Άλβιν Έιλι: Μια νέα χορογραφία - ερωτική επιστολή στον θρύλο του μοντέρνου χορού

Άλβιν Έιλι: Μια νέα χορογραφία - ερωτική επιστολή στον θρύλο του μοντέρνου χορού Facebook Twitter
Ο Alvin Ailey μαζί με την Carmen de Lavallade (που εξακολουθεί να εμφανίζεται σε παραστάσεις στα 90 της) ερμηνεύουν το “Dedication to José Clemente Orozco” του Lester Horton το1961.
0

Μετά την πρόσφατη παγκόσμια περιοδεία του Alvin Ailey American Dance Theater (που έκανε σταθμό και στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε), οι εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την 60η επέτειο από την ίδρυση της φημισμένης ομάδας σύγχρονου χορού, κορυφώνονται εντός έδρας την ερχόμενη εβδομάδα με παραστάσεις αφιερωμένες στη μνήμη του μεγάλου χορευτή, χορογράφου και ακτιβιστή.

Μία από τις νέες χορογραφίες που θα παρουσιαστούν έχει τίτλο "The Call" («Η κλήση», αλλά και «Η κλίση» ενδεχομένως) και αποτελεί έμπνευση του 52χρονου χορογράφου της ομάδας, Ρόναλντ Μπράουν. Το έργο, που θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τρίτη, αποτελεί την έβδομη χορογραφία του στα 20 χρόνια που βρίσκεται στις τάξεις του Ailey Dance Theater.

Ήταν μια παράσταση του αριστουργήματος του Έιλι, "Revelations" του 1960, αυτή που οδήγησε τον μικρό στην αποκάλυψη ότι μπορεί «να αφηγηθεί ιστορίες μέσω της χορογραφίας», δημιουργώντας ακολούθως αυτοσχέδιες παραστάσεις χορού με τα ξαδέλφια του.

Με το "The Call", ο Μπράουν θέλησε να αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη του ανθρώπου που τον έφερε κοντά στον χορό πριν από τέσσερις δεκαετίες, όπως δήλωσε: «Όταν ήμουν οκτώ χρονών, πήγα με το σχολείο σε μια παράσταση της ομάδας, και μετά γύρισα σπίτι και έκανα τον πρώτο μου χορό».


Ήταν μια παράσταση του αριστουργήματος του Έιλι, "Revelations" του 1960, αυτή που οδήγησε τον μικρό στην αποκάλυψη ότι μπορεί «να αφηγηθεί ιστορίες μέσω της χορογραφίας», δημιουργώντας ακολούθως αυτοσχέδιες παραστάσεις χορού με τα ξαδέλφια του.

Συγχρόνως «οικείο» και «ανοιχτό», το "The Call" είναι φτιαγμένο για πέντε χορευτές μόνο και η μουσική που το υποστηρίζει αποτελεί ένα εκλεκτικό μίγμα Μπαχ, τζαζ και παραδοσιακής μουσικής από το Μάλι. Για να εμφυσήσει στους χορευτές τους την ιδέα που είχε για το κομμάτι, τους έδειχνε στις πρόβες φωτογραφίες του Έιλι να χορεύει με την Κάρμεν ντε Λάβαλαντ, μια από τις πρώτες παρτενέρ και συνεργάτιδές του, η οποία μάλιστα εξακολουθεί να εμφανίζεται σε παραστάσεις, στα 90 της.

Άλβιν Έιλι: Μια νέα χορογραφία - ερωτική επιστολή στον θρύλο του μοντέρνου χορού Facebook Twitter
Στο κέντρο, ο χορογράφος Ρόναλντ Μπράουν μαζί με τους χορευτές του Alvin Ailey American Dance Theater, στς πρόβες του "The Call".

Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στα γυμνασιακά τους χρόνια στο Λος Άντζελες και ήταν εκείνη που τον έπεισε να παρακολουθήσει μαθήματα στην τάξη του χορογράφου Λέστερ Χόρτον, στην χορευτική ομάδα του οποίου και οι δύο κατέληξαν. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1954, ταξίδεψαν μαζί στη Νέα Υόρκη για να εμφανιστούν στο μιούζικαλ του Τρούμαν Καπότε «Το σπίτι των λουλουδιών». Η συνέχεια περιλαμβάνεται σε μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του μοντέρνου χορού με θλιβερό επιμύθιο τον θάνατο (από AIDS) του Άλβιν Έιλι τον Δεκέμβριο του 1989 σε ηλικία 58 χρονών.

«Είναι σαν ερωτική επιστολή αυτή η χορογραφία, σα να βαπτίζεσαι με την βαθιά αγάπη για τον Έιλι και όλους τους άλλους 'προγόνους'» λέει ο Ρόναλντ Μπράουν, «σα να τους κάνεις επίκληση να εμφανιστούν και να χορέψουν μαζί μας. Υπάρχει ένα τεράστιο προηγούμενο σωματικής αφήγησης το οποίο πρέπει να επενδυθούν οι χορευτές μου, και το γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά».

Με στοιχεία από τους New York Times

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT