη στενή του συνεργάτιδα, ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Julia Varley για να αναλύσουν το θέμα «Theatre as a dialogue with the dead – Keeping alive a personal tradition», όπως είναι ο τίτλος του σεμιναρίου που απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς του θεάτρου και της τέχνης, σε επαγγελματίες ηθοποιούς και περφόρμερ, όπως και σε σπουδαστές δραματικών σχολών και άλλων παραστατικών τεχνών, θεατροπαιδαγωγούς και μυημένους θεατές.

Τιμημένος με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, ο Μπάρμπα έχει σκηνοθετήσει πάνω από εβδομήντα επτά παραστάσεις σε εξήντα οκτώ χώρες και έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο, αναδεικνύοντας τη διαπολιτισμική σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ασιατικών ερμηνευτικών μεθόδων. Έχει αναπτύξει καινοτόμες τεχνικές σκηνικής δράσης, ενσωματώνοντας στις παραστάσεις του στοιχεία από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία και τις πανάρχαιες ασιατικές θεατρικές παραδόσεις, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κοινωνικό χαρακτήρα της θεατρικής πράξης, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση των θεατών με το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου γεγονότος που θα επηρεάσει τους ανθρώπους που παρακολουθούν αυτά τα θεάματα.

Τακτικός επισκέπτης της χώρας μας, με τη μέθοδό του να παρουσιάζεται στα σημαντικότερα θέατρα και διεθνή φεστιβάλ μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις, μίλησε στη LIFO λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα.

Δεν χτίζουμε την κοινωνική μας σχέση με το θέατρο μέσω γενικών εννοιών και θεωριών αλλά με βάση τις ατομικές ανάγκες, τις εκφράσεις και τις αντιδράσεις των θεατών που συναντάμε.

— Από πολύ νωρίς έχετε μιλήσει για τον κοινωνικό χαρακτήρα της θεατρικής πράξης, κάτι που επανεξετάζουμε στον εικοστό πρώτο αιώνα με μεγάλη προσοχή, όχι μόνο στην τέχνη του θεάτρου αλλά και στη μουσική ή την αρχιτεκτονική. Πού πιστεύετε ότι βρισκόμαστε σήμερα;

Το θέατρο είναι σχέση. Υπάρχει όταν τουλάχιστον δύο άτομα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και χρόνο. Έτσι, το θέατρο έχει μια εγγενή κοινωνική φύση. Οι θεατρικές παραστάσεις μπορούν στη συνέχεια να εκτιμηθούν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα ή την ικανότητά τους να δημιουργούν πολιτισμό, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και τις σχέσεις μιας κοινότητας.

Υπό αυτή την έννοια, το θέατρο Οντίν, πέρα από τις παραστάσεις του, έχει εργαστεί με «ανταλλαγές» (barters), κατά τη διάρκεια των οποίων το Οντίν παρουσιάζει την ομαδική του κουλτούρα μέσω μιας παράστασης και η τοπική κοινότητα απαντά με τις δικές της πολιτισμικές εκφάνσεις, που μπορούν να είναι χορός, μουσική, τραγούδια, βιβλία, μαγείρεμα, περίπατοι στη φύση. Η ανταλλαγή μάς επέτρεψε να μεταφέρουμε το θέατρο σε μέρη του κόσμου όπου αυτό δεν υπήρξε ποτέ. Δεν χτίζουμε την κοινωνική μας σχέση με το θέατρο μέσω γενικών εννοιών και θεωριών αλλά με βάση τις ατομικές ανάγκες, τις εκφράσεις και τις αντιδράσεις των θεατών που συναντάμε.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα μιλά στη LIFO λίγο πριν έρθει στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Julia Varley και ο Eugenio Barba στο 14ο διεθνές σεμινάριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας, Πολωνία 2005. Φωτο: Francisco Galli.

— Ένα άλλο κομμάτι της μακράς και πολύ εμπνευσμένης ενασχόλησής σας είναι η διαπολιτισμική σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ασιατικών ερμηνευτικών μεθόδων. Εμείς οι Δυτικοί τι έχουμε διδαχτεί και τι μπορούμε να διδαχτούμε από αυτές τις κουλτούρες; Πόσο προχώρησε το θέατρο μέσα από αυτές;

Η Θεατρική Ανθρωπολογία, η μελέτη του ανθρώπου σε συνθήκες οργανωμένης αναπαράστασης, είναι το πεδίο μιας διαπολιτισμικής συγκριτικής ανάλυσης με σκοπό να επισημάνει τις αρχές της παρουσίας στη σκηνή, που ισχύουν για οποιοδήποτε είδος παράστασης, είτε πρόκειται για κλασικό ασιατικό χορό-θέατρο, κλασικό μπαλέτο, σωματική μίμηση, παραστατικές τελετές από τη Λατινική Αμερική είτε για την αφθονία των αφρικανικών χορών κ.λπ. 

Αφίσα πολυθεματικού σεμιναρίου Μπάρμπα
Η αφίσα του σεμιναρίου «Theatre as a dialogue with the dead – Keeping alive a personal tradition»

Αυτή η μελέτη διεξάγεται στο ISTA (International School of Theatre Anthropology), όπου έρχονται προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από την Ιαπωνία, την Ινδία, το Μπαλί, τη Βραζιλία και την Ευρώπη. Η επόμενη συνεδρία του ISTA θα πραγματοποιηθεί στη Φαβινιάνα, στην Ιταλία, τον Οκτώβριο του 2021, και θα διαρκέσει δέκα ημέρες.     

Είναι λάθος να σκεφτόμαστε γενικά για ασιατικές και ευρωπαϊκές ερμηνευτικές μεθόδους. Στην Ασία, όπως και στην Ευρώπη, υπάρχουν παραδόσεις χορού και θεάτρου που βασίζονται σε κείμενα, άλλες που κωδικοποιούνται σε μια καλλιτεχνική-τεχνητή συμπεριφορά και άλλες που το ύφος τους βασίζεται σε μια συμπεριφορά αντίστοιχη της καθημερινής ζωής. 

Σε πολλές από τις κλασικές ασιατικές μεθόδους δεν υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε θέατρο, χορό και τραγούδι που υπάρχει στην Ευρώπη. Στο θέατρο Οντίν μάθαμε πολλά από την ενότητα των δυνατοτήτων μιας παράστασης, αυτό όμως δεν συνέβη λόγω της περιέργειάς μας για τις ασιατικές μεθόδους θεάτρου αλλά ως συνέπεια συγκεκριμένων καλλιτεχνικών θεμάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Ένα παράδειγμα είναι όταν το θέατρο Οντίν μετακόμισε από τη Νορβηγία στη Δανία το 1966. Τότε χάσαμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τους θεατές στην ίδια γλώσσα και αναγκαστήκαμε να βρούμε άλλους τρόπους για να τους αγγίξουμε. 

— Τι πιστεύετε ότι είναι σήμερα πιο απαραίτητο να διδάσκονται οι άνθρωποι στις καλλιτεχνικές σχολές αλλά και στα σχολεία; Με ποιον τρόπο θα μάθουν να αγαπούν την τέχνη ως εργαλείο για να ζήσουν καλύτερα;

Η γενναιοδωρία και η επούλωση των πληγών είναι ιδιότητες χρήσιμες τόσο στη ζωή όσο και στο θέατρο.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα μιλά στη LIFO λίγο πριν έρθει στην Αθήνα Facebook Twitter
Julia Varley, The Flying Capret. Φωτο: Francisco Galli.
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα μιλά στη LIFO λίγο πριν έρθει στην Αθήνα Facebook Twitter
Julia Varley, The Flying Capret. Φωτο: Francisco Galli.

— Το θέατρο σήμερα είναι πολύ πιο ατομικό, οι άνθρωποι δεν έχουν τη διάθεση ούτε το θάρρος να κάνουν συλλογικότητες, πολλές φορές από τον φόβο μήπως ματαιωθούν ή απογοητευθούν. Τι θα τους λέγατε;

Να βρουν τους ανθρώπους με τους οποίους επιθυμούν να συνδιαλλαγούν, έχοντας υπ' όψιν ότι για να χτιστεί κάτι που θα διαρκέσει χρειάζεται χρόνος. Οι νέοι άνθρωποι έχουν ξεχάσει πώς να κάνουν υπομονή και πώς να αφήνουν το αποτέλεσμα να έρχεται όταν είναι έτοιμοι. Αυτό δεν είναι λάθος των νέων αλλά καθορίζεται από την ταχύτητα της επικοινωνίας και την έμφαση στην επιτυχημένη σταδιοδρομία που προβάλλουν οι κοινωνίες μας. Είναι ευθύνη μας, ως ατόμων με εμπειρία, να δείξουμε εναλλακτικές λύσεις.

— Είστε ο ιδρυτής της Θεατρικής Ανθρωπολογίας, τα κείμενά σας φωτίζουν περιοχές συνύπαρξης όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και δικές μας, όταν τα διαβάζουμε. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά συστατικά της συνύπαρξης στην τέχνη και κατ' επέκταση στη ζωή μας;

Οι άλλοι συνεργάτες, καλλιτέχνες αλλά και μελετητές. Η αναζήτηση των αρχών που διέπουν διαφορετικές μορφές θεάτρου μάς επιτρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουμε από κοινού, αντί να προσπαθούμε να αποκλίνουμε με διαφορετικά στυλ και αισθητικές προσεγγίσεις. Μπορούμε να μάθουμε να διατηρούμε την επικοινωνία με βάση τον πλούτο της διαφορετικότητας, δημιουργώντας συμμαχίες από τις οποίες όλοι μπορούν να κερδίσουν κάτι.

— Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο επίκαιρη σύνδεση του θεάτρου με την κοινωνία, τους ανθρώπους και το περιβάλλον σήμερα;

Το να δίνεις προσοχή σε λεπτομέρειες και μικρούς αριθμούς.

— Τι είναι το πιο σημαντικό που φέρνει το θέατρο στην επιφάνεια; Που ταράζει και επηρεάζει τη ζωή μας, μας συγκινεί και μας συνδέει με τους άλλους και με αυτό που βλέπουμε

Το να επηρεαζόμαστε από ζωντανές παρορμήσεις, να θυμόμαστε ότι είμαστε ζώα με σάρκα και οστά, που αντιδρούν στην παρουσία και στις παρορμήσεις άλλων ανθρώπων.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα μιλά στη LIFO λίγο πριν έρθει στην Αθήνα Facebook Twitter
The Country where the Trees Fly. Ο Eugenio Barba ο Jacopo Quadri και ο Davide Barletti. Φωτο: Fabrica Athens, Αθήνα.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ τον τρόπο με τον οποίον εργάζεται ο Εουτζένιο Μπάρμπα αξίζει να ανατρέξει στη μυθιστορηματική του ζωή. Μεγαλωμένος στο χωριό Καλλίπολη στη Νότια Ιταλία, έχασε τον πατέρα του, που ήταν αξιωματικός του ιταλικού στρατού, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, ενώ έκανε σπουδές στο στρατιωτικό κολέγιο της Νάπολης, εγκατέλειψε την ιδέα να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, στα χνάρια του πατέρα του. Αντ' αυτού, το 1954 μετανάστευσε στη Νορβηγία, όπου δούλεψε ως συγκολλητής μετάλλων και ναύτης αρκετά χρόνια. Ταυτόχρονα, πήρε πτυχίο στη Γαλλική και Νορβηγική Λογοτεχνία και Ιστορία των Θρησκειών από το Πανεπιστήμιο του Όσλο

Το 1961 πήγε στην Πολωνία, στην Κρατική Σχολή Θεάτρου της Βαρσοβίας, να σπουδάσει και να γίνει σκηνοθέτης. Έναν χρόνο αργότερα διέκοψε τις σπουδές του για να συνεργαστεί με έναν νέο και ακόμη άγνωστο, τον Γιέρζι Γκροτόφσκι, που ήταν σκηνοθέτης του μικρού Θεάτρου των 13 Σειρών στην Οπόλ. Εκεί ο Μπάρμπα παρέμεινε τρία χρόνια, αφοσιωμένος στη διάδοση πληροφοριών για τον Γκροτόφσκι, δημοσιεύοντας κείμενα, καθώς και ένα βιβλίο, το «Ένα χαμένο θέατρο». Το 1963 ταξίδεψε στην Ινδία για να σπουδάσει κατακάλι, μια θεατρική φόρμα που τότε ήταν άγνωστη στη Δύση, γράφοντας ένα δοκίμιο, το οποίο δημοσιεύτηκε σε πολλές χώρες.

Όταν το 1964 επέστρεψε στο Όσλο, ήθελε να γίνει ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης θεάτρου, αλλά δεν ήταν δυνατό να βρει δουλειά. Συγκέντρωσε μερικούς νέους που είχαν απορριφθεί από την Κρατική Σχολή Θεάτρου και δημιούργησε το Οντίν Τεατρέτ τον Οκτώβριο του 1964. Μια ομάδα θεάτρου, από τις πρώτες στην Ευρώπη όπου εξασκήθηκαν ως αυτοδίδακτοι, με μια νέα πρακτική εκπαίδευσης που απετέλεσε μια ολική μαθητεία. Έκαναν πρόβες σε ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο για το πρώτο τους έργο, τους «Εραστές των πουλιών», του Νορβηγού συγγραφέα Jens Bjorneboe, με το οποίο περιόδευσαν στη Σκανδιναβία. Στη συνέχεια, το 1966 δέχτηκαν μια πρόσκληση από τον δήμο του Χόλστεμπρο, μια μικρή πόλη των 16.000 κατοίκων, στη βόρειοδυτική Δανία.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα μιλά στη LIFO λίγο πριν έρθει στην Αθήνα Facebook Twitter
Eugenio Barba, 2002. Φωτο: Fiora Bemporad

Από τότε ο Μπάρμπα και οι συνεργάτες του κατέστησαν το Χόλστεμπρο βάση των πολλαπλών δραστηριοτήτων τους, σαν ένα θεατρικό εργαστήριο. Από το 1974 ο Εουτζένιο Μπάρμπα και το Οντίν Τεατρέτ έχουν επινοήσει τον δικό τους τρόπο παρουσίασης σε αντιφατικές κοινωνικές συνθήκες, μέσω πρακτικών όπως ο «αντιπραγματισμός», η ανταλλαγή πολιτιστικών εκφράσεων με μια κοινότητα, μια φυλή ή ένα ίδρυμα, δομημένων με μια διάδραση ή με μια κοινή παράσταση. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια η πρακτική του «αντιπραγματισμού-ανταλλαγής» έχει λειτουργήσει ως ένας καταλύτης για την πόλη του Χόλστεμπρο, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών. Η πιο γνωστή είναι το Festuge (εβδομάδα εορταστικών εκδηλώσεων), ένα φεστιβάλ που διαρκεί εννέα ημέρες με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό τοπικών οργανισμών και ιδρυμάτων.

Το 1979 ο Εουτζένιο Μπάρμπα ίδρυσε το ISTA, το Διεθνές Σχολείο Θεατρικής Ανθρωπολογίας, ανοίγοντας έτσι ένα νέο πεδίο σπουδής, τη Θεατρική Ανθρωπολογία. Στις δεκαπέντε συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, το ISTA έχει συγκεντρώσει ηθοποιούς, χορευτές και ακαδημαϊκούς διαφόρων ειδικοτήτων και παραδόσεων, με σκοπό τη μελέτη και σύγκριση των αρχών που αποτελούν τα θεμέλια των τεχνικών τους.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέατρο Αμόρε: Μια ιστορία αγάπης

Αφιέρωμα / Θέατρο Αμόρε: Μια ιστορία αγάπης

25 καλλιτέχνες μιλούν για όσα έζησαν στον θρυλικό θεατρικό οργανισμό που σαν σήμερα, πριν 13 χρόνια, διαλύθηκε οριστικά. Ανάμεσά τους ο εμπνευστής του, Γιάννης Χουβαρδάς, στην πιο προσωπική συνέντευξη της ζωής του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιστρέφει με 3 παγκόσμιες πρεμιέρες και 31 παραγωγές

Χορός / Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιστρέφει με 3 παγκόσμιες πρεμιέρες και 31 παραγωγές

Από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου η Καλαμάτα χορεύει στο ρυθμό των ελληνικών και ξένων ομάδων και με μια ομπρέλα δράσεων υπό τον τίτλο «Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι;».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θεόδωρος Κουρεντζής

Μουσική / Μπετόβεν στους Δελφούς: Την Κυριακή ένα από τα πιο σημαντικά πανευρωπαϊκά μουσικά γεγονότα

Η Ευρώπη γιορτάζει με τον πιο λαμπρό τρόπο τη μουσική του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν με τις 9 Συμφωνίες του, σε 9 ξεχωριστές συναυλίες από 9 πόλεις. Στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών η musicAeterna θα ερμηνεύσει την 7η Συμφωνία, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ